x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică 2017, anul sentinţelor în politica românească

2017, anul sentinţelor în politica românească

de Marius Gîrlașiu    |    21 Feb 2017   •   17:10
2017, anul sentinţelor în politica românească
Sursa foto: Simion MECHNO / AGERPRES FOTO

2017 va fi anul marilor sentinţe în politica românească. De la Elena Udrea, la Liviu Dragnea, Victor Ponta sau Sebastian Ghiţă, “vedetele” de pe scena politică aşteaptă cu sufletul la gură deciziile Instanţei Supreme. Anul acesta, sunt aşteptate verdicte în cazuri celebre precum Gala Bute, dosarul Turceni-Rovinari sau procesul în care liderul PSD este acuzat de instigare la abuz în serviciu.

 

Unul dintre cele mai mediatizate cazuri de corupţie din România, dosarul “Gala Bute”, este pe ultima sută de metri la Curtea Supremă. Ultimul termen al procesului ar fi trebuit să aibă loc miercurea trecută, însă instanţa a mai stabilit o înfăţişare pentru data de 1 martie. Judecata pe fond se va încheia, cel mai probabil, după audierea lui Felix Tătaru, omul din umbra campaniilor electorale ale lui Klaus Iohannis şi Traian Băsescu. Termenul din 1 martie va fi cel de-al 39-lea de la începerea procesului, în aprilie 2015. Fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea este acuzată de săvârșirea a trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă de folosire a unor documente ori declarații false pentru obținerea de fonduri europene. Dacă va fi găsită vinovată, Udrea riscă până la zece ani de închisoare. Printre alţii, în acelaşi dosar au mai fost trimiși în judecată fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja şi fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii, Ana Maria Topoliceanu. Prejudiciul adus statului în acest dosar se ridică la aproape două milioane de euro, potrivit DNA.

 

Decizia care ar dinamita PSD

O sentinţă care ar putea arunca în aer scena politică este aşteptată anul acesta şi în dosarul lui Liviu Dragnea. Liderul PSD este judecat pentru instigare la abuz în serviciu şi fals intelectual, fiind acuzat că a intervenit pentru angajarea fictivă a două membre de partid la Direcţia Generală de Asistenţa Socială şi Protecţia Copilului Teleorman. Faptele s-ar fi petrecut pe vremea când actualul preşedinte al Camerei Deputaţilor era şeful Consiliului Judeţean Teleorman şi secretar general al PSD. Săptămâna trecută, cele două femei au recunoscut acuzaţiile DNA şi au cerut instanţei să fie judecate în procedură simplificată, ceea ce presupune reducerea cu o treime a pedepsei. “Este problema dumnealor. Eu sunt nevinovat. Acest dosar se bazează pe două-trei declaraţii care sunt neadevărate. Eu am să aduc martori la dosar, care nu au fost audiaţi până acum", a reacţionat Dragnea pe holurile ÎCCJ. Prejudiciul în acest caz se ridică la peste 108.000 de lei (aproape 24.000 de euro), adică salariul total încasat de cele două secretare PSD angajate fictiv la DGASPC Teleorman. Următorul termen în proces a fost stabilit pentru 28 martie.

 

Şi Ponta îşi aşteaptă verdictul

Anul 2017 ar putea aduce o primă sentinţă şi în cazul fostului premier Victor Ponta, judecat alături de Dan Şova în dosarul Turceni-Rovinari. Fostul lider PSD este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani, fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008. Procurorii DNA susţin că Ponta ar fi încasat de la casa de avocatură “Şova şi Asociaţii” suma de 181.439 de lei (40.000 de euro), pentru activităţi pe care în realitate nu le-ar fi prestat. În acelaşi dosar, fostul ministru Dan Şova este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.

 

Se apropie sentinţele pentru Ghiţă şi Oprea

Tot anul acesta s-ar putea finaliza şi procesul în care fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă este judecat alături de fostul edil al Ploieştiului, Iulian Bădescu, pentru dare de mită, instigare la abuz în serviciu şi spălare de bani. Procurorii îl acuză pe Ghiţă că i-a dat lui Bădescu o casă în valoare de peste un milion de lei pentru a primi o finanţare nerambursabilă de 1,5 milioane de lei de la bugetul local, pentru echipa de baschet Asesoft. Judecătorii ÎCCJ vor lua o decizie şi în dosarul Limuzina, în care fostul vicepremier Gabriel Oprea este judecat pentru abuz în serviciu şi deturnare de fonduri. Prejudiciul în acest dosar se ridică la peste 90.000 de euro. Înalta Curte va da o sentinţă definitivă şi în cazul fostului deputat Ludovic Orban. Luna trecută, instanţa de fond l-a achitat pe fostul lider PNL în procesul în care acesta a fost acuzat că i-ar fi cerut 50.000 de euro omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu pentru campania electorală din vara anului 2016.

 

Liviu Dragnea, preşedinte PSD: Primesc ameninţări. Ultimele zvonuri care au ajuns la mine este că voi fi trimis la închisoare în aprilie-mai. Cine să ia decizia? Cine poate decide în acest stat. Poate sunt prostii. Este suficient timp până atunci.

ÎCCJ a stabilit pentru 14 martie primul termen în procesul în care preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului în dosarul retrocedării Fermei Băneasa şi a Pădurii Snagov

Victor Ponta este primul premier post-decembrist trimis în judecată în timpul mandatului.

“Poţi pune cătuşe Elenei Udrea, dar nu poţi pune cătuşe adevărului”, este una dintre replicile celebre ale Elena Udrea. Fosta şefă PMP a fost reţinută în dosarul Microsoft în februarie 2015.

×