Liderul interimar al PNL, Klaus Iohannis, afirmă că liberalii îl văd ca pe o 'soluţie' la alegerile prezidenţiale, după ce preşedintele demisionar al partidului, Crin Antonescu, a anunţat că nu va mai candida pentru Cotroceni.
'Eu cred că în momentul în care se află PNL şi dreapta românească acum este nevoie de un candidat (...) care este şi cunoscut, şi relativ bine profilat, care să aibă o încredere rezonabilă din partea electoratului şi care să fie dispus să se implice în lupta politică. Este posibil ca eu să fiu acest candidat. Am discutat cu colegii din partid acest aspect nou, fiindcă este o situaţie nouă cu care ne confruntăm şi, de comun acord, am ajuns la concluzia că aş fi o soluţie', a spus acesta, duminică, la ProTv.
Iohannis a adăugat că, în opinia sa, faptul că este de etnie germană nu îi va crea probleme în a atrage voturile românilor.
'Etnicitatea nu trebuie să fie definitorie şi exerciţiul de la Sibiu (alegerea sa ca primar al Sibiului - n.r.) ne-a arătat că românii au acceptat faptul că sunt etnic german, iar unii chiar au crezut că este bine aşa. Nu putem însă să extrapolăm de la unu la unu, de la Sibiu la întreaga Românie. (...) Eu sunt cetăţean român convins şi sunt etnic german, iar etnicitatea este un factor acceptat în România. Nu cred că va fi un impediment', a apreciat Iohannis.
Despre unificarea dreptei, Klaus Iohannis a afirmat că, în prezent, PNL trebuie să joace 'un rol determinant în acest proces'.
Totodată, acesta a explicat faptul că primele discuţii informale dintre liberali şi democrat-liberali cu privire la fuziune au avut loc imediat după alegerile europarlamentare din 25 mai.
'Am pornit din capul locului bine, printr-o discuţie paritară PNL-PDL şi am convenit liniile acestei fuziuni - un mare partid de dreapta, fuzionarea celor două partide şi un candidat unic la prezidenţiale. (...) Această discuţie a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute. Cu siguranţă au existat tatonări înainte de această discuţie formală. Au existat chiar discuţii informale între cei doi preşedinţi - Antonescu şi Blaga, dar primele tatonări au fost după europarlamentare şi lucrurile s-au petrecut foarte repede', a mai precizat liberalul.