Senatorul Mircea Geoana a castigat aseara presedintia PSD, obtinand 989 de voturi, in timp ce contracandidatul sau, Ion Iliescu, a primit doar 530 de voturi. Functia de presedinte executiv a fost adjudecata de fostul lider al PSD, Adrian Nastase.
de LAVINIA DIMANCEA, CARMEN VINTILA
|
|
APUS DE SOARE. Ion
Iliescu a ramas doar un simplu membru al
partidului pe care l-a creat |
Lovitura de teatru aseara la Congresul PSD. Dupa 12 ore de dezbateri si trei de vot s-au ales apele. Invitat sa revina in PSD, Ion Iliescu a suferit o infrangere usturatoare, fiind devorat de partidul pe care l-a creat in urma cu 15 ani. Desi rezultatele nu au fost anuntate oficial, surse din comisia de numarare a voturilor au afirmat ca Geoana a castigat presedintia PSD cu 989 de voturi, in timp ce Ion Iliescu a obtinut doar 530. O victorie categorica a inregistrat si Adrian Nastase, care a obtinut 1.018 voturi, iar contracandidatul sau, Sorin Oprescu, doar 433. Podiumul pentru postul de secretar general arata astfel: Miron Mitrea - 535 de voturi, Victor Ponta - 464 si Ecaterina Andronescu - 384.
FUNCTIE SPECIALA. In prima sa declaratie de presedinte al PSD, Mircea Geoana a spus ca a primit vestea cu bucurie, dar fara exuberanta, deoarece greul abia acum incepe. El i-a multumit lui Ion Iliescu, care, indiferent de divergentele din ultima vreme, ramane un om politic de exceptie. Geoana a spus ca va fi creata o functie speciala pentru Ion Iliescu, deoarece "este o persoana care a facut multe pentru partid si pentru Romania si e pacat de Dumnezeu".
INCEPUTUL. Inca de ieri, de la ora 9:00, pesedistii din toate colturile tarii au inceput sa isi faca aparitia. Grupuri mai mici sau mai mari se "agitau" in fata Salii Palatului si "incingeau" discutii despre cum va arata noua conducere a PSD. Unii spuneau ca il vor vota pe "batran" la sefia partidului, altii pe Geoana, pentru ca partidul are nevoie de schimbare. O doamna oferea si un pronostic: Geoana - presedinte, Nastase - presedinte executiv, Miron Mitrea - secretar general. Unele doamne se gandeau ca pentru postul de secretar general ar vota-o pe Ecaterina Andronescu, din spirit de solidaritate. Impresia creata era ca fiecare delegatie din judet stia ce are de facut la acest congres. Dincolo de aceste "optiuni" ramanea insa votul secret, prin care fiecare din cei 1.553 de delegati prezenti la Congresul de ieri avea sa aleaga noua conducere. Intre Ion Iliescu, Mircea Geoana, Serban Nicolae si Dorinel Soare, primarul din comuna damboviteana Niculesti, pentru functia de presedinte al PSD, intre Adrian Nastase si Sorin Oprescu pentru postul de presedinte executiv, iar pentru functia de secretar general intre Miron Mitrea, Victor Ponta, Ecaterina Andronescu, Vasile Gherasim si Francisc Toba. In batalia pentru cele 11 posturi de vicepresedinti, din care trei sunt rezervate femeilor, au intrat nu mai putin de 39 de candidati.
SPECTACOL. Reuniunea pesedistilor a inceput cu mai bine de o jumatate de ora intarziere. Timp in care delegatii, care erau primiti de frumoasele "albastre" hostesse, ii asteptau pe actualii lideri. "Au venit greii", exclama un delegat in momentul aparitiei, la intrarea in Sala Palatului, a lui Adrian Nastase si Ion Iliescu, care au venit impreuna. In sala, cu un prezidiu "imbracat" in albastru si decorat cu aranjamente florale, organizatorii incepusera sa isi faca treaba. Toate colturile salii au fost invadate de acordurile muzicale ale unei variante moderne a "Horei Unirii". Atmosfera s-a incins in momentul venirii lui Iliescu si Nastase, care nu s-au dat in laturi de la pupaturi, strangeri de maini si imbratisari. Toata sala era in picioare, iar cei doi, transformati in adevarate staruri de Hollywood sub ploaia de blitzuri ale aparatelor de fotografiat si luminilor camerelor de filmat. Momentul de debut al Congresului a fost alegerea prezidiului. 11 oameni si-au gasit locurile in fata sutelor de delegati: cele doua nume grele, Adrian Nastase si Ion Iliescu, acesta din urma preluand de altfel si conducerea lucrarilor, si restul, oameni mai putin cunoscuti, printre care un⦠agricultor si vreo doi-trei primari.
DISCURSURI. Prima parte a Congresului a fost dominata de discursurile lui Adrian Nastase si Ion Iliescu. A fost ultima ocazie pentru Nastase de a tine un speach in calitatea sa de presedinte al PSD, prezentand in acest sens un raport de activitate al partidului in perioada 2000-2004. In mai mult de o ora, Nastase a punctat realizarile din timpul Guvernului pe care l-a condus, dar a recunoscut si greselile. Una din ele: "linistea" cu care partidul a acceptat calomniile venite dinspre Opozitie sau societatea civila. "Am gresit ca am tacut pana acum. Nu o vom mai face si vom raspunde fiecarei acuzatii. Daca stam cu capul plecat, atunci cand cineva ne acuza pe nedrept, oamenii considera ca suntem vinovati", a spus Nastase, completand ca membrii PSD trebuie sa iasa la bataie. In raportul lui Nastase, la capitolul greseli sunt trecute si "neimplinirea" unei fuziuni cu PD, din cauza incapatanarii lui Traian Basescu de a bloca acest
proiect, numirea unui secretar general care a urmarit doar "constructia unei baze personale de putere", concentrarea aproape exclusiva pe actul de guvernare si neglijarea partidului, intarzierea luarii unor masuri in cazul baronilor locali, ceea ce "a costat partidul" la alegeri si o relatie nu tocmai grozava cu presa. Nastase a tinut sa lamureasca si de ce nu a candidat la presedintia partidului. "Pentru a nu se crea imaginea ca sunt tabere in partid, de aceea nu am candidat impotriva lui Iliescu", a marturisit Nastase. In aplauzele delegatilor, ridicati in picioare, Nastase si-a incheiat discursul multumind pentru colaborare, spunand ca isi asuma greselile "inerente" din mandatul sau si exprimandu-si convingerea ca "vom continua impreuna".
DATORIE. Discursul lui Iliescu nu s-a mai bucurat de aceeasi audienta numeroasa, multi iesiti afara, si nici de aplauzele furtunoase pe care le-a primit Nastase. El a vorbit de "moralizarea si modernizarea actiunii politice" a PSD si a explicat de ce s-a intors in partid si a dorit sa candideze pentru functia de presedinte. "M-am intors nu doar pentru ca am fost invitat de partid la Congresul extraordinar din 2004, ci mai ales pentru faptul ca am considerat ca am datoria morala fata de partid de a face acest lucru", a spus Iliescu. Despre rolul sau in partid, el a aratat ca este "constient de responsabilitatea si de riscurile pe care le voi avea", in conditiile in care PSD este supus unor "presiuni" si incercari de discreditare din partea actualei Puteri. "Am convingerea ca pot fi un factor de coagulare in partid", a declarat Iliescu, argumentand ca si-a depus candidatura pentru a "contribui la modernizarea partidului". El a vorbit de deficientele partidului in ultimii ani si a pledat pentru schimbarea "imaginii defavorabile" a PSD, caruia i s-a pus eticheta de partid corupt.
NEMULTUMIRE. Corina Cretu, una dintre candidatele pentru postul de vicepresedinte, a renuntat la discursul sau scris pe care intentiona sa il prezinte in fata delegatilor. Ea a venit la tribuna si a explicat ca a facut acest lucru in urma zvonurilor conform carora azi-noapte "s-ar fi negociat o alta structura decat cea Iliescu, presedinte - Nastase, presedinte executiv". "O functie se poate castiga intr-o noapte la negocieri, dar increderea si simpatia oamenilor nu se pot negocia", a spus Corina Cretu.
APROBARE. Congresul PSD a adoptat in unanimitate noul Statut al partidului, textul final urmand sa fie definitivat din punct de vedere tehnic si redactional in termen de 30 de zile. Astfel pentru a putea candida la o functie in organele de conducere, vechimea membrilor de partid trebuie sa fie de un an pentru organizatiile orasenesti si municipale, de doi ani pentru organizatiile judetene si de trei ani pentru organele nationale. Pentru membrii de partid cu varsta sub 35 de ani, limitele de vechime in partid sunt de un an pentru conducerea organizatiilor de la orase, municipii si judete si de doi ani pentru nivelul national. Organele de conducere ale partidului de la nivel teritorial si national sunt alese numai prin vot secret. Conform proiectului de statut, PSD va avea un Consiliu National, care va cuprinde 501 membri, un Comitet Executiv National, care va cuprinde un numar de 87-91 de membri si Biroul Permanent National, care va cuprinde un numar de 33 de membri, acesta fiind organismul operativ de analiza si decizie al partidului.
GEOANA SI ILIESCU, DUEL IN DISCURSURI
|
Lupta pentru presedintia partidului s-a dovedit a fi cea mai acerba. Inainte de vot, delegatii au fost spectatorii unui adevarat meci Geoana - Iliescu, principalii favoriti pentru postul de sef al PSD. "Am ezitat mult, poate prea mult, pentru anuntul candidaturii mele. Vreau sa va spun foarte sincer ca am crezut, pana in ultimele zile si poate pana in ultimele clipe, ca vom primi din partea celui care a creat partidul nostru si caruia ii datoram foarte mult un mesaj ca preda stafeta care sa duca mai departe valorile noastre", a explicat Geoana de ce a intarziat sa isi anunte candidatura. Marturisirea acestuia a starnit aplauzele puternice ale intregii sali, ovationari si doar cateva voci impotriva au mai putut sa razbata - "Ce-ai facut cu Primaria?", "Ce-ai facut cu Basescu?". Geoana a continuat insa. "Am asteptat ca schimbarea sa se produca de sus. Care este echipa de conducere, care sunt oamenii cu o moralitate incontestabila care sa duca partidul inainte, ce sa facem... Vreau sa va dau o veste buna: acel mesaj de sus pana la acest moment nu a venit. A venit clipa sa facem schimbarea de jos in sus. Este nevoie sa incercam sa mergem mai departe, impreuna, respectand pe cei care au mai multa experienta, aducand mai multi oameni din teritoriu, sa facem o echipa asa cum se cuvine", a spus Geoana, in aceleasi aplauze frenetice. "Bravo, Mircea!" "Hai, nea Nelu, lasa-ne", a comentat si Marian Oprisan. "Fiecare are dreptul la opinie, nu-i nevoie ca opinia fiecaruia sa fie concordanta cu a noastra. Asta inseamna ca suntem un partid cu personalitati, cu individualitati. Si optiunea sa se faca ascultand pe fiecare, facand discernamantul necesar intre ceea ce ii convine si ce nu ii convine", a intervenit Iliescu, primind multumirile cuvenite din partea lui Geoana. "Avem nevoie de cei care au facut atat de mult pentru partid si vreau sa stie dl Iliescu, pe care il respect si il admir, ca, indiferent de vot, vom avea pentru dansul un loc important si inima deschisa", a incheiat Geoana. Replica lui Iliescu a venit ceva mai tarziu. "Eu nu predau stafeta, ci am revenit, la acest Congres. Este o precizare pentru Mircea Geoana", a subliniat Iliescu.
|
UNANIMITATE PE DOCUMENTELE CONGRESULUI
|
Congresul PSD a adoptat in bloc, cu unanimitate de voturi, toate documentele care au fost prezentate. Este vorba despre Raportul privind activitatea PSD in perioada 2001-2004. Proiectul social, Programul-cadru privind politica de resurse umane, precum si documentele politice intitulate "Romania europeana - Romania solidaritatii sociale" si "Patru ani de cooperare internationala fructuoasa 2001-2005". Totodata, Congresul PSD a adoptat si cele noua rezolutii privind aderarea Romaniei la UE, evolutiile din Republica Moldova, independenta puterii judecatoresti si eliminarea imixtiunii politicului in justitie, abuzurile Puterii din administratia publica centrala si locala, aspectele starii de sanatate in Romania, politica fiscala, aspectele ecologice ale dezvoltarii durabile a Romaniei, promovarea unui parteneriat real intre femei si barbati in viata publica romaneasca, rolul sindicatelor in dezvoltarea economiei.
|
VOT SECRET... LA VEDERE
|
Votul secret de la Congres s-a dovedit a fi asa doar cu numele. La cele 30 de cabine de vot amenajate, pesedistii, grabiti sa plece acasa, s-au calcat pe picioare. Cei care au vrut insa sa scape de coada au votat, cot la cot, in spatele cabinelor, cu cele cinci buletine pe masa, fara nici o sfiala. Altii au gasit toaleta ca fiind cel mai sigur loc de a vota. Adesea au putut fi vazute grupuri de 2-3-4 pesedisti consultandu-se asupra candidatilor ce trebuie bifati. Inevitabil, au aparut si scandalurile. Observatorii pe care Victor Ponta i-a trimis la alegeri au fost "incoltiti" de unii delegati de la Bucuresti pentru ca le-au cerut actele de identitate, suspectati fiind ca au votat de mai multe ori. A urmat o serie de injuraturi si "Hai, frate, bate-ma!" intre tinerii organizatiei Capitalei si un alt june pesedist pe motiv ca acesta din urma s-ar fi dat membru la Bucuresti.
|
"N-as dori sa-mi para rau ca am revenit"
Dupa ce a ascultat, negru de suparare, discursul lui Geoana, Iliescu si-a revarsat furia la microfon. "Daca am revenit, nu am facut-o din ambitii personale. (â¦) Eu nu am altceva a oferi decat propria viata, slujirea cu devotament si interes a celor multi, a intereselor cetatenilor, a interesului Romaniei. (â¦) Am incredere in discernamantul delegatilor, in exprimarea optiunii de vot, care sa asigure intarirea si nu slabirea conducerii partidului", a spus, din ce in ce mai nervos, Iliescu. Pe masura ce vorbea, fostului sef al statului ii crestea tonul vocii si gesticula din ce in ce mai mult. "N-as dori sa imi para rau ca am revenit si ca am participat la aceasta competitie ca sa barez drumul celor mai capabili, celor mai competenti si sa rezulte ceva care sa nu slujeasca interesului partidului", a mai spus Iliescu. "Va rog sa va ganditi cu toata raspunderea pe mainile cui dati conducerea acestui partid", le-a cerut Iliescu delegatilor. Ulterior, Iliescu a revenit si a declarat despre Geoana ca nu este o solutie buna pentru partid. "Dincolo de calitatile lui intelectuale, e un baiat inteligent, dar nu are experienta unui om politic de partid si calitatile necesare organizatorice pentru intreaga activitate. Eu am in spate o viata de formatie ca om politic, iar el de-abia invata. Geoana e un om capabil, nu-l cred la ora actuala cel mai capabil sa conduca partidul, va fi un handidap pentru el conducerea partidului." Intrebat daca ramane valabil apelativul "prostanac" la adresa lui Geoana, Iliescu a spus ca "aia era o chestie paternala si chiar amicala" si ca nu ar mai folosi "acelasi cuvant, dar continutul lui ramane valabil".