Strategia guvernamentală prin care PNL încearcă să tergiverseze aplicarea unor legi organice în vigoare, cu privire la majorarea punctului de pensie cu 40 la sută, începând cu 1 septembrie, a fost demarată, ieri, în forță, Guvernul a atacat la Curtea Constituțională legea prin care Parlamentul a modificat OUG privind rectificarea bugetară. “Jurnalul” a dezvăluit, luna trecută, că planul guvernanților este să amâne promulgarea acestui act normativ, până după alegerile parlamentare, dată de la care speră să obțină o majoritate confortabilă cu ajutorul căreia să modifice din nou legea pensiilor.
Conform actului prin care a fost sesizată Curtea Constituțională. “Parlamentul a ignorat exigenţele de previzibilitate ale legii şi perspectivele evoluţiei situaţiei bugetului consolidat şi a economiei generale, cu consecinţa afectării principiului securităţii juridice”. În acest sens, Executivul condus de Ludovic Orban cere declararea ca neconstituțională a Legeii pentru aprobarea Ordonanței de urgență nr. 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 și sesizarea privind Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 136/2020 pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020. Se arată în acest document că abrogarea unor articole din ordonanța de rectificare prin care Guvernul a majorat punctul de pensie de la 1 septembrie nu duce automat la aplicarea legii inițiale atâta vreme cât nu au fost emise dispoziții tranzitorii. Guvernul mai arată că parlamentarii nu au identificat sursele clare de finanțare a majorărilor propuse, necesare pentru a acoperi cheltuielile urmărite și care să reflecte principiul echilibrului bugetar, potrivit dispozițiilor constituționale.
Reamintim că, în data de 22 septembrie, Parlamentul a adoptat un amensament, priun care pensiile urmează să fie majorate conform legii aflate deja în vigoare, cu 40 la sută, nu cu 14 procente, așa cum a decis Guvernul, prin Ordonanță de Urgență.
Tragere de timp
Tot atunci, potrivit modificărilor făcute în comisiile de specialitate și adoptate de plen, ar trebui majorate și salariile profesorilor din acest an, iar autoritățile locale ar urma să primească mai mulți bani.
“Jurnalul” a dezvăluit, luna trecută, faptul că mișcarea de ieri face parte dintr-o strategie prin care Guvernul Orban plănuiește să tragă de timp până în luna decembrie, pentru a nu aplica legea în cazul majorării pensiilor cu 40 la sută, începând de la 1 septembrie, așa cum prevede legislația adoptată de Parlament și promulgată de președintele României, în ciuda faptului că, prin legea de adoptare a Ordonanței de Urgență privind rectificarea bugetară, Legislativul a adoptat amendamente care repun situația pensiilor în cadrul legal.
Pasul doi
În aceeași manieră, Guvernul va încerca să tergiverseze punerea în aplicare a legii privitoare la dublarea alocațiilor de stat pentru copii, începând de la 1 ianuarie 2020, în ciuda faptului că există nu una, ci două decizii definitive și obligatorii ale Curții Constituționale care nu permit Executivului să ocolească această măsură. O a treia tergiversare avută în vedere de Guvernul liberal este aceea a amânării plății sporului de 2.000 de lei lunar pentru cadrele didactice și de 1.500 de lei pentru cadrele nedidactice, aferentă perioadei stărilor de urgență și stărilor de alertă. Totul depinde de calendarul electoral, Palatul Victoria mizând pe răsturnarea raportului de forțe, după alegerile legislative care vor avea loc pe data de 6 decembrie, când, o posibilă nouă majoritate agreată de PNL să poată modifica legislația, în vederea anulării acestor majorări.