Doctorul Adrian Streinu Cercel susţine că virusul West Nile nu pune în pericol sănătatea românilor, deoarece populaţia s-a imunizat în 1996, când a avut loc prima epidemie. Cât priveşte faptul că Ministerul Sănătăţii a informat cu întârziere populaţia despre apariţia virusului, Streinu Cercel a explicat că, în momentul în care se ridică o suspiciune de infectare cu un virus, se demarează o serie de analize, iar rezultatele apar în câteva zile.
Specialistul a declarat la Realitatea Tv că în ţara noastră există câteva cazuri izolate, care apar în fiecare an, pentru că acest virus a rămas endemic în România, ceea ce generează un număr mic de infecţii. Mai mult, pentru a siguranţa populaţiei, autorităţile au pus la punct în 1997, un sistem de supravegehere a meningito-encefalitei, astfel că toate cazurile de meningită care apar sunt strict monitorizare de medici.
"Nu orice ţântar transmite virusul West Nile", a completat Adrian Streinu Cercel, însă medicul recomandă igienizarea subsolurilor blocurilor, unde există condiţii de dezvoltare a ţânâarilor.
Persoanele care se află în categoria de risc sunt cele care au peste 65 de ani şi care au afecţiuni neurologice. Febra mare şi durerile de cap sunt principalele simptone ale acestei boli, iar orice pacient de peste 65 de ani care face febră trebui să consulte imediat medicul de familie.
Specialiştii în sănătate publică din Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să evite, pe cât posibil, expunerea la tânţari purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi sau aplicând substanţe chimice care pot îndepărta ţânţarii.
Doi oameni au murit pe 19 şi 22 de august după ce au fost infectaţi cu virusul West Nile, a anunţat Ministerul Sănătăţii. Un caz a fost înregistrat în sectorul 4 din Bucureşti, un altul într-un sat din judeţul Constanţa.