Astazi se întorc acasă tinerii care au reprezentat România la cea de-a XVI-a ediţie a concursului de design ştiinţific International Space Settlement Design Competition, adresat elevilor de liceu. Tema din acest an a competiţiei organizată de NASA şi Compania Boeing din SUA a constat în elaborarea unei aşezări umane în spaţiul extraterestru.
Între 31 iulie şi 3 august s-a desfăşurat marea finală a concursului, în Houston, la care au participat peste 1.000 de echipe din întreaga lume. Din rândul lor, doar 15 s-au calificat şi vin din ţări precum India, Pakistan, Australia, Uruguay, Regatul Unit al Marii Britanii, România şi SUA. Echipa României, coordonată de profesorul Ion Băraru, care a ajuns să ne reprezinte la Houston în urma semifinalei din Europa de Est, este următoarea : Roman Mihai, Rareş Curatu, George Mandreşi, Dan Mocanu, Lavinia Brăilescu, Monica Păun, Alexandra Bogatu, Codruţa Barbu, Dana Pisică, Ozgür Osman, Adrian Velicu, Răzvan Marinescu, Vicenţiu Ciorbaru, Ionuţ Mihalcea. Aceştia sunt cei 14 elevi, membri ai Centrului de Cercetări al Elevilor din cadrul Fundaţiei Academice "ALUMNI" a Colegiului Naţional "Mircea cel Bătrân" din Constanţa, premiaţi în America.
Elevii au fost organizaţi în patru grupuri cu componenţă internaţională. Ei au primit ca sarcină să realizeze în trei zile designul unei staţii umane pe satelitul Terrei, Luna, pe baza unui set de cerinţe foarte stricte elaborat de NASA. Echipa din care au făcut parte tinerii români a cucerit premiul pus în joc de organizatori, confirmând rezultatele excelente obţinute în ultimii cinci ani în acest domeniu de elevii-cercetători români.
PREMIU DE EXCELENŢĂ FUNDAŢIA DAN VOICULESCU
În ultimii doi ani, Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a susţinut performanţele elevilor Liceului "Mircea cel Bătrân", care au reprezentat România la concursul organizat de NASA "Space Settlement Design Contest".
În semn de recunoaştere pentru rezultatele deosebite obţinute, în iunie 2009, trei dintre aceşti elevi, împreună cu profesorul lor, Ion Băraru, au primit premiul de excelenţă al Fundaţiei Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României "Ambasador al excelenţei româneşti", în valoare de 10.000 de euro.
DUPĂ "DACIA'S", AUR CU PROIECTUL "DIVYAS"
Echipa Romaniei a mai participat la concursul organizat de NASA şi în 2008, reuşind să obţină marele premiu. Proiectul de cercetare care a impresionat juriul format din prestigioşi oameni de ştiinţă de la agenţia spaţială americană s-a numit "Dacia's" şi a constat în proiectarea unei staţii orbitale pe Lună, un proiect deosebit de apreciat pentru originalitatea şi unitatea lui. Anul acesta, tinerii cercetători români au recidivat, câştigând pentru a doua oară consecutiv premiul I , de data aceasta cu proiectul "Divyas". Acelaşi grup de elevi a ieşit pe piaţa ideilor benefice cu un nou produs: designul unei insule artificiale în Marea Neagră, la 5 kilometri de ţărm. Proiectul (realizat deocamdată în formă restrânsă) a fost dedicat Zilei Internaţionale a Mării Negre (31 octombrie) şi Zilei Naţionale a Cercetării (19 noiembrie), sărbătorite în 2008, şi reprezintă expresia cunoştinţelor acumulate de catre elevi de-a lungul anilor în competiţiile organizate de NASA cu privire la proiectarea de staţii spaţiale locuite de oameni în Cosmos, la care elevii români au ajuns celebri în lume.
Citește pe Antena3.ro