“Riscul unei epidemii de Ebola în UE este scăzut, iar ţările europene sunt bine pregătite”, a declarat Zsuzsanna Jakab, director regional OMS, miercuri, în cadrul unei dezbateri la comisia parlamentară pentru Sănătate a Parlamentului European. Luni, comisia pentru Dezvoltare a găzduit un schimb de opinii despre epidemie cu ambasadori ai ţărilor afectate, care au arătat necesitatea unui “plan Marshall post-Ebola”.
O parte dintre deputaţii europeni au criticat în dezbaterea din 5 noiembrie reacţia înceată a organizaţiilor internaţionale precum Naţiunile Unite şi OMS la epidemie şi au subliniat importanţa ONG-urilor precum Medici fără frontiere. Peter Liese (PPE, Germania) a subliniat că dezvoltarea unui vaccin va dura şi nu ne putem baza pe aceasta. “Trebuie să consolidăm sistemele de sănătate acum”, a adăugat el. Pentru Matthias Groote (S&D, Germania), UE trebuie să amelioreze comunicarea în acest domeniu, informează site-ul Parlamentului European.
Repatrierea personalului sanitar
“Este esenţială repatrierea personalului sanitar contaminat cu Ebola. În acest domeniu putem face mai mult”, a punctat preşedintele comisiei pentru Sănătate, Giovanni La Via (PPE, Italia). Josu Juaristi Abaunz (GUE/NGL, Spania) consideră că, “din păcate, opinia publică din Europa este mai preocupată de cele căteva cazuri de acasă decât de dezastrul umanitar din Africa”. Răspunzând întrebărilor deputaţilor, doamna Jakab a replicat: “sunt de acord că ar fi mai simplu pentru toată lumea dacă tratamentul de calitate ar fi oferit acolo, lucru care nu s-a întâmplat până acum”.
Un plan Marshall post-Ebola
“Avem nevoie de un fel de plan Marshall post-Ebola, deoarece trebuie să reconstruim economiile”, a adăugat Ousmane Sylla, ambasador al Republicii Guineea, în cadrul unui schimb de opinii la comisia pentru Dezvoltare. Conform preşedintei comisiei pentru Dezvoltare, Linda McAvan (S&D, Regatul Unit), “comisia este conştientă de necesitatea continuării sprijinului către ţările afectate, chiar şi după terminarea epidemiei”. (I.D)