x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ce a făcut USR în cinci luni în Parlament 

Ce a făcut USR în cinci luni în Parlament 

10 Mai 2017   •   14:21
Ce a făcut USR în cinci luni în Parlament 

La cinci luni de la intra­rea în Parlament, USR se pregăteşte de primul Congres din istorie, progra­mat de vineri până dumini­că, la Cluj-Napoca. Dincolo de reconfirmarea lui Nicuşor Dan în funcţia de preşedinte, adunarea useriştilor din toată ţara ar trebui să tran­şeze tensiunile dintre figurile marcante ale partidului şi să limpezească o dată pentru totdeauna orientarea ideolo­gică a formaţiunii – una nici de stânga, nici de dreapta, în viziunea liderilor USR.

A treia forţă din Parlament, cu 13 senatori şi 30 de deputaţi, USR a obţinut 9% din voturi la parlamentarele din decembrie 2016, ceea ce i-a permis să devină una dintre principalele voci ale Opoziţiei în actuala sesiune a Legislativului. Useriştii au profitat din plin de tensi­unile din PNL, liberalii fiind mai preocupaţi de alegerile interne decât de opoziţia reală faţă de PSD, dar şi de jocul la două capete al PMP-ului lui Traian Băsescu, preluând în Parlament majoritatea temelor sensibile pentru con testa­tarii actu­alei Puteri. Jurnalul N a ţ i o n a l reconstituie astăzi principa­lele reuşite şi eşecuri ale useriştilor în prima sesiune parlamentară din istoria formaţiunii declarate anti­sistem. 

Partidul altfel şi rondul de noapte 

Autointitulat „partidul altfel”, ca alternativă la formaţi­unile politice tradiţio­nale, USR a început atipic legislatura 2016- 2020. „Occupy Parlia­ment ” , prima „acţiune-şoc” a useriştilor, s-a suprapus cu protestelede amploare generate de adoptarea OUG13. Mai mulţi parlamentari USR au dormit câteva nopţi în Camera Deputaţilor, în semn de protest. Tot atunci, useriştii au boicotat o conferinţă a fostului ministru al Justiţiei, Florin Iordache. Transformarea Parla­mentului în hotel i-a surprins până şi pe colegii din Opoziţie: „Cei de la USR dorm şi fac duş prin Parlament. S-a ajuns ca Parlamentul să consume şi noaptea curent”, a răbufnit libe­ralul clujean Alin Tişe. Somnul le-a adus useriştilor şi prima lovitură de imagine, senatorul USR Cluj, Mihai Goţiu, fiind filmat când moţăia în fotoliu la dezbaterea bugetului de stat pe 2017. Momentele de odihnă au fost repetate de Goțiu și la o altă ședință. Un alt userist clujean, deputatul Adrian Dohotaru, a şocat la propriu în interes de serviciu. Alesul a mâncat sărăţele dintr-o pungă aruncată la gunoi pe holurile Parlamentului, pentru a atrage atenţia asupra risipei alimen­tare, deși ar fi putut iniția un proiect de lege în acest sens. Pentru prima dată după decembrie ’89, un parlamentar român şi-a făcut public salariul pe o reţea de soci­alizare deși aceste venituri nu sunt un secret. Deputatul USR Iulian Bulai a scris pe Facebook că are o indemnizaţie de 5.564 de lei pe lună plus alte sume comple­mentare (diurnă, cazare, combus­tibil, cabinet parlamentar). Bulai este unul dintre parlamentarii USR care se deplasează cu bici­cleta la locul de muncă, determi­nându-i pe îngrijitorii Casei Popo­rului să amenajeze parcări pentru biciclete în curtea interioară. În ma-terie de proteste, useriştii au „reci­divat” luni, protes­tând cu pancarte în plenul Senatului faţă de proiectul legii graţierii. 

Ce legi au propus useriştii? 

Dacă la capitolul imagine au evadat din tiparele clasice, useriştii au încercat cam fără succes să puncteze şi la nivelul „tehnicii” legislative. Aici, unde este nevoie de mai multă muncă, bilanțul nu mai este la fel de pozitiv. După adoptarea OUG13, senatorii şi deputaţii USR au semnat alături de PNL şi PMP moţiunea de cenzură intitulată „Guvernul Grindeanu, guvernul sfidării naţionale. Nu legalizaţi furtul în România”, un demers rămas fără urmări după ce a picat în Parlament. Au iniţiat un proiect de lege pentru abrogarea pensiilor speciale ale parlamen­tarilor, invitându-l şi pe liderul PSD Liviu Dragnea să semneze iniţiativa. Partidul lui Nicuşor Dan mai pregăteşte un alt proiect de lege prin care s-ar interzice accesul persoanelor condamnate penal în funcţii de demnitate publică. Cele două iniţiative legislative nu au fost încă depuse. Recent, cu ajutorul liberalilor, USR a contestat la Curtea Constituţională desfiinţarea conflictului de interese pentru funcţionarii publici, adoptată săptămâna trecută de Camera Deputaţilor. Liderul USR Nicuşor Dan a semnat o singură iniţiativă legislativă în cinci luni de mandat: completarea Legii privind apărarea împo­triva incen­diilor.

Cine candidează la șefia partidului 

În decembrie 2016, excluderea lui Sergiu Moroianu (soţul Clotildei Armand) din USR a dus la răcirea relaţiilor dintre Nicuşor Dan şi franţuzoaică. Alte tensi­uni au izbucnit în partid după ce Nicuşor Dan s-a opus cooptării fostului premier Dacian Cioloş, considerându-l „un elefant prea mare pentru USR”, ceea ce i-a făcut pe oamenii din tabăra lui Cristian Ghinea să răbufnească. Conflictul Ghinea-Nicuşor a escaladat recent după ce fostul ministru l-a acuzat pe liderul USR de practici pesediste în legătură cu Statutul şi organizarea Congresului, însă a fost îngropat după un armistiţiu strategic între cele două părţi. Pentru şefia USR candidează Nicuşor Dan, Emanuel Ungureanu, Şerban Marinescu şi Florina German, însă realegerea actualului lider va fi doar o formalitate. Alţi peste 50 de candidaţi s-au înscris pentru cele 20 de locuri din Biroul Naţional. Primii şapte candidaţi cu cele mai multe voturi vor fi vicepreşedinţi ai partidului – Clotilde Armand, Cristian Ghinea şi Vlad Alexandrescu fiind printre pretendenţi. 
 

×
Subiecte în articol: nicusor dan Clotilde Armand