x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "Fiţi mândri de soldaţii voştri"

"Fiţi mândri de soldaţii voştri"

de Sînziana Stancu    |    22 Oct 2009   •   00:00
"Fiţi mândri de soldaţii voştri"
Sursa foto: /Reuters

Parteneriatul strategic româno-american, scutul antirachetă al SUA, situaţia din Pakistan, Afganistan şi Moldova şi problema energiei au fost câteva dintre subiectele de discuţie dintre preşedintele român, Traian Băsescu, şi vicepreşedintele SUA, Joe Biden, aflat ieri într-o vizită la Bucureşti.



Vizita în România a vicepreşedintelui american, Joe Biden, face parte din ceea ce presa internaţională a numit "turneul est-european" al diplomaţiei SUA, menit să reconfirme parteneriatul Washingtonului cu statele din regiune. Primul punct de pe agendă a fost Varşovia, urmată de Bucureşti şi de Praga. Seria de vizite are loc într-un context extrem de sensibil, la scurt timp după ce Statele Unite au renunţat la amplasarea unui scut antirachetă pe teritoriile Cehiei şi Poloniei. Preşedintele SUA, Barack Obama, a anunţat în septembrie că acest proiect va fi înlocuit cu un sistem mai flexibil. Noua strategie include şi amplasarea unor interceptoare pe nave aflate pe mare.

Seria întrevederilor programate la Bucureşti a început ieri cu o vizită la Cotroceni, unde Biden a fost primit de preşedintele Traian Băsescu. Agenda lui Biden a mai inclus întrevederi cu premierul în exerciţiu, Emil Boc, precum şi liderii PSD şi PNL, Mircea Geoană, respectiv Crin Antonescu. Oficialul american a avut programat şi un discurs la Biblioteca Centrală Universitară.

Statele Unite şi România sunt "aliaţi foarte apropiaţi", iar ţara noastră este "un partener extraordinar pentru SUA în NATO", a ţinut să ne transmită vicepreşedintele american. Deşi Biden a vrut să depăşească şabloanele monotone ale declaraţiilor de presă cu care se încheie astfel de întrevederi, spunându-ne că, de obicei, partenerii implicaţi declară că "au avut loc discuţii oneste, constructive... etc.", nu a reuşit întru totul, recunoscând că, "de data aceasta, chiar a fost un dialog onest, constructiv şi util".

MULŢUMESC!
După ce ne-a reamintit că el a fost unul dintre cei care au susţinut aderarea României la NATO în primul val, ne-a lăudat soldaţii, precizând că "şi preşedintele Barack Obama sprijină Alianţa şi colaborarea cu România", Biden a povestit, în premieră, impresiile fiului său întors de pe frontul din Afganistan, care i-a povestit că "soldaţii americani sunt mândri să lupte alături de cei români", care sunt "foarte abili şi competenţi". "Mulţumesc, mulţumesc, mulţumesc!", s-a adresat el cu un gest reverenţios românilor şi mai ales "părinţilor, fraţilor şi surorilor celor 1001 soldaţi români care luptă în Afganistan, în condiţii foarte dificile".

"Luptăm împreună în Afganistan şi Irak şi atât eu, cât şi preşedintele Obama suntem foarte recunoscători (militarilor români, n.r.), care sunt extraordinari şi ne ajută necondiţionat", a încheiat vicepreşedintele american. În acest context, Biden ne-a asigurat că ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, e o persoană pe care o cunoaşte foarte bine, a lucrat 30 de ani cu el şi are "acces direct" în cabinetul vicepreşedintelui american. Biden s-a referit şi la viitoarele relaţii SUA-România după alegerile din noiembrie, asigurându-ne că "oricine câştigă alegerile va fi un partener vital pentru Statele Unite".

PROIECT REGÂNDIT
De la momentul când au anunţat regândirea proiectului scutului antirachetă din Europa, SUA au dat asigurări că nu este vorba despre o abandonare a acestuia, ci despre o schimbare a viziunii de realizare. Washingtonul insistă asupra unei soluţii care să asigure protecţia mai multor state aliate din zonă, inclusiv România, Bulgaria şi Grecia, care rămâneau "descoperite" în proiectul iniţial.

În locul radarelor şi sistemelor antirachetă s-a optat pentru introducerea unor rachete mai performante şi mobile şi pentru multiplicarea sistemelor de avertizare şi a sensorilor care permit depistarea şi contracararea oricăror atacuri cu rachete.


Trimisul lui Obama, singur pe aeroport
Impoliteţe românească faţă de adjunctul lui Obama: vicepreşedintele SUA a fost aşteptat la aeroport doar de un secretar de stat la MAE.
Vicepreşedintele Americii, Joe Biden, a intrat în contact cu haosul politic de la Bucureşti încă de la aterizarea pe Aeroportul Otopeni, unde numărul 2 al Administraţiei SUA a fost întâmpinat doar de ambasadorul ţării sale, Mark Gitenstein, şi de un secretar de stat de la MAE, Bogdan Aurescu. Absenţa unui demnitar de rang cel puţin egal de la întâmpinarea vicepreşedintelui american poate fi considerată cel puţin o impoliteţe a autorităţilor române faţă de înaltul demnitar al SUA.

Surse oficiale din MAE au declarat pentru Jurnalul Naţional că acesta ar fi trebuit să fie aşteptat la aeroport cel puţin de ministrul de Externe al României şi de un vicepremier, echivalent al funcţiei sale în Administraţia americană. Sursele citate susţin că aceste coordonate fuseseră de altfel stabilite cu partea americană atunci când a fost negociată la nivel diplomatic vizita lui Joe Biden în România.

Cum se ştie, la Bucureşti vicepremier nu mai există, iar ministrul interimar de Externe, Cătălin Predoiu, avea miercuri seară alte preocupări, trimiţându-l la ceremonia de întâmpinare pe secretarul de stat Bogdan Aurescu. Contactat de Jurnalul Naţional, acesta a a explicat, foarte iritat, că "de obicei, tipicul protocolului spune că un secretar de stat de la MAE merge la aeroport". "Şi când a fost vizita preşedintelui Poloniei, săptămâna trecută, a fost tot un secretar de stat", a explicat Bogdan Aurescu, uitând să precizeze că şeful statului polonez a fost întâmpinat de el însuşi tot din cauză că România nu are în acest moment un ministru de Externe.

Fostul şef al diplomaţiei româneşti, senatorul PNL Teodor Meleşcanu, a declarat însă pentru Jurnalul Naţional că demnitarii de la Bucureşti au săvârşit "cel puţin o impoliteţe gravă" la adresa vicepreşedintelui american. "A fost o impoliteţe gravă şi o recunoaştere a instabilităţii politice. S-a încălcat protocolul diplomatic, pentru că, fiind o vizită de acest nivel, primirea oficială s-a făcut la Cotroceni cu gardă de onoare şi onor militar, deci la aeroport trebuia să fie prezent minimum ministrul de Externe şi un reprezentant al Preşedinţiei, şeful staff-ului prezidenţial sau măcar consilierul pe probleme de politică externă", a spus fostul ministru de Externe.

"E clar că nu s-a respectat protocolul", a arătat Meleşcanu, argumentând că este o situaţie destul de delicată provocată şi de faptul că ministrul de Externe interimar, Cătălin Predoiu, care asigură la MAE doar "semnarea de hârtii", "nu poate asigura o discuţie cu un înalt demnitar precum vicepreşedintele SUA".
• Adriana Duţulescu


"A venit vremea schimbării pentru sateliţii Rusiei"
"Este un sezon extraordinar al schimbării", a spus vicepreşedintele american ieri, în faţa unui larg auditoriu strâns la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) din Bucureşti. E foarte important să vedem ce a devenit Europa Centrală în ultimii 20 de ani, a adăugat Joe Biden, insistând că tinerii din ziua de astăzi sunt generaţiile conducătoare de mâine. "Astăzi (ieri - n.r.) mă întorc în România nu doar cu o delegaţie oficială, din partea Guvernului american, dar mi-am adus aici şi nepoţica în vârstă de 11 ani, precum şi pe fiica mea, Catherine. Le-am adus aici pentru că vreau să înţeleagă, în special nepoata mea, să vadă istoria acestei regiuni, a acestui continent", a spus Biden, arătându-le în sală pe cele două moştenitoare ale sale. A povestit apoi audienţei că nepoţica sa a văzut punctul de trecere "Charlie" de la Zidul Berlinului (bariera prin care treceau doar personalul aliat şi cetăţenii negermani, n.r.) şi că acum a avut ocazia să viziteze mai multe muzee din Bucureşti, pentru a-şi face o părere despre istoria acestor locuri.

Biden a evocat, în context, momentul revoluţiilor din 1989 din Europa, un moment care "a electrizat" această regiune şi care ar trebui să fie luat ca exemplu de toate ţările lumii aflate în situaţii similare României comuniste.

În urmă cu două decenii, omenirea "a privit cu uimire şi admiraţie cum locuitorii acestei regiuni şi-au rupt lanţurile presiunii şi au făcut primii paşi spre libertate". "Adevărul e că voi sunteţi modelul celorlalţi, voi inspiraţi lumea, nu Statele Unite, ci voi - România şi celelalte state din Europa Centrală - cu exemplul pe care l-aţi dat acum 20 de ani. Ceea ce aţi făcut atunci a reprezentat o sursă de inspiraţie pentru întreaga lume. În următoarele două decenii puteţi schimba lumea şi mai mult", a adăugat Biden într-un pasaj în care a elogiat "democraţiile înfloritoare" din Europa Centrală, inclusiv din România, care pot conduce pe drumul cel bun sateliţii Rusiei, cu precădere Republica Moldova, Georgia şi Ucraina.
•Anca Aldea




×
Subiecte în articol: politic vizita bucuresti Joe Biden