x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Brigada mobila in Romania

Brigada mobila in Romania

10 Mar 2005   •   00:00

POLITIC
A trecut ceva vreme de cand un lider de la Bucuresti sa fi fost asa laudat si incurajat in Biroul Oval al Casei Albe din Washington. Traian Basescu a reusit sa-l faca pe presedintele american, George W. Bush, sa-l numeasca "prieten", iar pe Romania un "aliat".
MARINA CONSTANTINOIU - Washington

PENTAGON. Rumsfeld (dreapta) a ocolit anuntarea unei date precise pentru instalarea unor baze americane in Romania
Miercuri, la Casa Alba, Traian Basescu a fost emotionat. In Biroul Oval, alaturi de el statea omul cel mai puternic de pe Planeta, care vorbea despre el, dorind sa-i lase de inteles ca il incurajeaza si il asteapta sa continue aceeasi cale. Bush i-a spus clar, de cel putin doua ori, lui Basescu, faptul ca Romania este aliat al Statelor Unite ale Americii si ca ii admira politica de pana acum, caracterizandu-l drept un om al faptelor, nu al vorbelor. "Este o relatie speciala intre Romania si SUA, pentru ca impartasim aceleasi valori. Sunt mandru sa-l declar pe Traian Basescu prietenul meu", a mai spus presedintele american, care avea pe masa o macheta a Bricului Mircea, primita in dar de la omologul sau roman. Si a reamintit Romaniei ca acum, membra NATO, nu mai are de ce sa se teama, pentru ca are un aliat puternic: SUA.

LIMUZINA. Masina care l-a deservit pe seful statului roman
BLAIR HOUSE. Aici a fost cazat presedintele Basescu
VEDETA. Barney il are ca stapan pe George W. Bush

FRISOANE. In Biroul Oval, emotiile presedintelui Basescu erau vizibile. Afara, unde-l asteptau niste ziaristi zgribuliti si exasperati de controalele de la intrarea in Casa Alba, si-a mai revenit si a zambit, explicand ce teme a abordat la discutia cu seful Executivului american. Basescu a declarat ca a discutat cu omologul sau american despre posibilitatea eliminarii vizelor pentru romanii care calatoresc in SUA. El a cerut ca Romania sa fie inclusa pe foaia de parcurs pe care se afla Polonia si Slovacia, in privinta acestui subiect, seful statului roman apreciind deschiderea pe care a aratat-o presedintele Bush fata de aceasta tema.

Intrevederile ulterioare, care au avut loc la Senatul SUA, cu liderul majoritatii republicane, Bill Frist, si la Pentagon, cu secretarul Apararii, au confirmat recunoasterea rolului Romaniei in contextul aducerii in discutie a stabilizarii regiunii Marii Negre. La Pentagon, ziaristii romani, de doua ori inghetati, dupa asteptarea lunga de la punctul de control al Casei Albe, au descoperit un Basescu zambitor si relaxat si un Donald Rumsfeld pus pe sotii si ocolind cu diplomatie anuntarea unei date precise pentru instalarea unor baze americane in Romania. Rumsfeld s-a multumit cu a preciza ca, deocamdata, America nu discuta despre baze permanente, mari, ci despre posibile locatii operationale, flexibile, neputand oferi un termen-limita pentru instalarea lor. Oricum, dupa cum a declarat Rumsfeld, SUA trebuie sa se rearanjeze si sa se repozitioneze in diverse locuri din lume, unde este nevoie de ele. Comandantul fortelor terestre americane din Europa si comandantul suprem al NATO, James Jones, a anuntat insa ca Administratia Bush va initia, anul acesta, discutii cu privire la plasarea bazelor in Romania. El a precizat ca in Romania si in Bulgaria va fi amplasata o brigada mobila, constituita din 3.000 sau 5.000 de militari americani. "Nu avem de gand sa stabilim baze permanente in aceasta regiune", a declarat, la randul sau, Rumsfeld.

NEGOCIERI. Generalul Jones spune ca negocierile cu Romania si Bulgaria ar trebui sa inceapa rapid si sa se refere la detaliile aranjamentelor in vederea crearii bazelor, care ar putea include porturi, culoare aeriene si facilitati pentru fortele terestre. In trecut, unele dintre tarile in care se aflau forte americane au refuzat sa permita desfasurarea directa a acestora in zone de conflict sau sa acorde facilitati de baza pentru operatiuni cu care nu erau de acord. Generalul Jones a spus ca nu se asteapta la astfel de probleme cu Bulgaria si Romania, pe care le-a descris drept "extraordinar de deschise".

STRATEGII DE SECURITATE
Aflat la Consiliul pentru Relatii Externe din Washington, presedintele a tinut un amplu discurs, in care a pledat in favoarea realizarii unei strategii pentru promovarea securitatii si consolidarea proceselor democratice din zona Marii Negre. El a aratat ca urmatoarea provocare este formularea unei strategii comune a statelor euro-atlantice pentru regiunea extinsa a Marii Negre, deoarece pozitia geostrategica face din aceasta regiune o parte indispensabila a securitatii si prosperitatii euro-atlantice. Basescu a mai spus ca plasarea bazelor militare ale SUA la Marea Neagra ar contribui semnificativ la securitatea intregii regiuni. Presedintele a abordat si problema Transnistriei, apreciind ca in aceasta cauza exista o singura solutie, respectiv retragerea armamentului si soldatilor rusi, lasand Republica Moldova sa fie independenta in granitele sale. El a sustinut ca NATO si tarile europene trebuie sa gaseasca o solutie pentru a diminua pericolul izbucnirii conflictelor "inghetate" din zona Marii Negre. "Aici este o singura solutie: o foarte puternica presiune asupra prietenilor nostri de la Moscova pentru a-si retrage armamentul si soldatii si a lasa Republica Moldova sa fie independenta in granitele sale", a afirmat Basescu, adaugand ca presedintele Bush are o mare influenta in acest sens.

Tot aici, fiind intrebat de decorarea lui Corneliu Vadim Tudor de catre fostul presedinte Ion Iliescu, seful statului a declarat ca va fi analizata activitatea tuturor persoanelor care au primit decoratii, pentru a se vedea daca, dupa ce le-a fost acordata distinctia, au abandonat valorile democratice. "Cu siguranta vom gasi o persoana", a aratat Basescu.

Presedintele Basescu a reusit sa ii "cucereasca" si pe ziaristii americani, care in mai multe randuri au aplaudat la declaratiile lui Basescu. De altfel, jurnalistii care au luat cuvantul au inceput prin a-l felicita pe Basescu pentru politica pe care incearca sa o promoveze in Romania. Opiniile lor apreciative s-au concentrat intr-o exprimare plastica: "Basescu e un fel de aer proaspat in politica". Un singur ziarist a fost mai dur la adresa presedintelui, comentand hatru ca acesta ar trebui sa-si mai exerseze engleza.

LACRIMI ASCUNSE
Emotiile aveau sa il copleseasca din nou pe presedinte ceva mai tarziu. Vizitand Memorialul Holocaustului din Washington, Basescu a fost atat de impresionat de cele vazute, incat, in final, a izbucnit in lacrimi. Dupa ce a vizitat Memorialul si a depus o coroana de flori, seful statului a precizat ca este extrem de dificil sa spui ceva dupa ce ai strabatut muzeul. "Daca ne referim la ceea ce ne intereseaza pe noi, parte din realitatea istoriei noastre, ati vazut probabil vagoanele cu inscrisul Cailor Ferate Romane si militarii romani conducand convoaie in zona Transnistriei. Trebuie sa ne asumam realitatea propriei istorii", a declarat presedintele, ultimele cuvinte rostindu-le cu vocea tremuranda si cu lacrimi in ochi.
×
Subiecte în articol: basescu politic romania preşedintele