x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Scandalul aritmeticii electorale. Alegerile pentru Primăria Capitalei și pentru Sectoare, contestate pe motiv de fraudă

Scandalul aritmeticii electorale. Alegerile pentru Primăria Capitalei și pentru Sectoare, contestate pe motiv de fraudă

de Ion Alexandru    |    01 Oct 2020   •   10:36
Scandalul aritmeticii electorale. Alegerile pentru Primăria Capitalei și pentru Sectoare, contestate pe motiv de fraudă
Sursa foto: Lucian Alecu

Alegerile desfășurate, duminică, pentru Primăria Capitalei, dar și pentru sectoarele 1, 2 și 5 sunt contestate atât de PSD, de PMP, cât și de reprezentanții USR-PLUS și PNL. Primarul general în exercițiu, Gabriela Firea, a anunțat că cere renumărarea voturilor la nivelul tuturor secțiilor din Capitală, după ce a constatat multe cazuri în care procesele-verbale întocmite la închiderea urnelor conțin diferențe majore față de ceea ce s-a încărcat în sistemul STS și transmis Autorității Electorale Permanente. Astfel de situații au fost semnalate și la Sectorul 1, unde Daniel Tudorache solicită, de asemenea, renumărarea voturilor, în timp ce reprezentanta USR, Clotilde Armand, și-a aclamat, ieri, deja victoria.

Gabriela Firea a anunțat, ieri, că alegerile de la București au fost fraudate, cerând renumărarea voturilor. “alegerile au fost fraudate! O spun Orban – groparul PNL, Plicușor – prietenul Câinelui. Am găsit și nou foarte multe nereguli! De ce nu se aprobă renumărarea voturilor?”, scrie primarul general în exercițiu pe contul său de socializare.

Concret, prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, a prezentat, ieri, trei cazuri elocvente cu privire la modul în care au apărut suspiciunile majore cu privire la fraudarea procesului electoral. Acesta a prezentat forma procesului-verbal la încheierea numărării voturilor de la Secția nr. 1 din București, semnat și ștampilat de reprezentanții tuturor partidelor din acest Birou de circumscripție. Conform documentului, Nicușor Dan a obținut, acolo, 126 de voturi. În schimb, prin STS, la AEP, conform acestui proces-verbal, Nicușor Dan figurează cu 326 de voturi. Un alt exemplu vine de la Secția 165 din Capitală, unde, conform cifrei de prezență a alegătorilor notată pe procesul-verbal a fost 817, însă, în realitate, au fost identificate doar 807 persoane care și-au exercitat dreptul de vot. Iar la Secția 209, a fost emis un proces-verbal plin de ștersături, modificări și adnotări cu carioca, pe aproape toate rubricile tabelului. 

 

Grindeanu cere înlăturarea suspiciunilor

 

Conform lui Sorin Grindeanu, Gabriela Firea deține, în acest moment, un dosar întreg cu astfel de procese-verbale. “PSD cere renumărarea voturilor, pentru a se înlătura toate suspiciunile care au apărut la sectoare și la Primăria Capitalei. Este singura soluție. S-au depus, aseară, la Biroul Electoral Municipal, cereri de renumărare. Bucureștenii au dreptul să știe dacă procesul electoral a fost unul corect sau nu”, a precizat Sorin Grindeanu.

Scandalul a izbucnit la Sectorul 1, așa cum “Jurnalul” a arătat în ediția de ieri, avocații primarului în exercițiu, Daniel Tudorache, cerând Biroului Electoral al Sectorului 1 renumărarea voturilor din toate cele 166 de secții de votare. Și aici, a fost prezentat un proces-verbal care arată că, în timp ce pe exemplarul ajuns la partid, candidatul PSD avea 266 de voturi, în sistemul STS, în dreptul său erau trecute doar 11 voturi.

Avocatul Mihai Drăgan, care reprezintă PSD în acest litigiu, a precizat, ieri, că președintele BE Sector 1, procurorul Nicolae Sprîncu, a spus, informal, că nu se va decide renumărarea voturilor, invocând argumente legate de termenul de introducere a contestației. “Da! Legea prevede că putem contesta procesele-verbale în ziua votului. Dar rezultatele din procesele-verbale au fost încărcate pe site, au devenit publice, a doua zi, spre noapte. Atunci am aflat că ceea ce au încărcat pe site nu corespunde cu ce s-a consemnat în secții. De-abia atunci, a doua zi după alegeri. Deci cum puteam contesta ceva ce nu aflaserăm încă? (…) Domnul procuror nu a auzit despre instituția repunerii în termen? Biroul Electoral de Sector poate dispune din oficiu renumărarea voturilor în cazul în care există neconcordanțe sau chestiuni suspecte”, arată avocatul Mihai Drăgan.
 

×