x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator UE se declară bine pregătită în lupta cu Ebola. “Riscul unei epidemii este scăzut”

UE se declară bine pregătită în lupta cu Ebola. “Riscul unei epidemii este scăzut”

06 Noi 2014   •   15:12
UE se declară bine pregătită în lupta cu Ebola. “Riscul unei epidemii este scăzut”

“Riscul unei epidemii de Ebola în UE este scăzut, iar ţările europene sunt bine pregătite”, a declarat Zsuzsanna Jakab, director regional OMS, miercuri, în cadrul unei dezbateri la comisia parlamentară pentru Sănătate a Parlamentului European. Luni, comisia pentru Dezvoltare a găzduit un schimb de opinii despre epidemie cu ambasadori ai ţărilor afectate, care au arătat necesitatea unui “plan Marshall post-Ebola”.

O parte dintre deputaţii europeni au criticat în dezbaterea din 5 noiembrie reacţia înceată a organizaţiilor internaţionale precum Naţiunile Unite şi OMS la epidemie şi au subliniat importanţa ONG-urilor precum Medici fără frontiere. Peter Liese (PPE, Germania) a subliniat că dezvoltarea unui vaccin va dura şi nu ne putem baza pe aceasta. “Trebuie să consolidăm sistemele de sănătate acum”, a adăugat el. Pentru Matthias Groote (S&D, Germania), UE trebuie să amelioreze comunicarea în acest domeniu, informează site-ul Parlamentului European.

Repatrierea personalului sanitar

“Este esenţială repatrierea personalului sanitar contaminat cu Ebola. În acest domeniu putem face mai mult”, a punctat preşedintele comisiei pentru Sănătate, Giovanni La Via (PPE, Italia). Josu Juaristi Abaunz (GUE/NGL, Spania) consideră că, “din păcate, opinia publică din Europa este mai preocupată de cele căteva cazuri de acasă decât de dezastrul umanitar din Africa”. Răspunzând întrebărilor deputaţilor, doamna Jakab a replicat: “sunt de acord că ar fi mai simplu pentru toată lumea dacă tratamentul de calitate ar fi oferit acolo, lucru care nu s-a întâmplat până acum”.

Un plan Marshall post-Ebola


“Avem nevoie de un fel de plan Marshall post-Ebola, deoarece trebuie să reconstruim economiile”, a adăugat Ousmane Sylla, ambasador al Republicii Guineea, în cadrul unui schimb de opinii la comisia pentru Dezvoltare. Conform preşedintei comisiei pentru Dezvoltare, Linda McAvan (S&D, Regatul Unit), “comisia este conştientă de necesitatea continuării sprijinului către ţările afectate, chiar şi după terminarea epidemiei”. (I.D)
 

×