Fostul preşedinte al PSD Mircea Geoană, candidat la prezidenţialele din 2009, susţine că a existat în perioada campaniei "coloana a cincea a lui Băsescu în PSD" şi că, din punctul său de vedere, fraudarea alegerilor care ar fi avut loc în ţară ar fi cel mai probabil muşamalizată de o comisie de anchetă parlamentară.
"Nu doresc nimănui să treacă prin ce am trecut eu. (...) A existat coloana a cincea a lui Băsescu în PSD. Sunt lucruri triste, pentru că într-un fel este evident că mandatul doi al lui Traian Băsescu este ilegitim, este evident că există indicii cu privire la un demers coordonat şi organizat de fraudare şi de influenţare a alegerilor prezidenţiale din 2009. Acest lucru este fără dubiu. Cred că a existat o acţiune coordonată, spun cu toată rezerva faptului că corb la corb nescoţându-şi ochii dovezile după atâţia ani de zile sunt cel mai greu de obţinut, dar cred că nu a existat instituţie care a statului român care să aibă de-a face direct sau indirect cu alegerile, să nu fi fost implicată. (...) Iar ideea că se muşamalizează în Parlament, în aşa zisele comisii de control, asta e o chestiune pe care deja o ştim, n-are rost să ne ocupăm timpul cu ea", a afirmat la Antena 3 Mircea Geoană, preşedinte al PSRO.
Conform acestuia, există zvonuri potrivit cărora s-ar fi creat "un rezervor de CNP-uri în rândurile populaţiei rome" în favoarea lui Traian Băsescu.
"Unii spun, de exemplu, că faimoasa întâlnire din septembrie 2009 cu salba de galbeni primită de la liderii romi a avut în spate nu doar un business al fratelui preşedintelui cu unii reprezentanţi, ci faptul că s-a decis ca un număr important de cetăţeni de populaţie romă care nu aveau CNP-uri, cu sutele de mii, să fie introduşi în sistem. Unii spun că a fost de fapt bufferul de unde s-a făcut diferenţa. Nu s-a dat tuturor, dar a existat un rezervor de CNP-uri la dispoziţia autorităţilor care puteau fi folosite. Nu spun că s-a întâmplat, dar informaţii în acest sens există. Alţii spun că la CCR unde s-a închis de fapt meciul PSD-ul, nu Geoană a cerut două lucruri simple, care erau banal de aprobat - să se renumere voturile în secţiile speciale - unde a existat o diferenţă extrem de curioasă de dubioasă de voturi în detrimentul meu, şi a doua - renumărarea în diaspora. Ce ne-a oferit curtea lui Zegrean - ne-a oferit ceea ce nu am cerut", a detaliat Geoană.
Fostul lider PSD susţine că nu are niciun fel de emoţie pozitivă sau negativă vizavi de ideea constituirii unei comisii parlamentare de anchetă pe tema fraudării alegerilor şi, dacă se va afla adevărul, este foarte bine.
"Dar este extrem de evident, dacă dorim să dăm într-adevăr Parlamentului, care este un for democratic indispensabil, puterea pe care ar trebui să o aibă într-o democraţie, este anormal, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în America ca în faţa Parlamentului, un demnitar, cu excepţia judecătorilor, să refuze să nu vină", a adăugat el.
Geoană spune că a existat o diferenţă reală de câteva sute de mii de voturi în favoarea sa dar că s-a apăsat "pe toate butoanele statului", "voturile fiind furate din ţară" şi l-a nominalizat în context pe fostul său şef de campanie, Victor Ponta, ca fiind un posibil "cal troian" al "coloanei a cincea a lui Băsescu din PSD.
"În clipa în care am început să simt că există o maşinărie care funcţionează la parametri de o intensitate excepţională, am început să avem o anumită grijă dar stratul de rezervă de voturi pe care îl aveam nu avea cum să fie influenţat în mod normal nici de un milion de pui congelaţi daţi peste gard în Argeş sau în altă parte. (...) Poate nu este o coincidenţă, că exact în judeţele unde liderii PSD aveau probleme în justiţie si vulnerabilităţi există sentimentul că au lăsat-o mai moale în turul doi. Unii au plecat şi în străinătate în turul doi. Pur şi simplu au apăsat pe toate butoanele şi, în clipa în care apeşi pe toate butoanele statului, pe vulnerabilităţile adversarului, mai ai şi o coloană a cincea a lui Traian Băsescu cu un cal troian băgat în PSD... Mă refer la cei care de exemplu participă la astfel de întâlniri în noaptea alegerilor, la cei care sunt veleitari, frustraţi sau vulnerabili. Eu în 2014 aveam toate motivele să fiu supărat pe Victor Ponta, inclusiv pentru anunţul că nu a votat cu mine în 2009, şi am fost şi l-am susţinut", a afirmat Geoană.
Despre Liviu Dragnea, Mircea Geoană spune că în 2009 "s-a bătut până în ultima clipă'', iar Crin Antonescu a fost ''un om de toată ispravă". "Până şi Ion Iliescu, care nu mă înghiţea după congresul din 2005, cu tot ce avea împotriva mea a făcut ce trebuia să facă, ce face fiecare dacă este într-o echipă. Şi atunci această hidră a avut atât de multe butoane dure ale statului la dispoziţie, legate de bani foarte mulţi, era de fapt o mafie transpartinică, făceau bani împreună, furau împreună, se acopereau împreună", a adăugat fostul senator.
Preşedintele PSRO a mai susţinut că a "dus kilograme de probe la Curtea Constituţională". "Şi sper ca aceşti colegi care sunt la butoanele din PSD să se ducă să caute. Noi am dus dovezi, liste întregi de reţele de prostituate românce plecate din Romania figurând că sunt in Spania (...) care erau de fapt cu aceeaşi semnătură de sus până jos, semnături la Viena copiate la indigo, despre ce vorbim? Probele sunt acolo, dacă nu cumva cineva le-a făcut toaleta de rigoare. (...) Motivul pentru care am fost refuzaţi a fost total inversat în 2012, la referendumul de suspendare a lui Băsescu. Motivul pentru care nouă ni s-a refuza renumărarea voturilor a fost inversat şi CCR a început să lucreze la chestiuni legate de cifre şi plafon. (...) Iar cei din PSD au întors capul în altă parte pentru că voiau locul lui Geoană, împreună cu amicul Ghiţă Sebi. După ani şi ani de zile scânteia a venit de la cearta din aceeaşi haită. S-a spart lanţul de iubire", a mai afirmat Mircea Geoană. www.agerpres.ro