x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Studenţii cer demisia ministrului Educaţiei

Studenţii cer demisia ministrului Educaţiei

13 Apr 2010   •   00:00

ANOSR se declară "stupefiată" de "caracterul total împotriva studenţilor" a ultimei variante de proiect a legii educaţiei, despre care susţine că nu oferă garanţii privind sprijin financiar pentru studenţi şi stimulează corupţia universitară, context în care cere demisia ministrului Educaţiei.



Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) subliniază, într-un comunicat de presă, că noua formă de proiect transformă Educaţia într-un "serviciu de proastă calitate, ca şi alte servicii publice din România".

Nemulţumirile studenţilor sunt legate de faptul că îşi pierd cele mai elementare drepturi. Tinerii nu mai sunt reprezentaţi, nu au un învăţământ centrat pe student, iar întregul proiect de lege duce la rigidizarea traseului educaţional şi blochează orice tip de mobilitate şi transferurile studenţilor.

Pe de altă parte, lipsa studenţilor din comisia de etică a ministerului, din comisiile universitare, lipsa unei structuri care să combată acest fenomen, va duce la creşterea corupţiei în mediul universitar. Proiectul de lege are drept efect distrugerea oricărui sistem funcţional de reprezentare al studenţilor, susţin studenţii, potrivit Mediafax.

Alte critici sunt aduse faptului că proiectul de lege nu oferă nicio garanţie privind sprijinul financiar oferit studenţilor, respectiv subvenţiile.

Învăţământul de stat nu este gratuit, nici măcar pentru studenţii beneficiari ai unor locuri susţinute de stat, în acest sens fiind invocată multitudinea taxelor susţinute de lege, lipsa oricăror elemente de asigurare a unei echităţi în accesul şi parcurgerea învăţământului superior, ceea ce va genera un învăţământ doar pentru cei bogaţi.

"În România, gradul de acces a celor săraci sau cu o situaţie financiară dificilă la învăţământul superior este cel mai scăzut din Europa. Prin prezentul proiect de lege, această segregare este stimulată!", spune ANOSR.

Potrivit alianţei studenţeşti, legea lasă loc unor "boom-uri" imobiliare. Finanţarea învăţământului privat, intrarea bunurilor universităţilor private la desfiinţarea acestora în posesia fondatorilor, trecerea bunurilor universităţilor publice după desfiinţare, în domeniul privat al statului va permite o serie de abuzuri cu profit major, în detrimentul educaţiei, avertizează ANOSR.

O altă problemă semnaltă de alianţă est aceea că "etnicii români din străinătate nu există în viziunea MECTS", deoarece studenţii basarabeni nu mai primesc "nicio subvenţie, nicio bursă şi niciun sprijin din partea statului român".

În aceste condiţii, ANOSR solicită înfiinţarea unei comisii de lucru care să includă toţi partenerii sociali pentru amendarea proiectului care, luni, a fost aprobat de Guvern şi transmis Parlamentului.

"După un set de dezbateri publice, doar bifate de minister, în care 99% din propunerile ANOSR, din care peste 50% promise că vor fi introduse în lege, constatăm o ignorare completă a societăţii civile şi un dispreţ real faţă de studenţi. ANOSR a participat în mod constructiv la toate dezbaterile publice. A organizat peste 40 de dezbateri interne în ţară pentru a fundamenta poziţiile, în final, realizând că abordarea constructivă în România este sortită eşecului. Din perspectiva ANOSR, acţiunile desfăşurate de MECTS, nu au fost dezbateri publice, ci simple campanii de promovare, informare şi o disimulare continuă! În aceste condiţii, ANOSR cere demisia ministrului Educaţiei", precizează ANOSR.

×
Subiecte în articol: observator