x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu a promulgat Legea privind sistemul unitar de pensii publice

Băsescu a promulgat Legea privind sistemul unitar de pensii publice

15 Dec 2010   •   12:44
Băsescu a promulgat Legea privind sistemul unitar de pensii publice
Sursa foto: Christian Silva /Jurnalul National

Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei, şeful statului a semnat, miercuri, decretul în acest sens.

Curtea Constituţională a decis, miercuri, că este constituţională Legea pensiilor adoptată de deputaţi după admiterea cererii preşedintelui de reexaminare. Curtea Constituţională a respins sesizarea PNL privind Legea pensiilor, apreciind astfel că actul normativ este în acord cu prevederile Legii fundamentale.

Motivarea soluţiei va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Sesizarea, formulată de 55 de parlamentari PNL, a fost depusă la Curtea Constituţională în 8 decembrie.

Legea pensiilor, reexaminată la solicitarea şefului statului, prin care se stabileşte vârsta standard de pensionare de 63 de ani la femei şi de 65 de ani la bărbaţi, a fost adoptată în 7 decembrie, de plenul Camerei Deputaţilor. Legea a fost adoptată, prin apel nominal, cu 172 de voturi "pentru".

Singurul articol modificat faţă de varianta iniţială adoptată este cel referitor la vârsta de pensionare.

Premierul Emil Boc i-a spus, în 13 decembrie, şefului statului, la consultările de la Cotroceni, că speră ca Legea pensiilor să treacă de Curtea Constituţională până la sfârşitul anului, preşedintele menţionând că deja CC a judecat o dată legea, a declarat-o constituţională şi că nu există nicio problemă la acest capitol.

În 6 octombrie, Legea sistemului unitar de pensii publice a fost declarată constituţională de către Curtea Constituţională, care a respins sesizările formulate atunci de PNL şi PSD+PC.

Curtea Constituţională a considerat că dispoziţiile Legii pensiilor prin care se instituie egalizarea vârstei de pensionare între bărbaţi şi femei nu este contrară prevederilor Constituţiei, iar opoziţia faţă de aceasta ar semnifica opunerea unui curent social care are o amploare internaţională.

Deşi Legea pensiilor a fost declarată constituţională, în 7 octombrie preşedintele Traian Băsescu anunţa că retrimite Parlamentului Legea sistemului unitar de pensii publice, solicitând stabilirea vârstei standard de pensionare la 63 de ani pentru femei.

Băsescu menţiona că legea a venit la promulgare după ce a fost declarată constituţională de către Curtea Constituţională şi a fost semnată de ambii preşedinţi ai Camerelor Parlamentului. "Din punct de vedere al legalităţii, nu am nicio observaţie asupra legii", preciza Traian Băsescu.

El spunea însă că la nivelul Administraţiei Prezidenţiale a fost analizată legea, iar la articolul 53 alineatul 1 a constatat că se instituie vârsta standard de pensionare la femei şi bărbaţi la 65 de ani.

Preşedintele Băsescu a precizat, însă, că nu poate să nu analizeze realităţile socio-economice şi să constate că femeile au o situaţie mult mai grea decât bărbaţii.

Un alt argument invocat de Băsescu a fost că noua lege creşte vârsta de pensionare pentru bărbaţi cu trei ani, de la 62 la 65 de ani, în timp ce pentru femei cu şapte ani, de la 58 la 65 de ani.

×