Presedintele Traian Basescu a declarat,
intr-un interviu publicat ieri in editia electronica a cotidianului Le Figaro, ca justitia romana urmareste in prezent "un anumit numar de rechini mari", iar anchetele in desfasurare scot la lumina legaturile acestora cu mediile politice care ii sustin.
|
SURPRIZA. Traian Basescu nu da numele "rechinilior", dar afirma ca sunt oameni despre care se credea ca ar fi deasupra oricarei banuieli |
REFLEX EUROPEAN. Le Figaro afirma ca, sustinand recent parteneriatul foarte apropiat cu Statele Unite si Marea Britanie, Basescu a deconcertat Franta, care a fost intotdeauna principalul sprijin al Romaniei pentru aderarea la UE, iar Michel Barnier i-a reprosat implicit, luna trecuta, ca nu are "reflex european". "As fi tentat sa ii raspund intr-un mod la fel de transant, dar nu voi face nimic. Este o neintelegere si este normal, deoarece francezii nu traiesc la granita de est a Uniunii Europene si a NATO. Nu au conflicte latente, cum este cazul, de exemplu, cu Transnistria", a spus el, adaugand ca Romania doreste sa stabileasca o relatie speciala cu Statele Unite si cu Marea Britanie pentru a securiza regiunea Marii Negre, "care are o importanta cruciala din punct de vedere geostrategic". "Toate tipurile de trafic ilegal tranziteaza aceasta regiune - droguri, persoane, cu destinatia in tarile UE. (...) Pot sa va dau un alt argument important: stiti ca 50% din energia importata de UE trece prin bazinul Marii Negre? Sunt in joc chiar interesele UE", a adaugat Basescu.
INVITATIE PENTRU FRANTA SI GERMANIA
|
Intrebat daca UE subestimeaza pericolele, presedintele Traian Basescu a apreciat ca, pentru moment, numai SUA si Marea Britanie acorda cu adevarat interes acestei probleme. "Invit calduros Franta si Germania sa se alature acestui efort international de securizare a regiunii. I-am spus presedintelui Chirac: europenii trebuie sa se implice mai mult si sa nu se multumeasca numai cu declaratii." "Marturisesc ca sunt tulburat. Nu inteleg aceasta ostilitate fata de America. (...) Daca Europa a reusit sa se redreseze la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, acest lucru s-a datorat unei solide relatii transatlantice, care a fost si cheia procesului de democratizare a tarilor din Est dupa caderea comunismului. La 15 ani dupa caderea Zidului Berlinului, asistam la un nou val de schimbari istorice in fostul spatiu sovietic. Georgia, Ucraina, Moldova vor sa se apropie de Uniunea Europeana. Ar fi timpul ca UE sa renunte la politica pasiva, prin care ii bate amabil pe umar pe oameni si ii felicita. Este nevoie de un ajutor concret", a spus Basescu.
|
Citește pe Antena3.ro