x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Transplant hepatic 200

Transplant hepatic 200

de Magda Marincovici    |    19 Sep 2009   •   00:00
Transplant hepatic 200
Sursa foto: /Mediafax

Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic Fundeni, coordonat de prof. dr Irinel Popescu, a celebrat 200 de transplanturi hepatice. Cu această ocazie, preşedintele Academiei Oamenilor de Ştiinţă, prof. dr Vasile Cândea, i-a înmânat prof. dr Irinel Popescu Diploma de excelenţă şi Medalia de aur "Constantin Angelescu", pentru contribuţia definitorie la derularea unui program de transplant de ficat la standarde europene.



Între 1997 şi 2009, transplantul hepatic traversa prima etapă, cea a  pionieratului, când profesorul Irinel Popescu a efectuat prima intervenţie de acest tip la 21 iunie 1997 la Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic Fundeni. Etapa a doua (1997-1999) este marcată de unele dificultăţi din cauza numărului mic de donatori. În etapa a treia se înregistrează primul transplant hepatic la un pacient care a supravieţuit intervenţiei chirurgicale. Acest transplant a avut loc la 15 aprilie 2000, pacientul este un bărbat, Gheorghe Pe-nea, care, graţie complexei intervenţii, azi poate să-i mulţumească profesorului Irinel Popescu că este în viaţă. De altfel, prof. dr Irinel Popescu chiar remarca faptul că "evenimentul «Transplant hepatic 200» este mai ales o sărbătoare a pacienţilor transplantaţi. Pentru că ei ştiu să aprecieze mai bine decât oricine această activitate. Faptul că mare parte a bolnavilor transplantaţi s-au reintegrat foarte bine în familie şi în societate (copiii urmează şcoala cu rezultate bune, unii adulţi au terminat facultăţi, şi-au dat doctorate etc.) arată foarte clar valoarea terapeutică a metodei. Ficatul este un organ foarte tolerant imunologic, de aceea, odată depăşit primul an posttransplant, bolnavii supravieţuiesc de regulă în condiţii foarte bune, având o durată de viaţă comparabilă cu cea a tuturor indivizilor din categoria lor de vârstă".

Până în prezent s-au efectuat 200 de transplanturi hepatice, 145 de pacienţi fiind în viaţă.

În cadrul programului au fost abordate aproape toate procedeele de transplant cunoscute la ora actuală: transplant cu ficat întreg de la donator decedat (operaţia cea mai frecvent efectuată şi cu cele mai bune rezultate), transplant cu ficat parţial de la adult la copil, transplant cu ficat parţial de la adult la adult, transplant cu ficat împărţit, transplant cu ficat redus, transplant de tip "domino". Din acest  punct de vedere, programul este unul dintre cele mai complexe la nivel european.

În ultimii trei ani, datorită creşterii semnificative a numărului de donatori, numărul operaţiilor a cunoscut o curbă ascendentă, ajungând la valoarea multora dintre programele vest-europene: 31 de transplanturi în 2007, 43 în 2008 şi 24 până în această lună a anului 2009. Rezultatele au atins nivelul celor europene în ceea ce priveşte supravieţuirea imediată, care este de 71% la cinci ani de la transplant. Supravieţuirea globală pe întreaga serie de 200 de pacienţi este de 72,5%.

Reuşită în echipă  
"Transplantul hepatic nu este o reuşită individuală, ci una a mai multor echipe de specialişti", spune prof. dr Irinel Popescu. Din anul 2000, mai mulţi membri ai echipei de transplant hepatic au efectuat stagii de pregătire în Franţa, Italia, Germania şi Coreea de Sud. În prezent există mai multe echipe care pot efectua independent operaţia de transplant. "Dorim să mulţumim astfel echipelor de transplant hepatic ale căror rezultate au fost recunoscute la nivel mondial. Ne propunem în viitorul apropiat o creştere a numărului de operaţii efectuate, deoarece pe lista de aşteptare se află permanent între 250 şi 300 de bolnavi." În cadrul acestui eveniment, prof. dr Irinel Popescu a precizat că avem un program finanţat de CNAS, care asigură profilaxia în infecţiile cu virusurile hepatitice B şi C în cazul pacienţilor transplantaţi. De asemenea, din acest an va fi posibilă derularea unui program destinat pacienţilor cu insuficienţe hepatice, care ar putea fi astfel salvaţi prin dializă hepatică, urmată de transplant. La evenimentul "Transplantul hepatic 200" au participat printre alţii profesorii Domenico Forti - Italia, Yaman Tokat - Turcia, Vasile Cândea - preşedintele Academiei Oamenilor de Ştiinţă, Mihai Lucan - şeful Centrului Regional de Transplant Cluj, Radu Deac - şeful Clinicii de chirurgie vasculară Târgu Mureş.

×
Subiecte în articol: observator