Preşedintele Traian Băsescu se află pe lista şefilor de stat şi de guvern care vor participa la Consiliul European, din 24-25 octombrie.
Lista a fost publicată, marţi, pe site-ul Consiliului European.
Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că i-a cerut mandat preşedintelui Traian Băsescu pentru a participa la Consiliul European, unde una dintre temele principale va fi agenda digitală europeană.
Duminică, şeful Guvernului a precizat că nu a primit încă, până în acea zi, un mandat din partea preşedintelui Traian Băsescu pentru reuniunea de joi şi vineri.
Escală la Bruxelles
Victor Ponta a spus, totodată, că, după vizita pe care o efectuează în Statele Unite, între 21-23 octombrie, se va opri şi la Bruxelles pentru a participa la reuniunea liderilor socialişti europeni.
Astăzi începe la Bruxelles, Consiliul European în care se va discuta şi despre agenda digitală şi modul în care pot fi înregistrate progrese către finalizarea pieţei unice digitale până în 2015.
Şeful statului şi-a manifestat public nemulţumirea, recent, într-o conferinţă de presă, faţă de prestaţia premierului Victor Ponta de la Consiliul European pe energie din luna mai.
“A venit că vrea să se ducă la Consiliul European pe energie, în luna mai, înainte de a se lua decizia Nabucco sau TAP. A avut mandat să susţină Nabucco în Consiliu. Sigur că în intervenţii a susţinut Nabucco, dar nu a ştiut cum să facă să fie introdus în documentul Consiliului că Nabucco este prioritar, ceea ce a lăsat la libera opţiune a întregii Uniuni Europene soluţia Nabucco sau TAP, dar în mandat a avut clar scris Nabucco şi nu TAP, iar în concluziile Consiliului pe energie din mai veţi constata că nu apare deloc Nabucco, ci apare soluţia Sud. (...) Momentul decisiv a fost Consiliul pe Energie din mai, unde a ţinut să se ducă. I-am dat mandat semnat şi s-a întors cum s-a dus, adică s-a plimbat cu avionul”, spunea Traian Băsescu.
“E treaba Guvernului”
În schimb, premierul Ponta insistă asupra faptului că la această reuniune europeană nu poate participa decât Guvernul, în responsabilitatea căruia intră implementarea acestei strategii europene. “Despre IT şi agenda digitală nu poate vorbi decât Guvernul, că e treaba Guvernului. Eu nu am primit un răspuns oficial. Dacă merge preşedintele, probabil că o să spună părerea personală despre IT. E un domeniu atât de tehnic şi de complicat încât dacă ştim să deschidem un computer sau să folosim un telefon, nu înseamnă că ne pricepem la IT”, a declarat Ponta. Acesta a ţinut să precizeze că, din moment ce se va afla la Bruxelles la o reuniune a socialiştilor europeni, îi poate da o mână de ajutor lui Băsescu dacă acesta are nevoie “să ştie şi el despre ce e vorba pe acolo”. De aceea, spune premierul, îi poate pune la dispoziţie documentele, mai ales că e vorba de strategia ţării care are 300 de pagini ce nu pot fi citite în timp ce se bea o cafea.
Agenda Digitală, o iniţiativă-pilot
Agenda Digitală pentru Europa 2020 reprezintă una dintre cele şapte iniţiative pilot ale Strategiei Europa 2020 dezvoltată de Comisia Europeană. Obiectivul Agendei Digitale pentru Europa 2020 este trasarea unui parcurs în scopul de a exploata la maximum potenţialul economic şi social al TIC, mai ales al internetului, care reprezintă un suport vital al activităţilor economice şi sociale, fie că e vorba de afaceri, muncă, joacă, de a comunica sau de a ne exprima liberi. Implementarea cu succes a acestei Agende va stimula inovaţia şi creşterea economică, ameliorând în acelaşi timp viaţa cetăţenilordin UE. În România, Agenda Digitală este dezvoltată de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.
Citește pe Antena3.ro