x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministrul Videanu - sluga lui Niculae în dosarul gazelor. Interceptările din dosarul DIICOT arată că liderul PDL era oricând la dispoziţia omului de afaceri şi făcea presiuni asupra şefului Romgaz

Ministrul Videanu - sluga lui Niculae în dosarul gazelor. Interceptările din dosarul DIICOT arată că liderul PDL era oricând la dispoziţia omului de afaceri şi făcea presiuni asupra şefului Romgaz

03 Sep 2013   •   18:41
Ministrul Videanu - sluga lui Niculae în dosarul gazelor. Interceptările din dosarul DIICOT arată că liderul PDL era oricând la dispoziţia omului de afaceri şi făcea presiuni asupra şefului Romgaz
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a fost interceptat de procurorii DIICOT când vorbea cu Ioan Niculae, pe care l-ar fi favorizat să obţină pentru firma sa, Interagro, gaz la un preţ redus.
Şeful DIICOT a cerut, luni, procurorului general să sesizeze Senatul, respectiv şeful statului cu cereri de începere a urmăririi împotriva lui Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, pentru că l-ar fi sprijinit pe Ioan Niculae şi ar fi folosit Romgaz în interesul Interagro, fapte comise în perioada 2006-2008 şi, respectiv, 2008-2010, când au fost miniştri ai Economiei.
Potrivit procurorilor, Vosganian şi Videanu ar fi aprobat, semnat şi susţinut în Guvern şase ordine şi trei memorandumuri pentru a pentru a-l ajuta pe Ioan Niculae, respectiv pentru ca firma Interagro deţinută de omul de afaceri să primească reduceri comerciale substanţiale la livrarea de gaze naturale, peste plafoanele practicate de SNGN Romgaz SA, precum şi gaze naturale doar din producţia internă. Astfel, Romgaz a vândut preferenţial către Interagro gaze naturale în valoare de 500 de milioane de dolari, din care 92 de milioane au fost reduceri comerciale acordate ilegal.
Anchetatorii susţin că firma Interagro nu putea beneficia de reduceri comerciale, întrucât avea o datorie de aproximativ 70% din bugetul anual al Romgaz.

Intervenţii pentru gaz ieftin
Procurorii au interceptat negocieri între Videanu şi Niculae despre modalitatea în care omul de afaceri şi combinatul său obţineau gaz la un preţ preferenţial.
Probele arată cum Ioan Niculae îl suna la orice oră pe Adriean Videanu, atunci când întâmpina o problemă în obţinerea gazelor.
Materialul de urmărire penală conţine sms-uri şi interceptări ale convorbirilor telefonice dintre Videanu şi Niculae dar şi discuţii telefonice între Videanu şi Marcel Piteiu, fostul director al ROMGAZ.

"Ioan Niculae: Alo!
Adriean Videanu: Să nu uiţi să dai tu telefonul acela, te rog eu mult de tot.
Ioan Niculae: L-am dat deja."


În 18 noiembrie 2009, fiind contactat de Adriean Videanu, fostul director al Romgaz Marcel Piteiu îl atenţiona că societatea nu mai poate suporta discounturile de 40 de dolari mmc şi că dacă se va continua cu această politică de reduceri comerciale, nu se va mai reuşi realizarea investiţiilor, ajungându-se "la un dezastru".
Înţelegerea lui Ioan Niculae cu ministrul Economiei, susţin procurorii, era pusă în pericol de refuzul directorului Romgaz de a se face părtaş la falimentarea companiei de stat:

"Marcel Piteiu (fost director al Romgaz): N-am de unde gaze, nu mai sunt..
Adriean Videanu: Găsiţi o soluţie, cap roată, să tăiem la toţi, nu numai la unul. Vezi că… pentru unii mumă, pentru alţii ciumă.
Marcel Piteiu (fost director al Romgaz): Mumă ăia care plâng.
Adriean Videanu: Taci din gură mă, că are dreptate, mă!
Marcel Piteiu (fost director al Romgaz): Eu nu cred, dar, mă rog…"



SMS-uri Videanu – Niculae
Mesajele text care au fost trimise de Ioan Niculae ministrului Economiei şi răspunsurile acestuia susţin acuzaţia de complot adusă lui Adriean Videanu, potrivit referatului DIICOT.

Ioan Niculae: „am nevoie să vorbesc cu tine maxim 5 minute pentru a lua decizia corectă. Înţeleg că nici partea care depindea numai de tine nu s-a discutat. Aştept”; (mesajul era trimis în contextul discuţiilor privind subvenţionarea în colaborare cu Ministerul Agriculturii a agriculturii româneşti cu îngrăşăminte chimice);
Ioan Niculae: „Problema care nu era rezolvată ieri nu este rezolvată nici azi şi cred că o luăm razna”;
Ioan Niculae: „la agricultură părea că nu ai apucat să vorbeşti, dar au stabilit o nouă întâlnire pentru mâine dimineaţă. În rest, pare totul OK”
Adriean Videanu: „am vorbit personal”;
Ioan Niculae: Nu mai înţeleg nimic, dar absolut nimic. Nu vor să-şi vândă gazele? Oricum îi dau în judecată."



“Romgaz intră în faliment”
Faptul că exista rezistenţă în interiorul ROMGAZ o demonstrează, potrivit DIICOT, şi interceptările convorbirilor angajaţilor acestei companii:

"Şerban Tudor (secretar de stat în Ministerul Economiei): Nu mi se pare normal să-mi bag în faliment societăţile mele de stat, să facem economia privată înfloritoare, să exporte afară, da? Inclusiv ROMGAZUL, din luna iunie, să-ţi spună Piteiu, intră în faliment, intră pe minus.
Ioana Apan (fost consilier al ministrului Economiei): Da, de la anul, da.
Şerban Tudor (secretar de stat în Ministerul Economiei): Deocamdată, de aici, de la stat luăm banii, tată, nu de la Ioan Niculae."


Potrivit unei alte interceptări existente la dosar:
"Şerban Tudor (secretar de stat în Ministerul Economiei): Am luat azi dimineaţă o bătaie cu discounturile tale, că am dat drumul la două hârtii către cei care cereau discounturi şi le-am spus că nu mai am bani de discounturi. Şi m-am trezit că nu înţeleg politica guvernului, că toată lumea face eforturi să scoată România din criză… asta nu-i politică… trag de tine şi de mine.
Marcel Piteiu (fost director al Romgaz): Da, asta nu e politica guvernului.
Şerban Tudor: Nu ştiu a cui este, dar este foarte urât.
Marcel Piteiu (fost director al Romgaz): I-am spus şi ieri ministrului că mă bagă în faliment.
Şerban Tudor: I-am spus şi eu, dar mi-a spus că nu vă bagă, că ce ai putut până acum şi acum nu mai poţi?!"



 “Să facem curul mare lui Niculae”

Totodată, procurorii redau, în documentul citat, şi o convorbire din 27 noiembrie 2009, între Tudor şerban, secretar de stat pentru energie şi resurse minerale în MECMA în perioada 2009-2010, şi Ioana Apan, director general adjunct, secretar general adjunct în MECMA, preşedinte AGA a SNGN Romgaz din 23 iulie 2007 până în 7 iulie 2009, când a fost desemnată preşedinte al CA SNGN Romgaz, pentru o perioadă de patru ani.

"Şerban Tudor: Treburile sunt încurcate…că pe o parte lucrăm la nişte chestii să le facem fundul mare la unii şi pe partea ailaltă nu avem soluţii pentru noi. Deci vreau să îţi spun că începând de luni, doamna Duică nu mai are gaze la Elcen Bucureşti, intră în faliment…o împinge să ia gaze din export…ca să facem curul mare lui Ioan Niculae…cam asta e situaţia.
Apan Ioana: Domnule ministru, eu sunt în şedinţă la Romgaz… Da, doamna Duică e de apreciat cum îţi apară poziţia, dar şi ce datorii are la Romgaz, mă doare capul să vă spun…( aceste datorii erau cu mult mai mici decât cele ale SC Interagro SA - n.n.);
Şerban Tudor: Păi datoriile le-a făcut că totdeauna a avut condiţii din astea…dar nu mi se pare normal să-mi bag în faliment societăţile mele de stat, să facem economia privată înfloritoare, să exporte afară, da? Inclusiv Romgazul, din luna iunie, să-ţi spună Piteiu, intră în faliment, intră pe minus….
Apan Ioana: Da, de la anul, da….
Şerban Tudor: Deocamdată, de aici, de la stat luăm banii, tată, nu de la Ioan Niculae…". 

×
Subiecte în articol: Adriean videanu ioan niculae