Preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, şi preşedintele AP, Emil Constantinescu, au semnat, vineri, la Palatul Parlamentului, protocolul de fuziune a PNL cu AP.
Preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, şi preşedintele AP, Emil Constantinescu, au semnat, vineri, la Palatul Parlamentului, protocolul de fuziune a PNL cu AP.
În acest context, preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a ţinut să lămurească o serie de aspecte legate de necesitatea fuziunii cu Acţiunea Populară. "PNL a arătat în ultimii patru ani că e un partid al libertăţii, al libertăţilor individuale şi al creşterii economice. România nu cred că se poate întoarce la o politică de stânga, pentru că politica de stânga ar duce la încetinirea creşterii economice şi la revenirea în trecut. Totodată, nu cred că ne putem permite ca România să se îndrepe către dictatura unei singure persoane. Prin fuziunea cu AP încercăm să aducem în politica românească o serie de valori civic-liberale, pentru că este nevoie ca mesajul nostru să fie îndreptat către cetăţean, pe care încercăm să-l aducem să participe în politică. Aş numi acest lucru o misiune civică şi pragmatică, civismul fiind respectul faţă de potenţialul politic al fiecărui cetăţean", a susţinut Tăriceanu. Liderul PNL a reiterat faptul că prin această fuziune, PNL şi AP răspund şi unei situaţii care s-a creat pe scena politică românească, recenta alianţă dintre PSD şi PC. "Cred că în felul în care se grupează scena politică românească am putea să generăm o reală dezbatere politică între stânga şi dreapta, bazată pe argumente, valori, idei, principii, politici şi soluţii. Dorim să facem în continuare o politică constructivă, nu una a dezbinării şi a conflictului. Sper ca această construcţie să reprezinte valorile de centru-dreapta şi valorile civice, să poată să capteze interesul şi să atragă cât mai mulţi susţinători pentru a putea construi o Românie modernă, liberă şi democrată", a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.
SCOP. El a adăugat că fuziunea a fost necesară şi pentru construirea şi clădirea unitatăţii dreptei. "Prin această fuziune mai facem un lucru important şi anume trasăm o linie de demarcaţie clară între stânga şi dreapta. În zona dreptei, de asemena, cred că avem o obligaţie să arătăm cetăţenilor ce înseamnă adevărata dreaptă, liberalismul şi populismul mascat în spatele unor aşa-zise principii de centru-dreapta. În ultimii patru ani alături de români am reuşit să transformăm România. Principiile de centru-dreapta, principiile liberale, reprezintă combustibilul creşterii economice a României, iar românii sunt motorul care împinge România înainte. Cel mai important lucru este însă efortul pe care l-am făcut cu toţii pentru ca România să se apropie cât mai mult de valorile europene, democratice, nu numai prin aderare, ci şi printr-o creştere economică. Sărăcia nu este niciodată terenul pe care să se poată construi şi consolida democraţia", a conchis Tăriceanu.
Dupa semnarea protocolului, a început congresul reunit al PNL şi al AP, principalul punct pe ordinea de zi fiind prezentarea Manifestului pentru o politică pragmatică şi civic liberală.
Constantinerscu se retrage
Fostul preşedinte al Acţiunii Populare, Emil Constantinescu, a declarat, vineri, că în urma fuziunii dintre PNL şi AP, se retrage din viaţa politică pentru a reveni în rândurile societăţii civile, slăbită şi marcată de compromisuri, pentru a contribui la reconstrucţia ei. "După această fuziune, mă voi reîntoarce, deplin, cu toate forţele, în societatea civilă, pentru a contribui la reconstrucţia societăţii civile, slăbită, astăzi, marcată de compromisuri", a anunţat Emil Constantinescu, în conferinţa de presă susţinută alături de liderul PNL Călin Popescu Tăriceanu. Emil Constantinescu a arătat că, prin implicarea sa în societatea civilă, îşi propune "reconstrucţia forţei elitelor intelectuale, care a reuşit, încă din 1990, să se opună doctrinei PSD-ului"."Este momentul ca astăzi, din nou, să reconstruim societatea civilă, care să poată să realizeze şi ideea de politică adevărată, şi de partide, şi ideea de om politic. Acest lucru îl facem în primul rând pentru tânăra generaţie, care trebuie să înţeleagă că România are o şansă nu numai pe plan economic şi social, ci şi din punct de vedere politic", a mai afirmat Constatinescu.Citește pe Antena3.ro