Potrivit Antena 3, Guvernul Orban a fost învestit de Parlament cu 240 de voturi.
UPDATE S-a încheiat votul. Urmează verificarea și numărarea voturilor exprimate. 240 de parlamentari au votat, cu patru peste minimul necesar.
UPDATE:Parlamentarii au început, luni, votul asupra învestirii Guvernului propus de premierul desemnat Ludovic Orban.
Pentru ca Guvernul să fie învestit este nevoie de prezenţa a cel puţin 233 de parlamentari la şedinţă şi de întrunirea a minimum 233 de voturi favorabile. În acest moment sunt 241 de parlamentari în sală. Votul este secret, cu bile.
UPDATE: Preşedintele de şedinţă, Alina Gorghiu, a anunţat, luni, în plenul Legislativului, că sunt şase parlamentari cărora nu le funcţionează cartele de vot - Călin Popescu-Tăriceanu, Kelemen Hunor, Alexandru Băişanu, Lavinia Cosma, Mihai Ruse şi Ioan Simionca.
Gorghiu a făcut acest anunţ după ce a supus la vot programul de lucru şi ordinea de zi şi s-au înregistrat la votul electronic 223 de voturi "pentru" şi unul împotrivă.
"Constat că sunt trei colegi în sală cărora nu le merg cartelele de vot. (...) Constat că nu vă merge cartela, doamna Harău. Văd că şi domnul preşedintele Kelemen este în situaţia de a vota cu mâna sus. (...) În această situaţie sunt domnul Băişanu, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, Lavinia Cosma, domnul Ruse, domnul Simionca şi domnul Kelemen Hunor. Înţeleg că la doamna Harău s-a rezolvat", a spus Alina Gorghiu.
Ea a supus din nou la vot programul de lucru şi ordinea de zi a şedinţei de învestire a Guvernului Orban şi s-au înregistrat la votul electronic 228 de voturi "pentru", iar cei şase parlamentari au votat cu mâna. Ca urmare, preşedintele de şedinţă a anunţat că se constată un cvorum de 234 de parlamentari.
Ştire iniţială
Şedinţa Parlamentului în care este prevăzut votul de învestire a Guvernului propus de premierul desemnat Ludovic Orban a început.
Şedinţa este condusă de vicepreşedintele Senatului, liberala Alina Gorghiu. Gorghiu a anunţat că la şedinţă şi-au înregistrat prezenţa la vot 235 de parlamentari din totalul de 465.
Parlamentarii PSD nu participă la şedinţă. De asemenea, nu sunt prezenţi o parte din parlamentarii Pro România.
Conform programului, premierul desemnat Ludovic Orban va prezenta programul de guvernare şi lista Guvernului. Vor avea loc dezbateri urmate de votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra Programului şi a întregii liste a Guvernului.
Marţi şi miercuri, miniştrii propuşi în Cabinetul Orban au fost audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului, 3 din cei 16 primind aviz negativ de la parlamentari. Premierul desemnat, Ludovic Orban, a spus că nu îi va retrage pe miniştrii propuşi care au primit aviz negativ, iar avizul comisiilor este consultativ.
Pentru ca Guvernul să fie învestit este nevoie de prezenţa a cel puţin 233 de parlamentari la şedinţă şi de întrunirea a minimum 233 de voturi favorabile.
Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este secret, cu bile. În toate cazurile în care Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţe comune, adoptă legi, hotărâri sau moţiuni de cenzură, trebuie să fie prezenţi cel puţin jumătate plus unu din membrii care compun cele două Camere ale Parlamentului, conform Constituţiei şi regulamentului şedinţelor comune ale Parlamentului.
Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se semnează de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului şi se înaintează de îndată preşedintelui României spre a proceda la numirea Guvernului. Prim-ministrul, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa preşedintelui României, jurământul, iar Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul începând de la data depunerii jurământului. AGERPRES