Relatiile dintre Romania si Uniunea Serbia si Muntenegru nu sunt, in acest moment, dintre cele mai bune.
Un urias scandal risca sa se iste in conditiile in care Romania este hotarata sa introduca, de la 1 iulie, vize pentru sarbi si muntenegreni.Termenul stabilit initial era de 15 aprilie, insa dupa intalnirile de zilele trecute, dintre reprezentantii Ministerelor de Externe din cele doua state, acesta a fost prelungit. Belgradul este nemultumit de masura si acuza Bucurestiul de exces de zel. Romania insa motiveaza ca decizia face parte din procesul de pregatire a integrarii in Uniunea Europeana (UE).
Reclamatii in presa sarba
De cand a promovat ideea, Romania a fost aspru criticata la Belgrad.
Si cu ocazia ultimilor negocieri, presa sarba a avut reclamatii. "Autoritatile de la Belgrad nu au fost informate despre inceputul negocierilor si semnarea vreunui acord privind regimul de vize", scrie ziarul Politika in editia din 14 aprilie. "Ceva scartaie pe traseul relatiilor diplomatice Bucuresti - Belgrad! Lucru surprinzator, avand in vedere relatiile de invidiat dintre cele doua capitale", comenteaza publicatia.
Vizita anulata
Ziarul arata ca toamna trecuta, Ministerul roman de Externe a remis ambasadorului Uniunii Serbia si Muntenegru, "fara a anunta in prealabil, cum se obisnuieste", o nota privind introducerea de vize. In replica, Serbia-Muntenegru a anulat atunci vizita la Belgrad a premierului Adrian Nastase. Din acel moment, criticile s-au tinut lant. Sarbii sustin ca UE "nu a solicitat impunerea de vize si ca Romania se grabeste inutil", noteaza Politika, amintind ca Bulgaria, programata sa adere tot in 2007, nu va recurge la restrictii. Gazetarii sarbi spun ca romanii au avertizat ca vor impune vize unilateral, deci si daca sarbo-muntenegrenii nu vor da un raspuns. "Din practica diplomatica se stie ca anumite masuri nu se aplica atat timp cat asupra lor se poarta negocieri. Cu atat mai mult cu cat aceste negocieri nici nu au inceput", incheie Politika.
Reversul medaliei
Exista insa si reversul medaliei, transmite BBC. La randul lor, romanii vor avea nevoie de vize pentru a calatori in Serbia. Vor fi afectati mai ales cei 30.000 de etnici sarbi din Banat si cateva sute de mii de romani din Serbia. (Lavinia Tudoran)