Noul guvern Victor Ponta are o majoritatea clară în Parlament, iar preşedintele Traian Băsescu trebuie să-şi respecte obligaţia constituţională de a-l învesti, a declarat liderul grupului S&D din Parlamentul European, Hannes Swoboda, precizând că întârzierea semnării decretelor de numire a noilor miniştri face parte dintr-o vendetă personală a şefului statului, motivată şi de aspiraţiile politice ale acestuia.
Eurodeputatul austriac a menţionat că situaţia actuală de la vârful statului român îi aminteşte de perioada de după alegerile din decembrie 2012, câştigate detaşat de USL, după care Traian Băsescu a afirmat că ar putea să nu-l nominalizeze pe Victor Ponta premier.
"Asta îmi reaminteşte de ultima dată când dl Ponta a fost votat de cetăţeni să fie nr. 1 şi primul ministru de facto, iar dl Băsescu a ezitat şi a făcut unele comentarii în sensul că ar putea alege pe altcineva. Sper că şi de această dată dl Băsescu, cu toate dificultăţile pe care le provoacă, îşi va respecta până la urmă obligaţia democratică care îi revine", a afirmat Swoboda.
Liderul grupului S&D din PE susţine că agenda şefului statului nu are legătură cu interesele României. 'Preşedintele este cineva care face politică în loc să aibă în vedere interesul statului, al României, ceea ce este foarte trist pentru întreaga evoluţie democratică. În loc să se concentreze asupra marilor chestiuni pe care România le are înainte şi să lucreze cu guvernul pentru depăşirea dificultăţilor, el creează noi dificultăţi. Cred că este un joc politic, pentru că din nou vrea să joace un rol în politica internă când nu va mai fi preşedinte şi asta este clar parte a vendetei sale personale şi a aspiraţiilor sale politice', a spus Hannes Swoboda.
Eurodeputatul apreciază că principalul risc al prelungirii acestei situaţii pentru România este că 'încrederea în stabilitatea ţării s-ar putea reduce cel puţin' şi subliniază că nu vede nicio alternativă reală la acceptarea deciziei Parlamentului şi la învestirea guvernului.
El a susţinut că afirmaţiile lui Traian Băsescu, conform căruia noua majoritate ar trebui să prezinte un nou program de guvernare, nu au legătură cu rolul şi obligaţiile sale, definite foarte clar de constituţie. 'Guvernul a decis, parlamentul a decis, preşedintele ţării nu are dreptul să se amestece în detaliile unui program politic, nu este treaba unui preşedinte. Treaba preşedintelui este să analizeze legalitatea situaţiei, să confirme că există o majoritate în Parlament şi să reprezinte ţara în străinătate. Preşedintele ar trebui să-şi respecte obligaţiile, care sunt foarte clar definite în Constituţie', a precizat Hannes Swoboda