Ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Pop, prezent vineri de Ziua Naţională la Alba Iulia, le-a transmis "La mulţi ani!" tuturor românilor şi a subliniat că intrarea în Anul Centenar trebuie privită cu mult optimism şi încredere.
"La mulţi ani tuturor românilor, indiferent unde se află ei astăzi! La mulţi ani tuturor românilor educaţi! Dumnezeu să ne ajute ca anul viitor, la 100 de ani, să fim mai buni şi mai înţelepţi", a declarat ministrul Pop la finalul ceremoniilor oficiale.
Ministrul a arătat că intrarea în Anul Centenar trebuie primită "cu mult optimism, cu încredere, cu credinţă" în Dumnezeu. "Şi în felul acesta, reuşim împreună să arătăm întregii lumi că România după 100 de ani este o Românie puternică. Eu sunt mândru că sunt român, chiar dacă unii care au uitat de această ţară încearcă să ne spună că nu mai avem o Românie puternică. Suntem o Românie puternică şi putem dovedi şi în Anul Centenarului că suntem şi mai puternici", a conchis Liviu Marian Pop.
La festivităţile de la Alba Iulia au mai fost prezenţi şi ministrul Agriculturii, Petre Daea, şi ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.
La rândul său, ministrul Negrescu a afirmat că este important ca de Ziua Naţională să fie transmis un mesaj de unitate şi, de asemenea, că România trebuie să folosească Anul Centenar pentru a arăta ce înseamnă în plan european.
"În primul rând, mă bucur să fiu ca în fiecare an la Alba Iulia. Le urez 'La mulţi ani!' tuturor românilor, La mulţi ani, România! Este foarte important să folosim această zi pentru a transmite din nou un mesaj de unitate, să arătăm că ceea ce înseamnă identitatea noastră naţională este importantă pentru fiecare dintre noi", a declarat Victor Negrescu.
Ministrul a opinat că în Anul Centenar ar trebui să ne reamintim de personalităţile istorice care au marcat istoria şi România.
"Anul Centenar este un moment în care, într-adevăr, trebuie ca să aniversăm ceea ce înseamnă istoria României, să ne reamintim personalităţile care ne-au marcat istoria, să vorbim despre ceea ce înseamnă România, să vorbim despre ceea ce înseamnă România de astăzi în context european şi, mai ales, de ce nu, să căutăm să promovăm România şi mai mult. De aceea este important să începem cu partea istorică. În acest sens, eu, ieri (joi - n.r.), am fost la mormântul cardinalului Iuliu Hossu, cel care a citit Proclamaţia de la 1 Decembrie, pentru a ne reaminti şi aceste personalităţi care sunt importante pentru istoria noastră. Uneori, din păcate, acestea sunt ignorate. Cred că e foarte, foarte oportun, cu ocazia Centenarului, să vorbim mai mult despre aceşti oameni care ne-au marcat istoria naţională", a adăugat Negrescu. AGERPRES