x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Care este cea mai populară parolă din lume? Milioane de utilizatori o folosesc, iar hackerii se bucură

Care este cea mai populară parolă din lume? Milioane de utilizatori o folosesc, iar hackerii se bucură

de Redacția Jurnalul    |    15 Ian 2023   •   21:00
Care este cea mai populară parolă din lume? Milioane de utilizatori o folosesc, iar hackerii se bucură
Sursa foto: Hepta

Un număr de 24 de miliarde de combinaţii de nume de utilizator şi parole circulau, în 2021, pe pieţele infracţionale online, în creştere cu 65% faţă de cifrele din 2020, însă cu toate acestea mulţi utilizatori de Internet continuă să le facă viaţa mai uşoară infractorilor cibernetici, prin alegerea unor parole simple, reiese dintr-un raport publicat pe blogul din România al companiei de securitate informatică, Eset.

Potrivit sursei citate, o listă a celor mai slabe parole folosite în 2022, întocmită de către NordPass, arată că, în 30 de ţări, cea mai populară parolă a continuat să fie "password", cu aproape cinci milioane de înregistrări. Pe locul al doilea s-a situat "123456", urmată de varianta sa un pic mai lungă: "123456789"....

De asemenea, în top se mai regăsesc "guest", "qwerty", "12345678", "111111", "12345", "col123456" şi "123123". Cele mai multe dintre conturile care au aceste parole pot fi compromise în mai puţin de o secundă, precizează specialiştii.

În acest context, raportul de specialitate vine şi cu soluţii pentru obţinerea unei parole puternice.

Astfel, se recomandă folosirea întotdeauna a parole sau "fraze de acces", în locul unui simplu cuvânt, complexe şi unice. De asemenea, este bine să nu refolosiţi niciodată parolele pentru conectarea în mai multe conturi, pentru că hackerii pot sparge mai multe conturi personale dacă intră în posesia unei singure combinaţii de nume de utilizator/parolă.

Eset a fost fondată în anul 1992 în Bratislava (Slovacia) şi se situează în topul companiilor care oferă servicii de detecţie şi analiză a conţinutul malware, fiind prezentă în peste 180 de ţări.

×
Subiecte în articol: utilizatori internet parole