x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică MAE: Federaţia Rusă pare să opteze pentru izolarea internaţională din punct de vedere politic, economic şi militar

MAE: Federaţia Rusă pare să opteze pentru izolarea internaţională din punct de vedere politic, economic şi militar

19 Mar 2014   •   17:55
MAE: Federaţia Rusă pare să opteze pentru izolarea internaţională din punct de vedere politic, economic şi militar

Potrivit unui comunicat de presă, Ministerul Afacerilor Externe exprimă dezacordul total faţă de acţiunea Federaţiei Ruse de anexare a Republicii Autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol.

"Acţionând astfel, Federaţia Rusă pare, în mod regretabil, să opteze pentru izolarea internaţională, din punct de vedere politic, economic şi militar, în locul dialogului şi cooperării. Ministerul Afacerilor Externe afirmă fără echivoc că, alături de partenerii europeni şi euro-atlantici, România nu va recunoaşte actul anexării Republicii Autonome Crimeea, parte integrantă a statului Ucraina. MAE consideră că realitatea care se încearcă a se construi unilateral astăzi, cu violarea dreptului internaţional, este profund îngrijorătoare şi periculoasă întrucât poate genera efecte destabilizatoare în întreaga regiune", se mai arată în comunicat.

MAE consideră că anexarea unei regiuni parte a unui stat independent şi suveran de către un alt stat reprezintă o încălcare fără precedent a dreptului internaţional, a tuturor normelor şi principiilor după care ne ghidăm astăzi, în comunitatea statelor democratice iar astăzi se anulează rezultatele a zeci de ani de dialog şi cooperare meniţi a făuri o Europă unită, fără linii de diviziune, aşa cum a fost ea conturată în Actul Final de la Helsinki şi în Carta de la Paris pentru o Nouă Europă.

"Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă îngrijorarea că decizia unilaterală de astăzi a Federaţiei Ruse de modificare a frontierelor internaţionale riscă să stimuleze conflictele prelungite existente în spaţiile vecine României, implicit ale Uniunii Europene şi Alianţei Nord Atlantice, riscând să afecteze stabilitatea şi securitatea în spaţiul european. Consecventă acestei abordări, România a susţinut permanent, de o manieră principială soluţionarea tuturor acestor conflicte, fără diferenţiere, în baza aceloraşi parametri - respectul pentru normele şi principiile dreptului internaţional, pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a statelor, în cadrul frontierelor recunoscute internaţional ale acestora - şi în cadrul unor negocieri derulate cu bună-credinţă şi într-un format inclusiv", mai spune comunicatul de presă.

MAE consideră necesar ca respectul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a statelor cu conflicte prelungite pe teritoriul lor, aşa cum este cazul Republicii Moldova, în frontierele sale internaţional recunoscute, să fie reconfirmat fără echivoc de către toţi partenerii internaţionali, iar acest lucru trebuie manifestat public, atât prin descurajarea tendinţelor separatiste, cât şi, mai ales, prin acţiuni concrete.

"În acelaşi sens, ca o dovadă a susţinerii concrete, Ministerul Afacerilor Externe reafirmă necesitatea vitală a semnării, în cel mai scurt timp, a Acordurilor de Asociere şi a Acordului de Comerţ şi Liber Schimb cu Uniunea Europeană de către Republica Moldova şi Georgia", se arată în document.

×