Dupa ce a pierdut batalia pentru functia de presedinte PSD, Ion Iliescu este dorit in conducerea partidului.
|
IN PAINE. Adrian Nastase si Mircea Geoana au tinut ieri prima conferinta de presa in calitate de lideri ai PSD |
Noul presedinte al PSD, Mircea Geoana, a declarat ieri ca el nu a candidat impotriva lui Ion Iliescu la sefia partidului si ca acesta este si va ramane presedintele fondator al PSD, partidul neputand sa se lipseasca de "experienta si sfaturile sale". Geoana a marturisit ca a avut o discutie cu Ion Iliescu, joi noapte, dupa incheierea votului, in care acesta a demonstrat ca este "un lider matur", de "o eleganta deosebita" si care a spus ca va oferi partidului in continuare sprijinul si experienta sa.
OBLIGATIE. "Este presedintele fondator. Sunt convins ca ii vom gasi o formula. Presedintele Iliescu nu pune pret pe galoane. Daca vrea o functie specifica, va fi obligatia si placerea noastra, daca va dori alta pozitie, va fi de asemenea obligatia si placerea noastra", a declarat Geoana. In noaptea de joi, Iliescu a declarat insa ca nu este interesat de nici o functie executiva in partid si ca va ramane membru simplu.
SFATURI. Geoana a insistat insa pe ideea experientei politice a fostului sef al statului, de care PSD are nevoie. "Dl Iliescu este atat de puternic, incat functia nu este elementul decisiv. Insa as prefera sa aiba o functie. Poate ca dupa cateva zile, eu o sa ii cer sfatul, sa ii cerem sfatul. Nu poti fi atat de naiv sa crezi ca ai atata experienta ca Ion Iliescu. Echipa PSD nu este completa fara Ion Iliescu", a spus Geoana. Presedintele executiv, Adrian Nastase, a pledat la randul sau in favoarea lui Iliescu, spunand ca acesta este foarte important pentru partid. El a explicat ca PSD are nevoie de Iliescu pentru ca "nu isi poate permite sa fie atacat de la stanga".
GUVERN. Pe de alta parte, cei doi lideri au atacat problema crearii Guvernului din umbra, ce a primit unda verde prin modificarea statutului partidului de catre Congres si care va fi coordonat de Adrian Nastase, in calitate de presedinte executiv. Mircea Geoana a spus ca Nastase va incepe "sa puna pe picioare departamentele", ce vor constitui acel Executiv alternativ care "va fi locul unde va fi monitorizata fara crutare" activitatea actualei guvernari. Nastase a explicat ca, inca de saptamana viitoare, va fi pregatita echipa alternativa de guvernare, care, pe de o parte, se va ocupa de monitorizarea activitatii Executivului in exercitiu si, pe de alta parte, de conceperea politicilor guvernamentale in perspectiva revenirii partidului la putere.
CORUPTI. O preocupare declarata a actualei conduceri este si problema coruptilor. "Procesul de curatare a partidului va trebui sa continue. Sunt si uscaturi intr-o padure mare cum este partidul mare, dar eticheta ca PSD este un partid corupt este nemeritata", a declarat Geoana. El a precizat ca va pune un accent deosebit pe "eticheta de moralitate a partidului", considerand ca "lectia alegerilor trecute ne face sa fim mai vigilenti".
DISTINCTIE. El a subliniat insa ca trebuie facuta distinctia intre "o problema de imagine si una de moralitate" si ca trebuie sa se dea o sansa celor acuzati sa dovedeasca daca sunt reale acuzatiile, iar daca "chestiunile sunt reale", Comisia de integritate morala a partidului, dar si institutiile statului trebuie sa isi faca treaba.
SFATUIRE
"Domnul Iliescu este atat de puternic, incat functia nu este elementul decisiv. Insa as prefera sa aiba o functie. Poate ca, dupa cateva zile, eu o sa ii cer sfatul, sa ii cerem sfatul. Nu poti fi atat
de naiv sa crezi ca ai atata experienta ca
Ion Iliescu" -
Mircea Geoana, presedintele PSD
CV
|
Noul presedinte al PSD, senatorul Mircea Geoana, este cunoscut mai degraba pentru calitatile sale de excelent diplomat si mai putin pentru experienta in politica interna.
2003 - Vicepresedinte PSD
2004-prezent - Senator
2004 - Presedintele Comisiei pentru politica externa din Senat
2004 - Membru in Comisia pentru integrare europeana
2000-2004 - Ministrul Afacerilor Externe
2001 - Presedinte in exercitiu OSCE
1996-2000 - Ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in SUA
1993-1995 - Purtator de cuvant al MAE
1994-1995 - Director general MAE
1991-1994 - Director MAE
1983-1990 - Inginer Trust Energomontaj - Bucuresti
|
GEOANA, LA FEL DE CREDIBIL CA SI TARICEANU
|
Surse demne de incredere ne-au declarat ca datele unui sondaj de opinie realizat de CURS chiar inainte de Congresul PSD si aflat inca in lucru releva ca Mircea Geoana era preferat pentru functia de presedinte, credibilitatea sa depasind-o cu mult pe cea a lui Ion Iliescu si chiar a lui Nastase. Mai mult, intr-un top al credibilitatii politicienilor, conform aceluiasi sondaj, Mircea Geoana este vazut de electorat pe locul doi, imediat dupa presedintele Traian Basescu, si la foarte mare distanta de ceilalti doi pesedisti de vaza, Adrian Nastase si Ion Iliescu. Notorietatea lui Geoana este egalata, in viziunea electoratului, doar de cea a premierului Calin Popescu Tariceanu. Varianta Iliescu - presedinte al partidului se bucura de cea mai putina sustinere nu numai in interiorul PSD, ci chiar la nivelul intregului electorat, sustin sursele citate, majoritatea celor intervievati declarand ca ar fi preferat mai mult o varianta Geoana sau chiar Nastase decat o varianta Iliescu - presedinte. (Aniela Nine)
|
COMBINATII SI TRADARI
|
Marele castigator al Congresului PSD a fost Mircea Geoana, pe seama caruia s-au facut toate combinatiile pentru structura de conducere. Geoana a beneficiat de voturile masive ale filialelor din Transilvania, de cele controlate de echipa Nastase din sudul tarii, dar si de cele ale organizatiilor controlate de Miron Mitrea, comenta ieri Mediafax. Chiar si filiala Bucuresti nu a votat in totalitate tandemul Iliescu-Nastase, asa cum se stabilise anterior, iar "revolta baronilor" i-a fost favorabila tot lui Geoana. Poate ca un rol decisiv l-a avut Miron Mitrea, care, afland despre recomandarea tandemului Iliescu-Nastase pentru contracandidata sa, Ecaterina Andronescu, si-a orientat filialele pe care le controleaza catre Mircea Geoana. Intrarea lui Pascu printre vicepresedinti si a primaritei din Sighetu Marmatiei, Eugenia Godja, arata ca ambii au avut sustinere consistenta nu doar din partea filialei lor, Maramures. Nici chiar Viorel Hrebenciuc nu a fost strain de schimbarile de ultima ora din PSD, el intalnindu-se cu liderii "grupului de la Cluj", Ioan Rus si Vasile Dancu, exact inaintea Congresului, la un restaurant din Bucuresti. De altfel, Hrebenciuc semnala reorientarea aplauzelor la Congres, chiar inaintea votului final, se mai arata in comentariul Mediafax.
|