TRAFIC ● Politicieni cu dosare în justiţie, acasă la preşedintele României
Preşedintele Traian Băsescu a dezvăluit luni seara, la Realitatea TV,
că "au fost politicieni care au venit la el acasă pentru a-i cere să
intervină în justiţie, într-un dosar sau altul". Jurnalul Naţional îi
cere şefului statului să facă publice numele acestor politicieni.
TRAFIC ● Politicieni cu dosare în justiţie, acasă la preşedintele României
Preşedintele Traian Băsescu a dezvăluit luni seara, la Realitatea TV, că "au fost politicieni care au venit la el acasă pentru a-i cere să intervină în justiţie, într-un dosar sau altul". Jurnalul Naţional îi cere şefului statului să facă publice numele acestor politicieni.
Deşi fapta este gravă şi ridică multe semne de întrebare, preşedintele a refuzat să dea nume. "Nu are relevanţă" nici din ce partide sînt, a spus el. De ce nu i-a dat pe mîna Parchetului? "Pentru că demersul nu a fost dus pînă la capăt!" Şi pentru că, "deşi acum se dau mari", atunci i s-au "părut umili", cînd au venit să-l roage "să intervină într-un dosar sau altul". A refuzat să negocieze cu ei, deşi i-au propus şi "funcţii de prim-miniştri dacă cad guverne".
Această ultimă afirmaţie arată că respectivii ar putea fi din PSD şi PNL. Trăgînd linie însă politicienii în cauză trebuie să fie suficient de influenţi şi de apropiaţi şefului statului încît să aibă acces acasă la acesta.
Pentru a pune capăt speculaţiilor şi pentru că fapta este deosebit de gravă, Jurnalul Naţional îi cere preşedintelui României să facă publice numele acestor politicieni. Dacă ei există, nu pot fi făcuţi publici pe baza surselor pe care le au jurnaliştii.
LA A DOUA TĂINUIRE. Preşedintele este obligat să facă public gestul lor chiar de propriile declaraţii, făcute la 17 ianuarie 2007, atunci cînd a prezentat public biletul premierului Tăriceanu, care-i cerea să intervină la Parchet pentru prietenul său Dinu Patriciu: "Dragă Traiane, îţi trimit alăturat un document redactat de Petromidia în legătură cu cercetările care au loc. Dacă ai ocazia, să vorbeşti la Parchet despre subiect?" (n.red – punctuaţia aparţine autorului). Doi ani aproape a tăinuit şefului statului acest bilet. A fost chiar întrebat despre el într-un interviu şi a negat existenţa lui. L-a dezvăluit doamna Udrea într-o emisiune televizată, iar preşedintele a explicat tăcerea astfel: ar fi generat o criză politică şi ar fi pus în pericol integrarea în Uniunea Europeană dacă ar fi făcut publică "tentativa de influenţare a justiţiei" de către premier. În plus, bileţelul ar fi avut un character "ambiguu" şi nu ar fi produs efecte, întrucît vizata şi sugerata intervenţie la Parchet nu a avut loc. Nici unul dintre aceste motive nu mai poate fi invocat acum. De integrat, ne-am integrat, criză politică tot e, iar preşedintele nu pare să fi constatat nici o ambiguitate în solicitatea vizitatorilor săi. În caz contrar, preşedintele României poate fi considerat complice, cel puţin moral, cu politicieni care au dosare în justiţie şi fac trafic de influenţă pentru a şi le rezolva. Dacă ajung pînă la urmă să-şi pună intenţia în aplicare?
REACŢII. Aceeaşi solicitare a venit şi din partea PNL, PSD, PC şi PRM. Preşedintele PSD, Mircea Geoană, spune că Traian Băsescu este obligat să comunice Parchetului ÎCCJ şi DNA persoanele, indiferent cum se numesc şi de la ce partid sînt, care i-au solicitat să intervină în Justiţie.
"Dacă preşedintele nu o va face, singura concluzie de bun-simţ pe care eu o trag este că cei care au încercat să facă acest lucru au fost în principal cei de la PD şi PD-L, pentru că dacă ar fi fost de la alte partide bănuiesc că în acest moment ar fi fost deja deferiţi, într-o formă sau alta, instituţiilor statului", afirmă el. Norica Nicolai aminteşte că pentru Arpad Paszkany preşedintele a vorbit la CSM. Tăinuirea acestor persoane face rău şi decredibilizează întreaga clasă politică, afirmă şi Bogdan Ciucă (PC). Iar Lucian Bolcaş (PRM) avertizează că preşedinte se situează astfel deasupra legilor penale şi morale. În opinia Elenei Udrea(PD), preeşedintelui "nu i s-au mai părut importante persoanele care au venit fie acasă la dînsul, fie la birou, ci faptul că acesta este sistemul care funcţiona în România şi împotriva căruia s-a pronunţat".
Citește pe Antena3.ro