x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Eugen Tomac propune „vaccinul împotriva risipei banilor publici”

Eugen Tomac propune „vaccinul împotriva risipei banilor publici”

27 Noi 2020   •   12:27
Eugen Tomac propune „vaccinul împotriva risipei banilor publici”

Utilizarea inteligenței artificiale în colectarea taxelor, transparența totală în administrație și filtru pentru împrumuturile publice pot fi „vaccin foarte util împotriva risipei banilor publici”, afirmă liderul PMP, Eugen Tomac.

„Avem nevoie de un vaccin împotriva risipei banilor publici! Avem o țară cu resurse și bani mulți. De ce nu reușim să ne dezvoltăm? Simplu. Pentru că banii publici sunt risipiți continuu și nimeni nu face nimic. Statul nu reușește să colecteze veniturile la bugetul de stat. Suntem ultimii din Uniunea Europeană la acest capitol. Asta înseamnă mai puțini bani pentru pensii, sănătate și școală”, scrie pe Facebook Eugen Tomac.

Liderul PMP afirmă că o altă cauză sunt cheltuielile netransparente din administrația publică, din companiile de stat sau alte entități publice cu bugete mari și că acestea își permit să risipească banul public fără niciun fel de responsabilitate, într-o lipsă totală de transparență.

„Și nu in ultimul rând, pentru că se angajează continuu împrumuturi atât de către comunitățile locale, cât și de către guvern fără ca nimeni să știe dacă acestea sunt cu adevărat necesare. PMP a identificat câteva soluții spre a opri risipa banilor publici. Utilizarea inteligenței artificiale în colectarea taxelor. Prin această măsură putem ajunge în timp record de la coada clasamentului UE în topul celor mai eficiente țări în colectarea banilor. Transparență totală în administrație. Toate contractele încheiate de instituțiile publice trebuie publicate pe site-ul instituțiilor. La fel ar trebui procedat și în cazul facturilor; și acestea trebuie să fie publicate în timp real. Cetățenii au dreptul să știe ce se întâmplă cu banii lor. Filtru pentru împrumuturile publice. Orice împrumut care depășește 5% din bugetul unei instituții publice, primărie, consiliu județean sau altă entitate de stat să fie supus unui referendum. Cetățenii sunt cei care achită aceste împrumuturi și ei trebuie să știe și să valideze prin vot orice angajament mai mare de 5% din bugetul unei comunități. Votul poate fi exercitat online, pentru a spori, totodată, încrederea în sistemele de vot electronice și pentru a face economii la bugetul public”, adaugă Tomac.

El apreciază că aceste trei măsuri pot fi „un vaccin foarte util împotriva risipei banilor publici”.

 

×
Subiecte în articol: eugen tomac