x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sute de lilieci agaseaza turistii

Sute de lilieci agaseaza turistii

de Simona Ecovoiu    |    30 Aug 2005   •   00:00
Sute de lilieci agaseaza turistii

Liliecii nu au o figura prea simpatica, iar multi ii aseamana cu vampirii. Ca urmare, turistii de pe Litoral si-au facut trei cruci cand i-au vazut dand tarcoale, "in gasca", pe la ferestrele camerelor de hotel.

Liliecii nu au o figura prea simpatica, iar multi ii aseamana cu vampirii. Ca urmare, turistii de pe Litoral si-au facut trei cruci cand i-au vazut dand tarcoale, "in gasca", pe la ferestrele camerelor de hotel.

Specialistii ne asigura ca liliecii nu ataca oamenii, asa cum am vazut in filmele de groaza, unde li se atribuie un comportament agresiv.

VIATA DE LILIAC. Prezenta lor in cartierele constantene, indeosebi in Tomis Nord, dar si in Costinesti, este explicabila: cauta hrana, insecte, in zonele apropiate Parcului Tabacariei, unde isi fac veacul. Poate ca nu stiati, dar liliecii sunt o specie protejata pe intregul continent. Trebuie sa luam si partea buna a lucrurilor, in sensul ca ei se hranesc cu tantari, cam 10 kilograme intr-o viata de liliac. Vedeti? Ce n-au reusit aia cu insecticidele au reusit acesti mici monstri. Acum nu ne obliga nimeni sa-i luam acasa, dar macar sa-i privim cu ingaduinta, caci nu fac rele. Circula o vorba cum ca vampirii se incalcesc in par, dar e doar o vorba. Zboara doar noaptea, sunt orbi si au un sistem de ghidare bazat pe ultrasunete. Ciudat este ca, la un moment dat, cum stateam in camera din Costinesti, aud o bufnitura. Un astfel de specimen se lovise de geam. Poate ca sistemul de ghidare i s-a defectat. N-a patit nimic! Se pare ca sunt obisnuiti sa o mai ia in freza.

DROBUL DE SARE. Desi instiintati, locuitorii cartierului Tomis din Constanta nu reusesc sa se acomodeze cu prezenta lor. Unii le privesc jocul pe geam. Da, se mai joaca si ei. Se rasucesc, se urmaresc, zboara in grup. De fel, traiesc in scorburi sau in pesteri, departe de locurile populate. Si ei se tem de noi, asa cum si noi continuam a ne speria de prezenta lor. Locatarii stau cu frica in san, dar nu intelegem de ce nu inchid ferestrele, pentru a dormi linistiti si prefera sa traiasca in tensiune, de parca ar fi ca in povestea cu drobul de sare. Unora chiar le-au patruns in casa, fara insa ca proprietarii apartamentului cu pricina sa fie devorati de "vampiri". Sunt musafiri cam ciudati, caci s-au lasat cu greu dati afara. Poate ca, daca n-ar scoate acele sunete ciudate, ca niste chitaieli, n-ar fi atat de respingatori, dar cand ii apuca e jale. Acesta este un semn ca sunt nelinistiti ori ca le este foame. Vedeti? Sunt ca niste bebelusi, mult zgomot pentru mai nimic. Se mai spune in popor ca femeile gravide nu trebuie sa ii priveasca pentru a nu pierde sarcina sau ca daca sug laptele vacilor, acestea trebuie sacrificate. Liliecii sunt unicele specii capabile sa realizeze un zbor indelung sustinut, datorita aripilor ciudate. Traiesc 30 de ani, iar femelele nu fac mai mult de un pui sau doi anual. Dintre cele aproape 1.000 de specii existente, doar trei sunt catalogate ca fiind vampiri adevarati, hranindu-se cu sangele altor animale. Insa aceste specii periculoase nu se intalnesc nici in Asia si nici in Europa.

ENIGMATICI. O colonie de 1.000 de lilieci consuma pana la 5 tone de insecte pe an. Concluzia expertilor e ca teama vine din faptul ca nu se cunosc prea multe lucruri despre aceste creaturi: "Nu produc daune, dimpotriva, vara asta ne-au mai scapat de tantari. Nu avem dreptul sa-i omoram, fiind o specie protejata. Si nicidecum nu ne ataca. Nu trebuie sa ne luam dupa filmele de groaza, unde totul este exagerat. Uneori chiar iti vine sa-i compatimesti, cand ii auzi cum se izbesc de geamuri, in goana dupa mancare. Unii se lovesc atat de tare, incat cad si cu greu isi reiau zborul", ne-a declarat Decebal Fagadau, directorul interimar al Delfinariului.

EXAGERARE

TANDEM. Nu putea lipsi de pe Litoral nici bufnita
"Nu produc daune, dimpotriva, vara asta ne-au mai scapat de tantari. Nu avem dreptul sa-i omoram, fiind o specie protejata. Si nu fac rau. Nu trebuie sa ne luam dupa filmele de groaza, unde se exagereaza" - Decebal Fagadau, directorul Delfinariului

IN FREZA
"Uneori chiar iti vine sa-i compatimesti, cand ii mai auzi cum se izbesc de geamuri, in goana dupa mancare. Se lovesc atat de tare, incat cad si cu greu isi mai reiau zborul. Sunt orbi, din pacate" - Decebal Fagadau, directorul Delfinariului

×
Subiecte în articol: observator