x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Negocierile pe tema numirii procurorului-șef european au eșuat. Se vor relua în data de 10 aprilie

Negocierile pe tema numirii procurorului-șef european au eșuat. Se vor relua în data de 10 aprilie

04 Apr 2019   •   17:35
Negocierile pe tema numirii procurorului-șef european au eșuat. Se vor relua în data de 10 aprilie
Sursa foto: Lucian Alecu

Reprezentanții Parlamentului European și ai Consiliului s-au reîntâlnit  a treia oară pentru a decide soarta Laurei Codruța Kovesi.

„Avem decizia de a se amâna pentru data viitoare negocierile, sau de a se continua negocierile în data de 10 aprilie”, a declarat Sabina Iosub.

Dacă pe 10 aprilie nu se va pune punct acestui subiect, viitorul parlament va trebui să își desemneze o nouă echipă de negociere”, a mai precizat jurnalista pentru Antena 3.

Cu prilejul rundei de negociere de săptămâna trecută, un oficial UE a declarat pentru Agerpres că "deşi nu există un termen limită strict pentru nominalizarea şefului EPPO, sperăm că se vor face paşi decisivi pentru a avea o nominalizare finalizată în mandatul acestui Parlament".

Pe 8 martie, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, i-a trimis ministrului delegat pentru afaceri europene George Ciamba, preşedinte în exerciţiu al Consiliului UE, scrisoarea oficială prin care l-a anunţat că Laura Codruţa Kovesi este candidata Parlamentului European pentru funcţia de procuror-şef european şi, de asemenea, i-a comunicat componenţa echipei de negociere a legislativului comunitar în viitoarele discuţii cu Consiliul.

În scrisoare, Antonio Tajani a menţionat că, în conformitate cu reglementările în vigoare, Parlamentul şi Consiliul numesc de comun acord procurorul-şef european pentru un mandat de 7 ani care nu poate fi reînnoit, plecând de la o listă scurtă de candidaţi calificaţi întocmită de comitetul de selecţie al Biroului Procurorului Public European (EPPO).

De asemenea, preşedintele PE a amintit că în urma audierii comune din comisiile PE pentru libertăţi civile şi control bugetar de pe 26 februarie, Laura Codruţa Kovesi i-a devansat prin numărul de voturi primite pe contracandidaţii săi Jean-Francois Bohnert (Franţa) şi Andres Ritter (Germania).

"La întâlnirea de pe 7 martie, Conferinţa Preşedinţilor a decis că doamna Laura Codruţa Kovesi este candidata Parlamentului şi a mandatat o echipă formată din trei negociatori (...) să susţină această poziţie în viitoarele discuţii cu Consiliul privind numirea procurorului-şef european", se mai menţionează în scrisoare.

Cei trei eurodeputaţi mandataţi să negocieze cu Consiliul UE în acest dosar sunt britanicul Claude Moraes (grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor - S&D), preşedintele Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a PE (LIBE), eurodeputata germană Ingeborg Grässle (grupul Partidului Popular European - PPE), preşedinta Comisiei pentru control bugetar a PE (CONT), şi eurodeputata olandeză Judith Sargentini (grupul Verzilor), vicepreşedintă a LIBE.

×
Subiecte în articol: Laura Codruţa Kovesi