x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Năstase: pierderea alegerilor importante să fie urmată de demisia şefilor PSD

Năstase: pierderea alegerilor importante să fie urmată de demisia şefilor PSD

25 Ian 2010   •   00:00

Pierderea alegerilor europene, generale sau prezidenţiale trebuie să fie urmată de demisia automată a conducerii partidului, susţine liderul PSD Adrian Năstase într-un document care se referă la schimbările necesare în Statutul PSD.

"Constatarea caracterului ciclic al crizelor social-democraţilor oferă şi primele indicii asupra naturii problemelor interne cu care se confruntă partidul nostru. Nu este o criză a resurselor umane care s-ar dovedi incompetente sau ineficiente în competiţia politică, nu este doar o criză de imagine ca urmare a celor două acuzaţii principale («corupţie» şi «neo-comunism»), ci problema principală se află tocmai în tipul de contract politic stabilit între membrii PSD. Trebuie să depăşim stadiul în care solidaritatea în partid a fost de natură tranzacţional-administrativă", se arată în documentul lui Năstase, postat pe blogul său.

Fostul preşedinte al PSD afirmă că schimbările din Statutul PSD trebuie realizate, printre altele, astfel încât acordarea unor competenţe sporite pentru conducerea PSD trebuie să fie contrabalansată de introducerea unor criterii de performanţă şi de responsabilitate. "Astfel, pierderea alegerilor europene, generale sau prezidenţiale trebuie să fie urmată de demisia automată a conducerii partidului", este de părere Năstase.

"Descentralizarea pe care o propun, prin noul contract politic al PSD, pleacă de la principiul asigurării reprezentativităţii membrilor «de rând»", scrie fostul premier. Năstase atrage însă atenţia că descentralizarea PSD poate fi organizatorică dar nu poate fi politică şi ideologică.

"Reprezentaţii şi reprezentantele PSD trebuie să fie la toate nivelele persoane dintre cel mai variate: femei, tineri, persoane în vârstă, oameni cu dizabilităţi, experţi, angajaţi, funcţionari, liber-profesionişti, întreprinzători şi oameni de ştiinţă", susţine liderul PSD.

El mai afirmă că adoptarea de către Congres a unei Teze politice de principiu asupra acestei chestiuni ar fi mai mult decât necesară, pentru a se asigura coerenţă şi un limbaj unitar în toate acţiunile viitoare ale partidului.

"Lumea trebuie să ştie în ce fel se poziţionează PSD faţă de actuala putere: gudurându-se pe coridoarele acesteia, în speranţa că, prin 2012, Traian Băsescu îl va solicita, să zicem, pe Victor Ponta pentru Justiţie, aşa cum l-a solicitat de data asta pe Marian Sârbu la Ministerul Muncii? Sau, dimpotrivă, se va plasa într-o opoziţie intransigentă, onorând astfel, după modelul Crin Antonescu, masivele voturi anti-Băsescu pe care le-a primit de partea sa?", scrie Năstase.

×
Subiecte în articol: politic