Liderul PDL, Sorin Frunzăverde (foto stânga), susţine că ministrul de Externe trebuie să demisioneze dacă România ratează intrarea în Schengen în martie 2011, iar Teodor Baconschi (foto dreapta) îl acuză pe fostul ministru al Apărării că face un atac "confuz" şi că, de fapt, nu priveşte cu ochi buni demersul de reformare a PDL.
Presa a relatat vineri că vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde a afirmat că neadmiterea României în spaţiul Schengen în martie 2011 înseamnă "falimentul politicii externe româneşti", menţionând că, în cazul unui astfel de eşec, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, ar trebui demis.
În replică, Baconschi susţine că Frunzăverde, "pentru a ieşi din conul de umbră în care l-au plasat afacerile sale din Caraş-Severin", "a citit într-o cheie falsă scrisoarea miniştrilor de Interne francez şi german, prin care se recomandă amânarea aderării României la spaţiul Schengen". "Eu îl invit colegial pe domnul Frunzăverde la o discuţie în care i-aş putea explica atât atribuţiile MAE în acest proces, cât şi motivele reale invocate în scrisoarea respectivă. Am însă intuiţia că domnul Frunzăverde nu se teme atât de presupusul «faliment al politicii externe româneşti», cât de viitorul congres al PDL, în care proiectul meu reformator nu este privit cu ochi buni de domnia sa. Mă surprind această lipsă de solidaritate şi acest atac confuz şi nejustificat, cu atât mai mult cu cât pe vremuri domnul Frunzăverde era relativ cunoscut pentru înclinaţiile sale creştin-democrate. În ceea ce priveşte atribuţiile Ministerului Afacerilor Externe în acest proces, vă pot spune că MAE şi-a făcut în totalitate tema, că şi-a modernizat reţeaua consulară, că a pus în funcţiune sistemul de vize şi că toate eforturile noastre, conform acquis-ului Schengen, sunt oricând cuantificabile şi verificabile pe teren", susţine Baconschi. Tot el a declarat recent, pentru Mediafax, întrebat dacă consideră ministerul responsabil în cazul unui eşec privind Schengen, că MAE "şi-a făcut în totalitate temele", apreciind că, aşa cum în Guvern s-a făcut o diviziune a muncii, ar trebui să se facă şi o localizare a problemelor reale.