Curtea Constituțională a României a constatat, în unanimitate, ieri, că nu există conflict juridic de natură constituţională între Guvern, pe de o parte, şi DNA, pe de altă parte, în ceea ce ce privește cercetarea penală a HG-urilor din dosarul Belina.
„În esenţă, Curtea a avut în vedere faptul că Hotărârea Guvernului nr. 858/2013 şi Hotărârea Guvernului nr. 943/2013 sunt acte administrative individuale, a căror adoptare/emitere pot face obiectul cercetării penale în legătură cu stabilirea existenţei unor fapte penale care au precedat sau însoţit adoptarea/emiterea lor”, se arată într-un comunicat al CCR.
Curtea Constituțională a atras atenția că nu există nicio similitudine între cauza „Belina” și cea privind celebra Ordonanță 13 – în decizia privind-o pe cea din urmă fiind vorba de „considerente privind actele normative, nu și pe cele individuale”. În primăvară, Curtea a constatat, în legătură cu ancheta DNA privin OUG 13/2017, „că nicio altă autoritate publică, aparținând altei puteri decât cea legislativă, nu poate controla actul normativ al Guvernului din perspectiva oportunității actului de legiferare”.
DNA efectuează cercetări faţă de mai multe persoane, printre care și președintele Camerei deputaților, Liviu Dragna, pentru fapte care au legătură cu transferul de proprietate a unor părţi din insula Belina şi braţul Pavel. "În anul 2013, (...) părţi din Insula Belina şi Braţul, situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private”, preciza DNA. Pentru realizarea transferului de proprietate au fost adoptate două HG-uri.
Procurorii anticorupţie au pus, miercuri, sechestru asigurător pe un teren, un apartament, două autoturisme şi conturi deţinute de Liviu Dragnea, potrivit unui răspuns transmis de DNA miercuri, la solicitarea Agerpres.
Pe 23 octombrie, preşedintele Senatului a cerut CCR să constate şi să soluţioneze conflictul juridic de natură constituţională între Guvern și DNA.
Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie, iar după redactare se comunică preşedintelui Senatului, Guvernului şi Ministerului Public.