Ideea organizarii alegerilor anticipate avansata, pe diferite canale, de presedintele Traian Basescu este contrazisa chiar de reprezentantii Guvernului. Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu (PNL), spune ca declansarea procedurilor pentru anticipate ar putea activa clauza de salvgardare impusa de
Uniunea Europeana.
|
AMANARE. Ministrul Bogdan Olteanu spune ca activarea clauzei de salvgardare
ar intarzia aderarea la UE cu un an |
Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, a declarat, intr-un interviu acordat Rompres, ca exista o problema foarte serioasa legata de organizarea alegerilor anticipate. "Din punct de vedere constitutional, ar presupune un interval de circa trei luni in care Guvernul sa fie demisionar. Un Guvern demisionar nu poate adopta nici un fel de decizii. Nu poate propune proiecte de legi, nu poate adopta hotarari, ordonante. Noi avem 1.100 de masuri de integrare europeana pentru acest an si toate acestea presupun decizii ale ministrilor sau ale Guvernului. In acele trei luni nu vom putea sa luam nici una, lucru care va duce la o intarziere extrem de grava si am risca in mod serios sa activam clauza de salvgardare", a explicat Olteanu, adaugand ca Romania nu isi poate permite acest risc. Olteanu s-a aratat sceptic in privinta existentei vreunui partid care sa se prezinte "bucuros" in alegeri anticipate in care sa fie acuzat ca a determinat direct intarzierea aderarii Romaniei cu un an.
REMANIERE. In schimb, o remaniere guvernamentala ar putea avea loc la inceputul acestei veri, cand ar putea fi inlocuiti si anumiti ministri, dar nu si primul-ministru, a declarat ministrul Bogdan Olteanu. Guvernul ar putea propune o noua formula de organizare in lunile mai-iunie. Potrivit lui Olteanu, restructurarea va insemna comasarea sau impartirea unor ministere. "Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului ar trebui impartit in doua, pentru ca nu are nici un fel de noima si nici o logica. Sunt doua activitati complet diferite. Pot fi desfiintate si alte ministere, de exemplu, Autoritatea Nationala pentru Control. Locul Garzii Financiare si al Vamii, de exemplu, este la Ministerul Finantelor, locul Garzii de Mediu, la Ministerul Mediului", a exemplificat Olteanu, adaugand ca nu se va pune problema maririi numarului de ministere. "In principiu, ar trebui sa fie mai putini, si o remaniere poate, de asemenea, sa insemne schimbarea unor ministri", a mai spus el.
SUSTINERE. Cat priveste aducerea lui Theodor Stolojan in fruntea Executivului, in locul lui Calin Popescu Tariceanu, vehiculata intens in mediile
politice, Olteanu s-a limitat la a spune ca, in acest moment, Guvernul are un prim-ministru pe care il sustine, "iar PNL, ca principal partid al guvernarii, are un prim-ministru care este presedintele partidului si pe care il sustine pentru aceasta pozitie".
ELECTORAL
|
Guvernul intentioneaza sa modifice si legislatia privind alegerile, astfel incat sa fie eliminate posibilitatile de fraudare. Olteanu a anticipat ca, pana in decembrie, am putea avea un Cod electoral care sa impiedice votul multiplu, sa elimine posibilitatea de a umbla cu urna mobila si a strange voturi de la oameni care nici macar nu au votat si sa creeze un sistem coerent de monitorizare a centralizarii voturilor. La elaborarea codului va fi luata in considerare si introducerea votului uninominal.
|