x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cheltuieli mici la alegerile din Capitala

Cheltuieli mici la alegerile din Capitala

05 Apr 2005   •   00:00

Candidatii la fotoliul de primar general au cheltuit aproximativ de trei ori mai putin decat la alegerile locale din primavara lui 2004, arata o monitorizare realizata de Asociatia ProDemocratia (APD).



  • de GABRIELA ANTONIU

  • TRANSPARENTA. APD, condusa de Cristian Parvulescu, invita candidatii sa respecte legea si sa-si faca publice cheltuielile
    APD a monitorizat cheltuielile principalilor candidati inscrisi pentru functia de primar general al Capitalei la alegerile partiale locale desfasurate duminica trecuta. Din cauza perioadei scurte a campaniei electorale, a mizei mai putin importante a acestor alegeri pentru Primaria Generala a Capitalei, dar si a epuizarii bugetelor partidelor politice in urma campaniilor electorale din anul 2004, cheltuielile candidatilor au fost mult mai mici decat la precedentele alegeri locale din Bucuresti. Astfel, candidatii la fotoliul de primar general au cheltuit aproximativ de trei ori mai putin decat la alegerile locale din primavara lui 2004.

    Candidatul PSD Marian Vanghelie a cheltuit 114.915 de dolari, suma reprezentand totalul banilor platiti pentru publicitate in presa si stradala. Aceeasi suma a cheltuit si candidatul Aliantei PNL-PD, Adriean Videanu. Candidatul PUR, Radu Opaina, a cheltuit aproximativ 75.000 de euro, iar Cristian Popescu, zis Piedone (PBND), 15.000 de euro. Calculul costurilor s-a realizat avand ca reper "preturile de lista" si reprezinta sumele brute. Nu s-au luat in calcul eventualele discounturi sau bartere, forme care sunt complet nereglementate de lege.

    NEREGULI. De asemenea, APD a observat alegerile partiale pentru Primaria Capitalei cu 150 de observatori. Observatorii APD au sesizat o serie de nereguli in desfasurarea procesului electoral. Astfel, cea mai frecventa neregula sesizata a fost ca, in numeroase sectii de votare din Bucuresti, observatorilor de la organizatia nonguvernamentala "Millenium for Human Rights" li s-a permis sa voteze in sectia in care erau observatori, desi nu erau arondati sectiei respective. Un alt tip de neregula a fost prezenta, in perimetrul sectiei de votare, a unor persoane neautorizate, in special persoane reprezentand autoritatile centrale si locale. Un caz mai putin obisnuit a fost sesizat la sectiile de votare din incinta Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti, unde personalul auxiliar al acestei institutii le spunea studentilor arondati acelor sectii ca nu pot vota. La Sectia 1.122 din Bucuresti, sesizarile observatorilor nostri indica posibile cazuri de mita electorala. Discutiile surprinse intre grupurile de studenti care au votat la aceasta sectie mentionau ca acesti alegatori au primit bani pentru a vota pentru unul dintre candidatii inscrisi in cursa electorala. In comuna Mogosoaia a fost inregistrata o tentativa de vot multiplu a unui cetatean aflat in stare de ebrietate. La sesizarea observatorilor nostri, frauda a fost impiedicata prin interventia politiei.

    ×
    Subiecte în articol: politic