Guvernul Orban intenționează să-și consolideze majoritatea parlamentară care să-l sprijine la Palatul Victoria, în eventualitatea în care planul organizării alegerilor anticipate, îmbrățișat de Klaus Iohannis, ar întâmpina probleme. Astfel, în această perioadă, liderul PNL poartă negocieri individuale cu parlamentarii din afara partidelor, care i-a asigurat, pe 4 noiembrie, învestitura, pentru a-i acorda sprijinul. Surse politice vorbesc chiar despre punerea bazelor unui partid de tip “balama”, pe modelul UNPR, înființat de Gabriel Oprea, pe vremea lui Traian Băsescu, pentru a face jocurile în Parlament.
Planul a fost demarat luni și a continuat ieri, când Ludovic Orban a fost delegat de către partid pentru ca, împreună cu Rareș Bogdan și Raluca Turcan, să aibă negocieri cu parlamentarii. Printre cei vizați se numără deputații Pro România Daniel Constantin și Sorin Cîmpeanu, ambii suspendați prin decizia lui Victor Ponta. Un alt personaj care va sprijini Cabinetul Orban este deputatul Remus Borza, cel care la moțiunea de cenzură dădea asigurări că este alături de PSD și, imediat după, a trecut în barca lui Klaus Iohannis.
Așa cum președintele României a precizat, chiar în cadrul primului său discurs de duminică seara, după ce au fost prezentate rezultatele Exit-Poll, ținta sa este să adune o majoritate parlamentară mult mai solidă pentru sprijinirea Gvernului său. În acest moment, Guvernul se sprijină pe o majoritate instabilă în Legislativ, formată, în special, din PNL și USR. Măsurile pe care intenționează să le ia, în perioada imediat următoare, ar putea periclita sprijinul oferit de UDMR și de ALDE, motiv pentru care actuala putere are nevoie de un instrument nou care să le ofere confortul parlamentar necesar.
Pe model PDL-UNPR
În 2009 – 2010, cu o situație asemănătoare s-a confruntat și Traian Băsescu. Acesta a trebuit să accepte alcătuirea unui guvern format din PDL și PSD, care a funcționat până în campania electorală prezidențială. PSD a ieșit de la guvernare, însă, imediat după alegeri, Gabriel Oprea i-a oferit pe tavă fostului președinte partidul-balama pe care l-a înființat, Uniunea Națională pentru Progresul României. În 2012, acest partid-balama a trecut de partea USL și a dat jos guvernul din care a făcut parte.
Acum, sursele politice apropiate PNL spun că se urmărește un scenariu asemănător, anume, cu sprijinul dizidenților din Pro România, ALDE și PSD, să ia naștere o nouă formațiune politică. Eventual care să intre la guvernare cu secretari de stat sau, în cazul unei remanieri guvernamentale, chiar cu miniștri în cabinet. Modalitatea ar opri și speculațiile că “trădătorii” din celelalte partide au primit funcții în PNL, pentru sprijinul oferit, mai afirmă sursele citate. De altfel, se pare că Daniel Constantin a bătut deja palma cu Ludovic Orban și urmează să-și anunțe plecarea din Pro România.