x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mișcare la rupere. PSD vrea să lase în ofsaid Guvernul Orban cu privire la asumarea răspunderii

Mișcare la rupere. PSD vrea să lase în ofsaid Guvernul Orban cu privire la asumarea răspunderii

de Ion Alexandru    |    03 Dec 2019   •   08:09
Mișcare la rupere. PSD vrea să lase în ofsaid Guvernul Orban cu privire la asumarea răspunderii

Guvernul Orban a anunțat, oficial, că, în cursul acestei săptămâni, urmează să-și asume răspunderea în fața Parlamentului pe un pachet compact de legi referitoare la recursul compensatoriu, OUG 114/2018, pensionarea anticipată a magistraților, dar și revenirea la un stagiu de doi ani la INM Institutul Naţional al Magistraturii. Practic, PNL intenționează să-și treacă în forță aceste modificări, cu riscul căderii Executivului și al deschiderii drumului pentru alegerile anticipate. PSD pregătește, la rândul său, o contralovitură, prin trecerea prin Parlament, în procedură de urgență, a abrogării recursului compensatoriu și a anulării pensiilor speciale, votul final urmând a se da mâine. Dacă planul reușește, răspunderea Guvernului rămâne fără obiect.

 

Dejucarea planului PNL în privința asumării răspunderii a fost anunțată de liderul grupului PSD din Camera Deputaților, Alfred Simonis, care a cerut, ieri, în ședinţa Biroului Permanent ca proiectele de lege referitoare la recursul compensatoriu și la pensiile speciale să intre la votul final chiar mâine, iar Comisia Juridică să elaboreze chiar astăzi cele două rapoarte. Simonis este de părere că inițiativa nu are cum să pice în Plen și că, în mod normal, ar trebui să fie votată și de parlamentarii PNL, al căror guvern tocmai se pregătește să-și asume răspunderea.

Dacă acest plan reușește, proiectul Guvernului Orban de a se prezenta în fața Parlamentului cu aceste două teme rămâne fără obiect. Surse politice afirmă că, în fapt, prin această asumare a răspunerii, ar forța, de fapt, declanșarea alegerilor anticipate și că, de altfel, acest lucru nu reprezintă decât un pretext. Actuala opoziţie parlamentară, formată în special din PSD și Pro România, are posibilitatea, în cazul în care Executivul își va asuma răspunderea, să depună o moțiune de cenzură în termen de trei zile, în caz contrar pachetul de legi se consideră adoptat. Însă, prin această “inginerie”, asumarea răspunderii nu mai are obiect, cel puțin din perspectiva recursului compensatoriu.

 

Proiectul liberalilor pentru această săptămână

Ieri, atât premierul Ludovic Orban, cât și vicepremierul Raluca Turcan au precizat, oficial, că în cursul acestei săptămâni Guvernul își va asuma răspunderea cu privire la recursul compensatoriu, pe prorogarea pensionării anticipate a magistraților, pe trecerea la completurile de trei judecători și la revenirea la stagiul de doi ani pentru INM. Singurul lucru pe care Guvernul îl așteaptă este o vizită pe care actualul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, urmează să o facă la CEDO, unde urmează să prezinte “gravitatea situației din România”. Având în vedere că, la momentul în care, în 2016, Guvernul Cioloș a emis Ordonanţa de Urgență cu privire la acest subiect, România era amenințată cu aplicarea unei amenzi de peste 82 de milioane de euro pentru situaţia precară din penitenciare.

Raluca Turcan preciza, ieri, că “în bugetul pe anul viitor vom prevedea bani pentru brățări electronice, ocuparea posturilor vacante la Autoritatea Națională a Penitenciarelor, personal de probațiune, dar și pentru construirea unui penitenciar. Nu mai avem timp de pierdut!”.

 

Premierul amenință cu OUG în domeniul justiției

Aseară, Ludovic Orban a anunțat că Guvernul ia în calcul să încalce Referendumul din 26 mai, care interzice emiterea ordonanțelor de urgență în domeniul justiței. “Dacă se va vota legea în Parlament, evident că nu mai putem să ne angajăm răspunderea pe tema recursului compensatoriu. În ceea ce privește prorogarea pensionării anticipate a magistraților, dacă se dorește tergiversarea, iar reglementările pe justiție pentru care se dorește asumarea vor fi atacate la Curtea Constituțională, atunci Guvernul va da ordonanță de urgență”. Specialiștii în drept constituțional arată, însă, că o astfel de Ordonanță nu va putea fi aplicată, întrucât încalcă rezultatul referendumului și va fi, astfel, în afara ordinii constituționale.

 

 

×