x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Luptă strânsă. PSD mai are nevoie de trei voturi pentru a se menține la Putere

Luptă strânsă. PSD mai are nevoie de trei voturi pentru a se menține la Putere

de Ion Alexandru    |    19 Sep 2019   •   07:43
Luptă strânsă. PSD mai are nevoie de trei voturi pentru a se menține la Putere

Demisiile care au avut loc la Camera Deputaților la nivelul grupului parlamentar al ALDE schimbă datele problemei cu privire la remanierea guvernamentală, deoarece trei dintre cei cinci demisionari sunt reprezentanții partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu care au acceptat propunerile premierului Viorica Dăncilă de a ocupa funcții ministeriale în cadrul Guvernului PSD. În acest sens, singura posibilitate constituțională pe care premierul o are la îndemână pentru remanierea Executivului și pentru acoperirea posturilor ministeriale vacante rămâne prezentarea în fața Parlamentului, pentru un nou vot de încredere. Nu vorbim despre numirea unor miniștri interimari, ci despre numirea unor miniștri plini. Întrucât, noua situație ivită arată clar că s-a schimbat componența politică a guvernului propus spre numire.

 

Aritmetica votului din Parlament s-a schimbat dramatic de săptămâna trecută, iar PSD mai are nevoie, teoretic, de trei voturi pentru a-și asigura majoritatea în ambele Camere. O majoritate fragilă, în care doar un singur vot va face diferența, în cazul în care social-democrații vor reuși să supraviețuiască acestei toamne politice.

 

Indiferent de deznodământ, majoritatea va fi una fragilă

Astfel, majoritatea de jumătate plus unu în Parlamentul României înseamnă, la acest moment, 233 de voturi. Este fix numărul de voturi necesare PSD să se mențină la guvernare și Opoziției pentru a dărâma Executivul printr-o moțiune de cenzură. PSD are la Senat 68 de parlamentari, iar la Camera Deputaților, 136 de aleși, cumulând parlamentari proprii în număr de 204. Ceea ce înseamnă cu 21 de voturi mai puține decât cele necesare să treacă de votul la moțiunea de cenzură și de votul de încredere acordat remanierii. Însă la Senat, social-democrații se sprijină și pe votul lui Teodor Meleșcanu, ales în cea de-a doua funcție ca importanță în stat, la propunerea PSD. Lui Meleșcanu, potrivit surselor “Jurnalul”, i se vor alătura alți doi senatori care au făcut parte din grupul ALDE.

 

230 din 233. Și încă se caută

La Camera Deputaților, există cinci voturi din partea membrilor ALDE care au demisionat, luni, din grupul parlamentar. Este vorba despre cei trei miniștri propuși de Dăncilă - Ștefan Alexandru Băișanu, Ion Cupă și Grațiela Gavrilescu -, la care se adaugă deputații Mihai Niță și Marian Cucșa. Iar aceștia susțin că alți opt membri ALDE din Camera Deputaților le vor urma exemplul și că, împreună, vor constitui un alt grup parlamentar. Grup care va susține continuarea guvernării. Un calcul simplu, arată că, în această ipoteză, Guvernul Dăncilă are asigurate, până acum, 220 de voturi. Iar, tot pe surse, 10 din cei 17 parlamentari ai Grupului Minorităților Naționale din Camera Deputaților vot vota alături de PSD. În total, 230 de voturi din 233 necesare.

 

Depunerea moțiunii, anunțată săptămâna viitoare

Tot pe surse politice aflăm că PNL a luat decizia de a depune moțiunea de cenzură săptămâna viitoare, pe 27 septembrie. Liberalii ar fi strâns semnături de la USR, PMP, UDMR, Pro România și de la o parte din minoritățile naționale, în total 210 semnături. Asta, în condițiile în care, conform aritmeticii parlamentare, scăzând cei zece deputați ai minorităților naționale și cei 16 parlamentari desprinși din ALDE, Opoziția totalizează un număr de 235 de aleși. Ceea ce înseamnă că, până în acest moment, 25 de parlamentari nu s-au alăturat, încă, demersului liberalilor de a dărâma Guvernul Dăncilă.

 

Scandal la tineretul liberal. TNL Argeș face acuzații de nepotism

Biroul Politic Județean al TNL Argeș acuză conducerea locală a PNL că l-a demis abuziv pe președintele organizației de tineret, George Hristescu, acuzând că această decizie a fost luată pentru „a-l instala în fruntea organizației pe Valentin Deaconescu, finul domnului Adrian Miușescu (foto)”. Acesta din urmă este fost deputat liberal și președinte al PNL Argeș.

Într-un comunicat de presă, se arată că „singurul merit al domnului Valentin Deaconescu este acela de a împărți aceeași familie cu președintele PNL Argeș, domnul Adrian Miuțescu. Considerăm că acesta este un mod distructiv de a face politică, că electoratul are alte așteptări de la Partidul Național Liberal și denunțăm public nepotismele pe care actuala clasă politică le-a făcut în ultimii 30 de ani și pe care domnul Adrian Miuțescu încă le consideră de actualitate”. Documentul mai precizeacă că „este inadmisibil ca în doar câteva luni, domnul Valentin Deaconescu să fie cooptat în Biroul Politic Local interimar al PNL Pitești, ulterior fiind numit nestatutar coordonator al TNL Pitești, iar sâmbătă, 14 septembrie 2019, să fie numit președinte al TNL Argeș”.

Tinerii liberali argeșeni mai acuză că Adrian Miuțescu și-a făcut un obicei din a-i înlătura din PNL Argeș pe cei care nu îi sunt obedienți, iar George Hristescu i-a cerut acestuia demisia de la conducerea PNL Argeș.

×