Vicepreşedintele Senatului, liberala Alina Gorghiu, a declarat joi, la Timişoara, că va cere săptămâna viitoare Birourilor reunite ale Parlamentului declanşarea procedurii de numire a noului Avocat al Poporului, deoarece actualului deţinător al funcţiei, Victor Ciorbea, i-a expirat mandatul şi nu este preocupat de ordonanţele guvernamentale "abuzive".
"Săptămâna viitoare voi cere Birourilor reunite conduse de PSD - ALDE declanşarea procedurii de numire a noului Avocat al Poporului. Suntem în această situaţie absolut lamentabilă cu o instituţie care nu funcţionează, pentru ca Victor Ciorbea, căruia i-a expirat mandatul, să se mai bucure de privilegiul unui salariu mărit de PSD, fără să facă nimic cu ordonanţele de urgenţă abuzive. I-a expirat mandatul şi PSD trebuia să lanseze procedura, dar nici acum nu s-a întâmplat acest lucru", a afirmat Alina Gorghiu, într-o conferinţă de presă.
Senatorul PNL de Timiş a mai confirmat că PNL va depune, cel mai probabil săptămâna viitoare, moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului Dăncilă, textul documentului fiind aproape finalizat şi agreat şi de USR şi PMP, iar UDMR şi Pro România şi-au arătat la rândul lor "disponibilitatea de a susţine moţiunea".
"Rămânerea lor la guvernare (a PSD, n.r.) îi va transforma într-un partid irelevant pe scena politică şi vor vedea acest lucru la viitoarele alegeri, când poate vor înţelege sensul votului din 26 mai. Cred că în acest moment, prioritate nu este sprijinirea premierului Dăncilă în guvern, ci revenirea la soluţii politice raţionale pentru populaţie. Cea mai mare prostie pe care PSD o mai poate face în acest an este să blocheze revizuirea Constituţiei, care însă nu mai poate fi oprit", a explicat Gorghiu.
În altă ordine de idei, vicepreşedinta Senatului a cerut PSD şi ALDE să comunice rapid dacă vor sau nu semnarea, alături de PNL, a pactului naţional propus de preşedintele Klaus Iohannis, pentru că PSD practică "un teatru politic ieftin", venind cu o propunere de completare a pactului cu mai multe puncte care nu au nicio legătură cu mesajul pro-justiţie şi proeuropean propus de şeful statului.
"Sunt şapte puncte proprii (PSD, n.r.) care reprezintă exclusiv o propunere otrăvită, nimic constructiv. Modificarea Constituţiei trebuie să vizeze exclusiv punctele dezbătute şi votate de români la referendum. Orice altă propunere trebuie pusă în dezbatere publică (...)", a remarcat Alina Gorghiu.
Liberala a subliniat că Liviu Dragnea nu a fost singurul care a practicat discursul antieuropean şi a purtat vina situaţiei în care România se află, dar acesta este singurul care a ieşit din poza de familie a PSD, în timp ce toţi ceilalţi care l-au susţinut au rămas acolo.
"Din aceste motive, acordul propus de Klaus Iohannis este absolut necesar pentru România şi cred că astfel vom reuşi să asumăm cu toţii rezultatul alegerilor din 26 mai. Poziţia europeană a României nu poate fi altfel recâştigată decât implementând discuţiile pe care le avem cu privire la opiniile Comisiei de la Veneţia, integrarea mesajelor şi recomandărilor din Mecanismul de Cooperare şi verificare, GRECO şi alte puncte de vedere ale experţilor internaţionali în materie", a arătat senatoarea.
Ea a cerut PSD ca săptămâna viitoare să treacă pe ordinea de zi şi să voteze alături de PNL toate proiectele legislative care impun implementarea îndrumărilor Comisiei de la Veneţia, integritatea parlamentarilor şi a celorlalţi aleşi în funcţii publice "şi absolut orice act pe care opoziţia l-a depus pentru restabilirea situaţiei în domeniul justiţiei".
De asemenea, Gorghiu a menţionat faptul că va trebui discutată cu celeritate în Parlamentul României revizuirea constituţiei, iar referendumul pe această temă trebuie să fie programat împreună cu alegerile prezidenţiale.
"Este vorba nu doar de considerente financiare, dar nu este bine pentru funcţionarea democratică a unui stat să ai în fiecare lună un referendum", a afirmat Gorghiu.
Vicepreşedinta Senatului a mai susţinut că în privinţa votului diasporei la europarlamentare trebuie traşi la răspundere cei vinovaţi, care au îngrădit libertatea de exprimare a drepturilor electorale.
"Fac un apel public către instituţiile abilitate, astfel încât întocmirea unu dosar penal să nu fie doar o formalitate de calmare a spiritelor, un exerciţiu de a linişti societatea românească de oriunde, ci sper că vor găsi şi vinovaţi, pentru că atâta timp cât s-a împiedicat exercitatea de vot, aceşti vinovaţi există", a conchis Alina Gorghiu. AGERPRES