x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vremea probabilă 5 noiembrie 2008

Vremea probabilă 5 noiembrie 2008

05 Noi 2008   •   00:00

În Banat, Crişana, Maramureş, la munte, dar şi în Transilvania, după dispariţia ceţii din cursul dimineţii, ieri a predominat o vreme frumoasă şi mult mai caldă decât în mod obişnuit la această dată. În restul teritoriului, unde la limita inferioară a atmosferei circulaţia aerului a fost dinspre Marea Neagră, au fost nori de tip stratiform sau ceaţă înaltă, valori termice relativ modeste, mai ridicate decât cele normale pentru începutul lui noiembrie.



Şi în ceea ce priveşte regimul termic, dar şi aspectul vremii, se păstrează diferenţieri între regiunile situate în interiorul arcului carpatic şi cele din exteriorul acestuia. Începând din noaptea de joi spre vineri, diferenţele se măresc, în sensul că din nordul Moldovei presiunea atmosferică va fi în creştere; se va extinde un maxim barometric rece din zona Câmpiei Ruse; va fi o scădere semnificativă de temperatură mai întâi în Moldova, apoi şi în Muntenia, Dobrogea, Oltenia, dar şi în estul Transilvaniei. În aceste regiuni se va intensifica şi vântul; se mai menţin posibilităţi de ceaţă în vest, în nord-vest şi în centru, unde scăderea de temperatură va fi uşoară, iar în sud şi în est vor fi ploi şi burniţe, practic o vreme autentică de toamnă. (meteorolog Romica Jurca)

BUCUREŞTI


Centru:       max.: 170C   min.: 70C
Periferie:    max.: 180C   min.: 90C

Azi (miercuri):

Cerul va prezenta unele înnorări, mai ales în primele ore ale zilei şi noaptea. Vântul va sufla slab. Dimineaţa va fi ceaţă, mai ales în zona preorăşenească. Presiunea atmosferică va fi în scădere.

Mâine (joi):
Cerul va fi temporar noros, iar vântul va sufla slab până la moderat. Vor fi condiţii de ceaţă dimineaţa, iar spre sfârşitul nopţii va ploua slab. Presiunea atmosferică va continua să scadă uşor. Maxima: 17°C; minima: 7°C.

Poimâine (vineri):
Vremea se va răci accentuat. Cerul va fi temporar acoperit şi vor fi condiţii de burniţă. Maxima: 11°C, minima: 5°C.

LA MUNTE


Azi (miercuri):
Cerul va fi temporar noros, iar vântul va sufla slab până la moderat. Local pe văi şi în depresiuni, dimineaţa şi noaptea va fi ceaţă. Valorile de temperatură nu vor suferi modificări importante faţă de intervalul precedent.

Mâine (joi):
Cerul va fi temporar noros şi pe arii restrânse, îndeosebi noaptea, va ploua slab. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura aerului va avea valori comparabile cu cele din intervalul precedent. Local pe văi, la orele dimineţii se va semnala ceaţă.

Poimâine (vineri):
Vremea se va răci, mai accentuat în Carpaţii Orientali. Cerul va fi variabil şi doar izolat va ploua slab în Carpaţii Meridionali, zona Carpaţilor de Curbură şi în Munţii Banatului. Vântul va prezenta unele intensificări.

PRESIUNEA ATMOSFERICĂ

Presiunea atmosferică reprezintă forţa exercitată de aerul atmosferic pe unitatea de suprafaţă. Aceasta se măsoară cu ajutorul barometrului, iar înălţimea coloanei de mercur a acesteia variază în strânsă legătură cu starea vremii. Presiunea atmosferică normală este de aproximativ 760 mm Hg.

Azi (miercuri):
Presiunea atmosferică va fi în scădere uşoară de la valori în jur de 762 mm Hg la valori în jur de 759 mm Hg.

Mâine (joi):
Presiunea atmosferică va continua să scadă uşor spre valori în jur de 757 mm Hg.

PROGNOZA ÎN EUROPA

În cea mai mare parte a Europei, cerul va fi noros. Va ploua în Peninsula Iberică, Franţa, Ţările de Jos, Italia, Elveţia, Slovenia şi Croaţia, unde ploile, îndeosebi cu caracter de aversă, vor fi însoţite de descărcări electrice şi de intensificări de scurtă durată ale vântului. În nordul Italiei, sud-estul Franţei, zona Munţilor Alpi şi a Alpilor Dinarici, cantităţile de apă vor fi însemnate. În nordul extrem al Suediei şi al Norvegiei, dar şi în partea nordică a Rusiei, precipitaţiile vor fi sub formă de lapoviţă şi de ninsoare, iar vântul va avea intensificări susţinute. În restul continentului, mai ales în ţările central-estice şi de sud-est se va forma ceaţă, care pe arii restrânse se poate asocia cu burniţa sau cu ploaia slabă. În aceste condiţii, regimul termic nu se va modifica semnificativ; majoritatea valorilor maxime vor fi foarte apropiate de cele înregistrate ieri. (meteorolog Romica Jurca)


Dacă eşti martorul unor fenomene meteo extreme, fotografiază sau filmează şi trimite imaginile la meteo@jurnalul.ro.

×
Subiecte în articol: cerul vantul meteo presiunea atmosferică