Protecţia Civilă a luat fiinţă prin Înaltul Decret Regal nr. 468 din 1933, sub denumirea de "apărare pasivă” având ca scop "să limiteze efectele bombardamentelor aeriene asupra populaţiei sau resurselor teritoriului, prin protecţie directă sau micşorând eficacitatea atacurilor aeriene”. La cei 78 de ani de existenţă, protecţia civilă se prezintă ca o structură flexibilă, capabilă să asigure un climat de încredere şi siguranţă cetăţenilor, demonstrat de profesionalismul cadrelor pe timpul intervenţiilor pentru înlăturarea efectelor produse de dezastre.
Acest lucru s-a realizat prin îmbunătăţirea managementului apărării împotriva dezastrelor, prin acţiuni de identificare a surselor de riscuri potenţiale cu urmări distructive majore asupra populaţiei, infrastructurii şi mediului, adaptarea şi perfecţionarea bazei legislative, în concordanţă cu cerinţele integrării în NATO şi UE.
Organismele militare şi civile ale protecţiei civile şi-au dus la bun sfârşit, cu devotament şi profesionalism, atribuţiile ce le revin atât în acţiunile de intervenţie reală pentru combaterea efectelor inundaţiilor, a alunecărilor de teren, a înzăpezirilor sau accidentelor rutiere, cât şi cu prilejul aplicaţiilor judeţene, a exerciţiilor de alarmare publică şi a intervenţiilor în numeroase zone de risc. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Unirea” al judeţului Alba sărbătoreşte, ca în fiecare an, Ziua Protecţiei Civile în România. Manifestările au debutat vineri, la Casa de Cultură "Lucian Blaga” din Sebeş, cu simpozionul cu tema "Riscuri şi răspuns în situaţii de urgenţă pe Valea Sebeşului”, în cadrul căruia au fost prezentate mai multe teme.
La simpozion au participat oficialităţi judeţene şi locale, reprezentanţi ai unor instituţii şi societăţi comerciale din judeţ, iar manifestările vor continua sătămâna viitoare, ne-a informat inspectorul şef al ISU Alba, colonelul Dorel Sofica.