PSD pare să se fi trezit, în ceasul al doisprezecelea, și, la sfâritul săptămânii trecute a făcut o nominalizare-șoc pentru preluarea Ministerului Justiției. Dana Gîrbovan, judecător, președinte al Uniunii Naționale a Judecătorilor din România este propunerea CEx de înlocuire a actualului ministru, Ana Birchall. Un fost judecător o sfătuiește pe Dana Gîrbovan să nu accepte, întrucât își riscă în mod evident cariera și că, în niciun caz, Klaus Iohannis nu va accepta nominalizarea. Dana Gîrbovan, spre deosebire de Ana Birchall, este o susținătoare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, a amendat frecvent abuzurile sistemului și a sancționat protocoalele ilegale dintre SRI și instituțiile din justiție.
“Dana Gîrbovan este un profesionist incontestabil, o persoană cu un respect real imens în interiorul sistemului judiciar câştigat în urma unei activităţi asociative de aproape 15 ani, o luptătoare adevărată pentru eliberarea judecătorilor de presiunile puse pe independenţa lor, fie că vorbim de cele materiale, fie că vorbim de ingerinţele serviciilor secrete ori intimidările prin anchete penale abuzive. (....) În condiţii ideale, o persoană cu profilul profesional, uman şi ideologic al Danei Gîrbovan ar trebui să fie garanţia suficientă că sistemul judiciar poate fi readus acolo unde îi este locul, în afara jocurilor şi mizelor politice, de securitate şi electorale. Nu mai sunt de mult un idealist, aşa că este o apreciere pe care o fac cunoscând bine dedesupturile stării jalnice a sistemului judiciar de azi. Nu suntem în condiţii ideale, dimpotrivă, este cel mai prost context politic posibil: iminenţa alegerilor prezidenţiale", arată fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii, actualul avocat Adrian Toni Neacșu. Acesta atrage atenția că, în prezent, pentru a putea deveni ministru, un magistrat trebuie să demisioneze din profesie, iar CSM să emită o hotărâre în acest sens.
“Desfăşurarea întregii proceduri de numire în funcţia politică din Guvern cu păstrarea calităţii de judecător, urmând ca persoana propusă să renunţe la funcţie doar dacă este efectiv numită şi doar după publicarea decretului prezidenţial, va fi oricum greu de acceptat din partea sistemului judiciar, sensibil la asocierile formale cu politica, şi va stârni un arsenal de contestări", arată Adrian Toni Neacşu. Avocatul conchide precizând că ceea ce vor face în cele din urmă PSD-ul şi Dana Gîrbovan este greu să anticipat, dar "indiferent de decizie partida este pierdută înainte de a începe". "D-na judecător Dana Gârbovan nu va fi ministru al justiţiei", arată, în final, avocatul.
Sistemul a “luat foc”
Nominalizarea Danei Gîrbovan, pentru preluarea Ministerului Justiției, a fost decisă, la sfârșitul săptămânii trecute, de către Coitetul Executiv al PSD, judecătoarea acceptând, formal, propunerea însă cu condiția garanției independenței totale. Imediat, Opoziția și gurile de tun ale sistemului au început să o atace, într-un mod inadmisibil, pe judecătoarea Gțrbovan. Iar Ludovic Orban a susținut nici mai mult, nici mai puțin, decât că Dăncilă este mai “rea decât Dragnea”, deoarece “nici măcar Dragnea nu ar fi avut curajul să meargă până la capăt cu propunerea Danei Gîrbovan pentru Ministerul Justiției”.
ALDE, prin vocea Noricăi Nicolai, salută nominalizarea Danei Gîrbovan, venită într-un moment în care actualul deșinător al portofoliului, Ana Birchall, tocmai anunțase elaborarea unui proiect de ordonanță de urgență care, dacă va di adoptată, va permite procuroriilor să descindă în casa oricui, la orice oră, în baza unei simple impresii că acolo se săvârșete o infracțiune flagrantă. Viorica Dăncilă a precizat că proiectul de OUG nu va fi adoptat în această formă.
Ana Birchall, propusă spre remaniere. Dana Gîrbovan, noua nominalizare, ar trebui să desemneze numele viitorilor șefi ai parchetelor și să consolideze SIIJ. Spre spaima sistemului