INTERVIU ● Iliescu şi Năstase, luaţi în cătare
Curtea Constituţională, o "pavăză de nădejde" pentru infractori, iar
"specialistul în lovituri de stat", Ion Iliescu, e mînă în mînă cu
Tăriceanu, a acuzat ieri şefului statului.
INTERVIU ● Iliescu şi Năstase, luaţi în cătare
Curtea Constituţională, o "pavăză de nădejde" pentru infractori, iar "specialistul în lovituri de stat", Ion Iliescu, e mînă în mînă cu Tăriceanu, a acuzat ieri şefului statului.
Preşedintele Traian Băsescu acuză Curtea Constituţională şi Parlamentul de blocarea urmăririi penale a demnitarilor. Într-un interviu acordat ieri radioului public, şeful statului s-a lansat într-un nou atac împotriva celor două instituţii. Curtea Constituţională, prin hotărîrea legată de avizul Parlamentului pentru urmărirea penală a miniştrilor care sînt şi parlamentari, "a rămas o pavăză de nădejde pentru infractorii politicieni, infractorii parlamentari", iar Parlamentul, "în marea lui majoritate", a devenit şi el "o instituţie care-şi protejează oamenii suspicionaţi de infracţiuni, fără să aibă nici un fel de ruşine faţă de populaţie".
În acest context a fost dat exemplul lui Adrian Năstase, pe considerentul că este "un caz special de vorbăreţ". "Oare de ce astăzi Adrian Năstase, care vrea să mai facă o mare carieră politică în România, de ce prin avocaţi a aplicat toate tertipurile cu putinţă pentru a nu ajunge în faţa unui procuror căruia trebuie să-i dai o declaraţie? Nimeni nu vrea să-l aresteze pe Adrian Năstase, din cîte ştiu, nici să-l percheziţioneze, ci pur şi simplu trebuie să aibă procurorul posibilitatea de a lua o declaraţie şi politicianului", a spus Băsescu. În schimb, Ion Iliescu este acuzat de preşedinte că a negociat cu premierul Tăriceanu "două lucruri: PNL să voteze suspendarea preşedintelui şi să elimine PD de la guvernare şi, în schimb, i-a garantat susţinerea pînă la sfîrşitul mandatului". "A fost unul dintre obiectivele domnului Iliescu, de altfel, specialist în lovituri de stat. Că ce s-a întîmplat în parlament la 19 aprilie anul trecut a fost o lovitură de stat cu aspect democratic", a acuzat Băsescu. Şeful statului a arătat că este unul dintre motivele pentru care trebuie modificată Constituţia, care "nu pune nici o sancţiune politică pentru cei care au făcut un asemenea act", anunţînd că va solicita "foarte curînd" "unei echipe de specialişti din afara Palatului Cotroceni o viziune cu privire la modificarea Constituţiei României, care să fie subiect de dezbatere publică chiar către sfîrşitul acestui an".
REACŢII. "Preşedintele penal Traian Mihăileanu face tot felul de declaraţii aberante", a reacţionat Adrian Năstase, afirmînd că procurorii, care "sînt în slujba lui Băsescu" au încercat să-i bage în puşcărie pe toţi adversarii acestuia. În plus, Băsescu ar fi "o gură mare care nu a găsit o cîrciumă la Neptun, aşa că trebuia să iasă să spună şi el public ceva". Ion Iliescu a afirmat, la rîndul său, că Traian Băsescu suferă de o "obsesie maladivă" şi că jigneşte poporul şi revoluţia din 1989. Premierul Tăriceanu s-a declarat "îngrozit" de faptul că preşedintele, de la care aşteaptă o mai mare responsabilitate, nu cunoaşte semnificaţia cuvintelor pe care le rosteşte, apreciind că este inadmisibil ca şeful statului să lase vorbele să-i zboare "precum porumbeii".
AMBASADOR RECHEMAT. Pe de altă parte, Băsescu a mai spus că măsurile luate de ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, în cazul ambasadorului României la Varşovia sînt o "copilărie", fiind surprins de blîndeţea cu care acesta a acţionat. Băsescu a precizat că ambasadorul în Polonia nu i-a raportat cazul Crulic, încălcînd astfel un ordin al şefului statului, pe care, potrivit legii, îl reprezintă. "Voi face solicitarea ca acest ambasador să vină acasă şi să termine cu diplomaţia", a adăugat şeful statului.
Citește pe Antena3.ro