x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Geoană: “Strategia trebuie schimbată”

Geoană: “Strategia trebuie schimbată”

de Dana Piciu    |    11 Aug 2009   •   00:00
Geoană: “Strategia trebuie schimbată”
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Liderul PSD, Mircea Geoană, a spus că măsurile anticriză ale Guvernului nu au dat până acum rezultate, fiind necesară o schimbare a strategiei economice pentru evitarea unui derapaj economic dramatic.



El a amintit că a propus liderilor PD-L, în şedinţa coaliţiei de ieri, ca până la 1 septembrie să fie finalizată analiza Guvernului privind propunerile anticriză ale social-democraţilor. Geoană a spus că negocierile cu FMI au dus la "atenuarea" a două aspecte care figurau, iniţial, în scrisoarea de intenţie a Fondului, şi anume menţinerea creşterii pensiilor, în luna octombrie, măsură care iniţial, în scrisoarea FMI, era amânată şi anularea, începând cu 1 ianuarie, a actualului impozit minim, care urmează să fie înlocuit cu un impozit forfetar aplicat exclusiv restaurantelor.

Liderul PSD s-a arătat nemulţumit pe de altă parte de rezultatele diminuării de BNR a depozitelor minime impuse băncilor comerciale.

VOICULESCU: "ULTIMUL AVERTISMENT AL FMI"
Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a arătat că, dacă până la începutul lunii septembrie Guvernul nu va adopta un plan de acţiuni precise pentru combaterea crizei, costurile sociale vor fi enorme, iar românii "vor plăti foarte scump pentru incapacitatea Guvernului". Voiculescu a precizat că poziţia exprimată ieri de reprezentantul FMI faţă de ţara noastră este "un ultim avertisment faţă de acţiunile anticriză incoerente pe care le-a promovat Guvernul".

Liderul PC a spus că "Guvernul acţionează haotic", iar cel mai bun exemplu este neimpozitarea profitului reinvestit, pe care PC a susţinut-o ca măsură prioritară de la începutul anului şi pe care premierul a tergiversat-o până în octombrie. "Concluzia declaraţiilor FMI este că România nu ar fi fost acum într-o situaţie economică extremă, dacă la începutul anului 2009 ar fi existat o strategie coerentă de politici economice anticriză. De opt luni, Guvernul nu a făcut decât să improvizeze măsuri anticriză fără un plan clar, ceea ce a adâncit blocajul economic", a precizat Voiculescu.

El a adăugat că Ministerul de Finanţe a irosit prima tranşă din împrumutul de la FMI fără a ajuta deblocarea economiei reale şi că s-a ajuns în situaţia în care Fondul a impus un cadru general de acţiune tocmai pentru că Guvernul nu a fost în stare să-şi fixeze singur acest cadru.

×
Subiecte în articol: politic masuri anticriză