x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Integrare - Pacatele Romaniei in drumul spre UE

Integrare - Pacatele Romaniei in drumul spre UE

de Dana Piciu    |    19 Apr 2006   •   00:00
Integrare - Pacatele Romaniei in drumul spre UE

"Mediul politic din Romania se caracterizeaza prin tensiuni si conflicte. Pacatul originar pentru aceste tulburari politice este felul profund nefericit in care a fost revizuita Constitutia, care a reusit mai mult sa incalceasca lucrurile decat sa le limpezeasca".

Sunt concluziile la care au ajuns cele trei organizatii neguvernamentale care au realizat studiul privind pasii si derapajele facute de Romania in drumul spre integrare. "Exista conflicte intre Guvern si Presedintie, in cadrul Coalitiei, in Alianta. Exista tensiuni intre Guvern si Parlament, desi in mod normal Parlamentul trebuie sa sprijine actiunile Guvernului pe care l-a votat", a declarat Renate Weber, presedintele Fundatiei pentru o societate deschisa, unul dintre initiatorii raportului. Alte "boli" ale politicii romanesti identificate in raport sunt: migratia politica, un fenomen care a luat o mare amploare in ultimele luni si lipsa opo-zitiei care are rolul sa controleze actul de guvernare, in conditiile in care principalul partid de opozitie, PSD, este macinat de probleme interne.

CORUPTIA. Valerian Stan, expertul independent care a colaborat la acest proiect, a aratat ca Romania a facut cativa pasi doar in directia prevenirii coruptiei, dar ca nu exista o determinare politica clara pentru realizarea acestui obiectiv. "Desi au fost imbunatatite formele declaratiilor de avere si de interese, a fost omis un lucru. Aici trebuie cuprinsi si sotii/sotiile demnitarilor. Este nevoie, de asemenea, de extinderea domeniilor in care sa functioneze coflictul de interese la parlamentari. Nici la ora actuala nu exista acea institutie care sa se ocupe de verificarea averilor demnitarilor", a precizat Stan. Conform lui, nici reforma in administratia publica nu a facut progrese. Initiatorii studiului au precizat ca inca mai avem timp sa corectam anumite lucruri si ca este necesar sa ne integram la 1 ianuarie 2007, acest lucru fiind in beneficiul intregii tari.

INCERTITUDINE
"Acum lucram punctual pe cateva probleme, dar inca nu avem imaginea cum va arata Romania in anul 2015, sa zicem" - Renate Weber, presedinte Fundatia pentru o Societate Deschisa

×
Subiecte în articol: politic