Presedintele Traian Basescu avertizeaza Franta sa nu mai admonesteze Romania din cauza legaturilor sale cu Marea Britanie si SUA, in timp ce aceasta se pregateste sa semneze tratatul de aderare la UE.
|
OFENSIVA. Presedintele Basescu transmite Frantei ca Romania e o tara cu respect de sine
|
OFENSE. Supararea este veche. Presedintele nu poate sa-l uite pe omologul francez nici pentru declaratiile din 2003, cand le cerea statelor candidate la UE "sa taca din gura" in legatura cu Irakul. Jacques Chirac a ofensat statele candidate, afirma Basescu, care nu-l iarta nici pe ministrul francez de Externe, Michel Barnier, care a sporit insulta recent, cand a declarat ca presedintele roman "nu are reflex european". "Romania este o tara care are respect fata de sine. Franta este unul dintre principalii nostri sustinatori, dar nu ne plac declaratiile de acest gen", a subliniat Traian Basescu.
MARUL DISCORDIEI. Traian Basescu a explicat reporterului de la Financial Times ca doreste o "relatie speciala" cu Londra si Washingtonul pentru ameliorarea securitatii regiunii Marii Negre si s-a declarat un partizan al politicilor economice liberale britanice. Atitudinea lui Basescu, spune ziaristul, a infuriat Franta, principalul sustinator al Romaniei in UE, si ar putea exacerba temerile franceze privind pierderea influentei asupra Uniunii aflate in plin proces de extindere. Intr-o serie de interviuri acordate unor ziaristi de la Bruxelles, mai multi membri ai Guvernului de centru-dreapta de la Bucuresti au declarat ca se considera in interiorul blocului denumit de secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, "noua Europa", sustinator al relatiilor transatlantice si al comertului liber.
"Am colaborat in mod traditional cu Londra si Washingtonul", a declarat Basescu, amintind cel mai recent exemplu al acestei cooperari, si anume trimiterea de trupe in Irak. Intrebat ce model economic ar urma, presedintele roman s-a declarat in favoarea unui sistem "mai liberal", in care statul sa aiba "o implicare minima in economie".
TARICEANU, INGRIJORAT. Pe de alta parte, intr-un alt interviu, premierul Calin Popescu Tariceanu a recunoscut ca este "ingrijorat" de posibila respingere a Constitutiei europene de catre Franta, fapt care ar conduce la o criza in Europa. El s-a declarat insa convins ca Romania se va alatura UE in 2007 si va indeplini reformele cerute de Bruxelles inainte de aceasta data. "Ar fi o enorma dezamagire ca subiecte politice externe sa interfereze in procesul aderarii Romaniei si Bulgariei", a afirmat el.
|
|
Citește pe Antena3.ro
RECTIFICARE
|
Consilierul prezidential Adriana Saftoiu a negat ieri, pentru Mediafax, ca Traian Basescu a avertizat Franta sa nu mai admonesteze Romania din cauza legaturilor cu Marea Britanie si SUA si ca l-a acuzat pe Jacques Chirac ca a adus ofense tarii noastre. Potrivit Adrianei Saftoiu, in raspunsul dat la intrebarea unuia dintre jurnalistii acreditati la institutiile UE de la Bruxelles, presedintele Traian Basescu nu a folosit verbul "a avertiza", nu a spus ca presedintele Frantei a adus ofense Romaniei si nici ca Franta nu trebuie sa dea lectii tarii noastre. "Franta este unul dintre principalii nostri sustinatori, dar, in acelasi timp, nu suntem fericiti cu astfel de declaratii", a afirmat seful statului roman, conform purtatorului sau de cuvant. Reactia Cotrocenilor este surprinzatoare, in conditiile in care interviul a fost postat pe site-ul Presedintiei cu titlul "Romania da replica «invatamintelor» franceze" inca de ieri-dimineata si continea
exact termenii pe care Adriana Saftoiu i-a contestat aseara cu destul de multa intarziere.
|