x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dacian Cioloş: Obiectivul nostru nu este să trimitem oameni la Bruxelles, ci să aducem UE în România

Dacian Cioloş: Obiectivul nostru nu este să trimitem oameni la Bruxelles, ci să aducem UE în România

07 Mar 2019   •   14:02
Dacian Cioloş: Obiectivul nostru nu este să trimitem oameni la Bruxelles, ci să aducem UE în România
Sursa foto: Lucian Alecu

Preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, a declarat joi, la Reşiţa, că unul dintre obiectivele formaţiunii politice nu este acela de a trimite oameni la Bruxelles, ci de a aduce Uniunea Europeană în România.

"Suntem printr-un turneu prin ţară, care are două obiective. Unul dintre ele în reprezintă strângerea de semnături pentru a depune lista de candidaţi în vederea alegerilor europarlamentare (...) Noi am început deja strângerea de semnături de mai bine de două săptămâni şi mai avem timp până la sfârşitul lunii. Avem până în prezent circa 140.000 de semnături. Vrem să mergem dincolo de 200.000, chiar să ne apropiem de 300.000 de semnături. Sunt importante aceste semnături şi pentru a depune lista de candidaţi, dar mai ales pentru acest contact cu oamenii. Din păcate, foarte puţini oameni ştiu ce se întâmplă în Parlamentul European şi de ce sunt importanţi europarlamentarii. Noi le explicăm faptul că obiectivul nostru nu este să trimitem oameni la Bruxelles, ci să aducem Uniunea Europeană în România, ceea ce nu s-a întâmplat până acum", a precizat Dacian Cioloş.

Potrivit preşedintelui PLUS, toţi europarlamentarii ce vor fi aleşi pe listele acestui partid vor trebui să deschidă cel puţin două birouri în ţară, în calitatea pe care o au, pentru a cunoaşte realitatea din teren şi pentru a putea reprezenta cu adevărat oamenii la Bruxelles.

"Noi avem nişte obiective precise, având în vedere că urmează să se decidă bugetul pentru următorii şapte ani şi este nevoie să se menţină o alocare bugetară importantă pentru România, chiar dacă bugetul Uniunii Europene va fi ceva mai mic. În ceea ce priveşte fondurile europene, nu este importantă doar suma, ci şi legislaţia adoptată în Parlamentul European, în baza căreia se utilizează aceşti bani. Apoi vom mai avea de făcut şi alte lucruri acasă, dar asta după ce vom ajunge la guvernare, respectiv, să eficientizăm administraţia publică, să reducem birocraţia şi să eliminăm corupţia, inclusiv în utilizarea fondurilor europene", a afirmat Dacian Cioloş.

Alte proiecte sunt legate de educaţie, unde Alianţa 2020 vrea să se axeze pe învăţământul mediu. În învăţământul universitar există deja cooperări la nivel european, între universităţi din România şi altele din Uniunea Europeană şi studenţi români care studiază în altă parte ori studenţi străini care învaţă la noi în ţară. Din acest motiv, Dacian Cioloş susţine că doreşte să iniţieze un proiect cumva similar şi pentru licee.

"Ne dorim să găsim modalitatea de cooperare între ţările Uniunii Europene pe domeniul acesta, pentru a armoniza şi a apropia programele şcolare, în aşa fel încât să poată fi recunoscute studii de liceu dintr-o ţară în alta şi să putem organiza schimburi de elevi. În acest fel vom favoriza nu doar elevii care vor face aceste schimburi, dar se va accelera şi procesul de creştere a calităţii învăţământului liceal din România, în special cel profesional", a explicat liderul PLUS.

În domeniul sănătăţii, prin cooperare europeană, Dacian Cioloş va încerca o continuare a unui proiect început în 2016 şi anume de a negocia preţul medicamentelor la nivel regional, dar şi pentru a integra România în reţele europene pentru transplanturi.

În ceea ce priveşte agricultura, dincolo de fonduri europene, Alianţa 2020 vrea să vină cu propuneri legislative, la nivel european, care să permită să luarea unor decizii privind modul în care sunt gestionate terenurile agricole şi să asigure comercializarea lor la nivel local, să privilegieze vânzarea terenurilor pentru beneficiari la nivel local, pentru fermieri, pentru colectivităţi, pentru comunităţi locale şi să nu se interpreteze în mod exagerat legislaţia europeană.

"Sigur, e un cadru legislativ, dar e important să existe preempţiune clar definită şi la nivel european pentru autorităţi locale sau pentru cumpărători locali. Mai avem proiecte şi pentru statul de drept şi justiţie, unde deja o parte din cei aflaţi pe liste, la noi, au avut activitate şi au fost dinamici şi în ţară, dar şi la nivel european. Noi sperăm, sincer, ca Laura Codruţa Kovesi să fie aleasă procuror şef la nivel european, pentru că obiectivele ei profesionale se aliniază foarte bine şi cu obiectivele noastre politice şi anume de a lupta împotriva corupţiei, de a asigura transparenţa în utilizarea fondurilor europene şi eficienţa lor", a spus Dacian Cioloş.

Preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, alături de echipele PLUS şi USR Caraş-Severin, au participat joi, la Reşiţa, la o acţiune de strângere de semnături pentru alegerile europarlamentare, ocazie cu care s-a întâlnit şi cu mai multe persoane simpatizante ale acestor formaţiuni politice. AGERPRES

×
Subiecte în articol: dacian ciolos