x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator UE, criticată de experţii în energie

UE, criticată de experţii în energie

de Alexandru Nastase    |    08 Feb 2008   •   00:00
UE, criticată de experţii în energie
Sursa foto: Michael Urban/

Nici nu a fost bine anunţată strategia europeană comună pentru reducerea efectelor încălzirii globale, că protestele au şi început. Diverşi experţi avertizează că măsurile ecologiste vor bulversa domeniul energetic, periclitând chiar securitatea energetică a statelor Uniunii.

Nici nu a fost bine anunţată strategia europeană comună pentru reducerea efectelor încălzirii globale, că protestele au şi început. Diverşi experţi avertizează că măsurile ecologiste vor bulversa domeniul energetic, periclitând chiar securitatea energetică a statelor Uniunii.

Cel mai recent document care prezintă această teorie şi argumentele sale a fost publicat ieri de EUObser­ver. “Strategia Uniunii Europene de combatere a încălzirii globale intensifică vulnerabilitatea energetică a Europei, deoarece res­tric­ţiile impuse emisiilor determină com­paniile să renunţe la planurile de construie a unor noi centrale, po­trivit operatorilor din domeniu”, re­la­tează publicaţia electronică EUObserver.

 

INVESTIŢII ANULATE. “Foarte multe proiecte de investiţii au fost anulate în ultimele luni”, a declarat pentru EUObserver Johannes Teyssen, vicepreşedinte al Consiliului Mondial al Energiei, precizând că doar în Germania au fost anulate planurile de construire a patru centrale termoelectrice. Teyssen, preşedinte al companiei germane E.on, a făcut aceste comentarii în cursul unei conferinţe de presă în care a dat publicităţii un raport redactat de consiliu, o asociaţie care reprezintă companiile energetice din 96 de ţări. Documentul recomandă Comisiei Eu­ro­pene soluţii pentru gestionarea unor viitoare crize energetice. Raportul sugerează faptul că ope­ratorii din domeniu manifestă re­ticenţă faţă de noile planuri de in­vestiţii, pe fondul atitudinii “rigide şi dure” a Comisiei Europene faţă de emisiile de carbon. Începând cu anul 2013, companiile energetice vor fi nevoite să participe la licitaţii, pentru a li se aloca un anumit volum de emisii, iar alte industrii vor trebui să plătească pentru permise. Astfel de licitaţii vor spori vulnerabilitatea Europei în faţa crizelor energetice, a avertizat Teyssen, care se vor materializa fie sub forma întreruperii livrărilor de petrol şi de gaze naturale, creşteri semnificative ale preţurilor şi alte situaţii determinate de tensiuni internaţionale.

 

RECOMANDĂRI. Raportul recomandă “iniţiatorilor europeni de politici şi jucătorilor de pe piaţă să acţioneze împreună pentru a asigura livrarea de energie şi pentru a atenua actualele şi viitoarele vulnerabilităţi”. Uniunea Europeană a anunţat la începutul lunii februarie că ţinta sa este reduce­rea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 20% până în 2020, anul faţă de care se raportează fiind 1990. În acest sens, Comisia Europeană a prezentat o serie de acţiuni şi un plan de măsuri pentru îndeplinirea obiectivelor.

 

alexandru.nastase@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: verde!