x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Basescu il pune la punct pe Chirac

Basescu il pune la punct pe Chirac

19 Apr 2005   •   00:00

Presedintele Traian Basescu avertizeaza Franta sa nu mai admonesteze Romania din cauza legaturilor sale cu Marea Britanie si SUA, in timp ce aceasta se pregateste sa semneze tratatul de aderare la UE.

  • de OANA STANCU
  • OFENSIVA. Presedintele Basescu transmite Frantei ca Romania e o tara cu respect de sine
    Traian Basescu este suparat. De data aceasta nu pe ce mai fac sau nu fac politicienii sau ziaristii romani, ci pe un intreg stat, sustinator vechi al Romaniei, care-i critica politica si da lectii Romaniei din cauza dorintei de a crea o axa Washington-Londra-Bucuresti si de a strange legaturile cu cele doua state. Intr-un interviu aparut ieri in Financial Times, Basescu cere Frantei sa nu mai dea lectii Romaniei, mai ales inaintea semnarii tratatului de aderare.

    OFENSE. Supararea este veche. Presedintele nu poate sa-l uite pe omologul francez nici pentru declaratiile din 2003, cand le cerea statelor candidate la UE "sa taca din gura" in legatura cu Irakul. Jacques Chirac a ofensat statele candidate, afirma Basescu, care nu-l iarta nici pe ministrul francez de Externe, Michel Barnier, care a sporit insulta recent, cand a declarat ca presedintele roman "nu are reflex european". "Romania este o tara care are respect fata de sine. Franta este unul dintre principalii nostri sustinatori, dar nu ne plac declaratiile de acest gen", a subliniat Traian Basescu.

    MARUL DISCORDIEI. Traian Basescu a explicat reporterului de la Financial Times ca doreste o "relatie speciala" cu Londra si Washingtonul pentru ameliorarea securitatii regiunii Marii Negre si s-a declarat un partizan al politicilor economice liberale britanice. Atitudinea lui Basescu, spune ziaristul, a infuriat Franta, principalul sustinator al Romaniei in UE, si ar putea exacerba temerile franceze privind pierderea influentei asupra Uniunii aflate in plin proces de extindere. Intr-o serie de interviuri acordate unor ziaristi de la Bruxelles, mai multi membri ai Guvernului de centru-dreapta de la Bucuresti au declarat ca se considera in interiorul blocului denumit de secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, "noua Europa", sustinator al relatiilor transatlantice si al comertului liber.

    "Am colaborat in mod traditional cu Londra si Washingtonul", a declarat Basescu, amintind cel mai recent exemplu al acestei cooperari, si anume trimiterea de trupe in Irak. Intrebat ce model economic ar urma, presedintele roman s-a declarat in favoarea unui sistem "mai liberal", in care statul sa aiba "o implicare minima in economie".

    TARICEANU, INGRIJORAT. Pe de alta parte, intr-un alt interviu, premierul Calin Popescu Tariceanu a recunoscut ca este "ingrijorat" de posibila respingere a Constitutiei europene de catre Franta, fapt care ar conduce la o criza in Europa. El s-a declarat insa convins ca Romania se va alatura UE in 2007 si va indeplini reformele cerute de Bruxelles inainte de aceasta data. "Ar fi o enorma dezamagire ca subiecte politice externe sa interfereze in procesul aderarii Romaniei si Bulgariei", a afirmat el.

    CEA MAI SARACA
    Financial Times noteaza ca tara noastra este cel mai sarac stat care adera la UE, cu un PIB pe cap de locuitor putin mai mare de 30% din media UE. Unii dintre membrii UE vor impune restrictii, pentru a-i impiedica pe cetatenii romani sa caute locuri de munca in Vest. Aderarea Romaniei la UE va confrunta Europa cu o serie de probleme, de la instabilitatea regiunii Marii Negre, aflata la granita de est, la necesitatea unor transferuri de bani considerabile pentru fermierii romani si pentru alte sectoare. Cu toate acestea, pentru majoritatea romanilor, perspectiva aderarii la UE este o veste buna; potrivit unui sondaj recent, 85% dintre respondenti sustin ideea integrarii europene, comenteaza reputata publicatie.
    CONFLICT MOCNIT
    In trei luni de mandat, Basescu a epuizat Londra, Washingtonul, Berlinul, Moscova. A fost la Chisinau. Il primeste pe Iuscenko, dupa ce a fost prezent si la investirea acestuia. Din toata salba lipseste insa un element important: Franta. Traian Basescu a marturisit ca a avut o intalnire cu Jacques Chirac, de o ora, la Bruxelles, in care au epuizat agenda, ca atare vizita de stat programata pentru aceasta vara se amana, intrucat nu era disponibil primul-ministru, Jean Pierre Raffarin. Acelasi Raffarin pe care cu cateva luni in urma, pe cand se afla in campanie pentru Cotroceni, Basescu il acuza ca a venit la Bucuresti pentru a-si lua "tainul", contributia din contractul incheiat de Guvernul Nastase cu concernul francez Vinci.

    RECTIFICARE
    Consilierul prezidential Adriana Saftoiu a negat ieri, pentru Mediafax, ca Traian Basescu a avertizat Franta sa nu mai admonesteze Romania din cauza legaturilor cu Marea Britanie si SUA si ca l-a acuzat pe Jacques Chirac ca a adus ofense tarii noastre. Potrivit Adrianei Saftoiu, in raspunsul dat la intrebarea unuia dintre jurnalistii acreditati la institutiile UE de la Bruxelles, presedintele Traian Basescu nu a folosit verbul "a avertiza", nu a spus ca presedintele Frantei a adus ofense Romaniei si nici ca Franta nu trebuie sa dea lectii tarii noastre. "Franta este unul dintre principalii nostri sustinatori, dar, in acelasi timp, nu suntem fericiti cu astfel de declaratii", a afirmat seful statului roman, conform purtatorului sau de cuvant. Reactia Cotrocenilor este surprinzatoare, in conditiile in care interviul a fost postat pe site-ul Presedintiei cu titlul "Romania da replica «invatamintelor» franceze" inca de ieri-dimineata si continea exact termenii pe care Adriana Saftoiu i-a contestat aseara cu destul de multa intarziere.

    ×
    Subiecte în articol: basescu politic româniei franta