x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dreapta pierde localele, stînga se regrupează

Dreapta pierde localele, stînga se regrupează

de Oana Stancu Zamfir    |    17 Iun 2008   •   00:00
Dreapta pierde localele, stînga se regrupează

În timp ce la centru liderii PD-L încearcă să vopsească eşecul în victorie pentru ca o eventuală căutare a vino­va­ţilor să nu-l găsească pe Traian Băsescu, de la Bistriţa, vicepreşedintele Ioan Oltean produce prima fisură în zid.

În timp ce la centru liderii PD-L încearcă să vopsească eşecul în victorie pentru ca o eventuală căutare a vino­va­ţilor să nu-l găsească pe Traian Băsescu, de la Bistriţa, vicepreşedintele Ioan Oltean produce prima fisură în zid.


“PD-L a obţinut cel mai bun scor din istoria sa. E adevărat că am pierdut unele fiefuri tradiţionale, precum Bihor sau Bucureşti, dar am dublat procentul pe care l-am avut în 2004, de la 14% la 29%. Am obţinut singuri mai mult decît Alianţa în anul 2004.” Cu acest bilanţ al victoriei înfrînte (la Bucureşti) a încercat ieri Emil Boc să dreagă rezultatul de la Capitală. Are vreo vină şi Traian Băsescu, a fost întrebat liderul PD-L. El e cel care a pierdut? “Comparaţie fortaţă, care nu are nici un fundament politic şi moral”, răspunde Boc. Dimpotrivă: “Preşedintele ne-a transmis încurajări în primul rînd şi felicitări pentru Vasile Blaga”. Liderul de facto al partidului, Traian Băsescu, a pretins şi el de altfel că e cazul felicitărilor, nu socotelilor. “Blaga a avut o performanţă”, a spus el înainte să intre, la o oră după anunţarea exit-poll-urilor în sediul de campanie din Modrogan 22, de unde a ieşit după miezul nopţii. A venit la volan, a plecat cu şofer. Surprinzător, o parte din cei “felicitaţi” au îndrăznit să plece de la discuţie înaintea şefului statului, cu capul plecat însă.


SPARGE RÎNDURILE. Neoficial, unii dintre liderii partidului suţin că şi Traian Băsescu ar fi înţeles că pierderea Bucureştiului e legată de el. Tema a fost evitată însă în şedinţa Biroului Permanent de ieri-dimineaţă. O analiză mai serioasă a fost împinsă către ora 17:00. Între timp însă, de la Bistriţa, vicepreşedintele Ioan Oltean spărgea tăcerea. PD-L a cîştigat la Bistriţa, fief vechi, preşedintele CJ, dar a pierdut Primăria Bistriţa, pe cea din Sîngeorz-Băi şi cîteva comune importante. Din pricina alianţelor PSD-PNL, spune şi Oltean, într-o notă diferită însă de Boc, care acuză doar coaliţia creată împotriva PD-L. Oltean vede şi reversul. “Probabil politica pe care noi am desfăşurat-o la nivel naţional şi care a determinat izolarea PD-L este una care trebuie revăzută. Biroul Permanent Naţional va trebui să analizeze la modul foarte serios toate cauzele care au determinat pierderea municipiului Bucureşti şi pierderea altor municipii reşedinţă de judeţ, pentru ca în viitor să înlăture alte elemente ce au determinat o asemenea atitudine a electoratului, de izolare a PD-L”, afirmă el. Şi cum politica PD-L este dictată de Traian Băsescu, următoarea afirmaţie a lui Oltean este cu atît mai curajoasă: “În 2004, PNL şi PD, la vremea respectivă, s-au constituit într-o alianţă în vederea eliminării sau marginalizării celui mai nedemocratic partid. Se pare că astăzi sîntem în prezenţa unei asocieri de forţe politice în vederea margina­lizării unui partid de centru-dreapta cum este PD-L, asociere care este determinată nu de principii sau de convergenţa ideologiilor, ci de orgo­liile nemăsurate ale unor lideri politici a căror vreme ar fi trebuit să apună demult”.


PNL, CURTAT. Un prim pas către PNL ar putea fi făcut la Bucureşti, unde liderii PDL plănu­iesc să-i atragă alături pe consilierii PNL. PDL deţine în Consiliul Ge­ne­ral 24 de mandate din 55, PSD 16, PNL 8, PNG 4 şi PRM 3. Doar cu PNG, PDL obţine majoritatea simplă plus cei doi viceprimari (unul PNG!), însă alături de PNL ar obţine cele două treimi necesare proiectelor importante. Pe de altă parte, din noul Consiliu fac parte nume sonore, care e de aşteptat să se retragă: Vasile Blaga (rămîne senator), Liviu Negoiţă (primar la Sectorul 3), Cristian Diaconescu (rămîne senator), Marian Vanghelie (primar la 5).

 

Posibil proces

Prefectul Capitalei, Cătălin Deaconescu, vrea să dea în judecată Monitorul Oficial (MO) pentru cele 33.072 de buletine de vot care lipseau, după numărarea tipizatelor, din cele 1.973.506 comandate în cele şase sectoare, considerând că eroarea se datorează exclusiv Regiei Autonome Monitorul Oficial. Prefectul a fost sesizat ieri, printr-o adresă oficială înaintată de Biroul Electoral Municipal (BEM), de lipsa a 33.072 de buletine de vot din totalul comandat, destinate alegerii primarului general, se arată într-un comunicat al Prefecturii Capitalei. “Din datele furnizate rezultă că eroarea s-a produs în cursul procesului de tipărire şi împachetare a buletinelor de vot şi se dato­rează exclusiv Regiei Autonome Monitorul Oficial”, se arată în document. În replică condu­cerea Monitorului Oficial a explicat că e vorba de o de­fec­ţiune tehnică la tipărire.


Oprescu va pune Primăria sub lupă

Sorin Oprescu a declarat aseară că, după ce a cîştigat Primăria Capitalei, nu doreşte să-şi piardă independenţa, “indiferent de oferte”, şi că nu îşi propune să ajungă ministru, europarlamentar sau preşedinte. “Am fost votat ca independent să ocup această funcţie, nu mă interesează să-mi pierd independenţa, indiferent de oferte. (...) Nu plec să mă fac ministru, nu plec să mă fac europarlamentar, nu plec să mă fac preşedinte”, a spus Oprescu. El a fost de părere că starea de euforie din ultimele zile trebuie depăşită. “Nu mă bucură deloc faptul că sînt subiect de ştiri şi interpretări şi cu rost, şi fără rost. Nu mă interesează modul în care absolut tot spectrul politic încearcă să fructifice victoria mea de ieri (de duminică – n.r.)”, a afirmat Oprescu. El a menţionat că liniile care vor călăuzi mandatul său sînt “performanţă în Primărie, independenţă în Consiliu şi rezultate în teren”. “Nici o persoană competentă nu va pleca din Primărie, dar, în acelaşi timp, nici un incompetent nu va avea viaţă lungă. Am echipa mea de profesionişti şi mă voi prezenta cu ea la Primărie o dată cu depunerea jurămîntului”, a spus Oprescu, menţionînd că el preţuieşte profesioniştii. El a adăugat că, “împreună cu oamenii de calitate din Primărie”, va face o analiză a stării financiare, juridice şi statutare în care îi va fi predată această instituţie. “Împreună cu echipa mea vom continua doar proiectele bune, care servesc interesul public şi vom propune căile corecte de îndreptare a lucrurilor greşite”, a adăugat el. Potrivit prefectului Capitalei, Cătălin Deaconescu, dacă vor fi întrunite toate condiţiile legale, Sorin Oprescu ar putea depune jurămîntul joi, 19 iunie, pentru ca apoi să-şi preia funcţia de primar general al Capitalei.
  • Gabriela Antoniu
×
Subiecte în articol: politic pd-l