Băsescu negociază cu PSD şi anunţă guvern PNL-PD-PLD.Preşedintele Băsescu cere partidelor parlamentare să-l demită pe Tăriceanu şi să accepte un guvern PNL-PD-PLD fără acesta. In paralel, insă, surse politice acreditează ideea că luni seară şeful statului a avut o intălnire cu liderii PSD, cărora le-a propus să voteze moţiunea PD, primind la schimb asigurarea că al lor va fi viitorul guvern.
Preşedintele Băsescu cere partidelor parlamentare să-l demită pe Tăriceanu şi să accepte un guvern PNL-PD-PLD fără acesta. In paralel, insă, surse politice acreditează ideea că luni seară şeful statului a avut o intălnire cu liderii PSD, cărora le-a propus să voteze moţiunea PD, primind la schimb asigurarea că al lor va fi viitorul guvern.
După cum ii anunţase incă de lunea trecută, preşedintele Traian Băsescu i-a chemat din nou pe liderii partidelor parlamentare la o a doua serie de consultări, programată pentru vineri, pentru a găsi impreună "o formulă de guvernare care să asigure stabilitatea ţării, pe baza unei susţineri parlamentare transparente". In accepţiunea lui Băsescu, potrivit invitaţiei adresate partidelor, această formulă inseamnă un guvern PNL-PD-PLD fără Tăriceanu. "Vă supun atenţiei propunerea de a identifica impreună un premier care să prezinte Parlamentului o echipă guvernamentală axată pe reprezentanţi ai PNL-PD-PLD. Viitorului prim-ministru ii va reveni obligaţia de a negocia o majoritate parlamentară clar asumată. Consider că o asemenea formulă respectă deopotrivă rezultatul scrutinului din 2004 şi opţiunea larg majoritară exprimată de cetăţenii Romăniei cu ocazia referendumului de la 19 mai", se arată in scrisoarea prezidenţială.
MANEVRĂ. "Formula" din laboratorul prezidenţial a fost lansată neoficial de către apropiaţii săi incă de săptămăna trecută, după discursul din Parlament, in care Traian Băsescu anunţa că, dacă nu vor fi anticipate, atunci trebuie făcut un nou guvern care să reflecte rezultatul alegerilor din 2004 cumulat cu rezultatul referendumului. Or, alegerile din 2004 au clasat pe primul loc PSD+PUR, iar la referendum nu a candidat nici un partid. Ca atare, PSD şi PNL au "inţeles" simultan că Băsescu vrea guvern PSD. Numai PD şi PLD au "ştiut" că despre ele este vorba. Ca atare, democraţii ar fi şi lansat tentacule spre liberali propunăndu-le refacerea Alianţei, dar fără Tăriceanu. Şi fără Orban. Şi fără Crin Antonescu. Şi fără... şi fără...
Luni seară, la "Ştirea zilei", Emil Boc spune direct: PD nu va mai colabora cu PNL cătă vreme va fi condus de Tăriceanu. Şi pune un pariu: pănă luna viitoare vom avea un nou guvern, "in fruntea căruia cu siguranţă nu se va afla Călin Popescu Tăriceanu".
"Formulei" ii lipseşte insă cel puţin un element: cum determini PNL să scape de Tăriceanu? Şi cum determini PNL să se sinucidă sub papucul lui Stolojan şi al PLD? Şi chiar şi aşa de-ar fi, cu ce voturi treci noul Cabinet?
DISCUŢII DE TAINĂ. Că "formula" are ca principal ingredient praful in ochi o arată intălnirea pe care Traian Băsescu a avut-o luni seara cu liderii PD şi cu Mircea Geoană, "taină" răsuflată in ciuda efoturilor taberei prezidenţiale de a o masca. Şeful statului i-ar fi cerut lui Mircea Geoană voturile social-democraţilor la moţiunea de cenzură a PD pentru demiterea guvernului, asigurăndu-l că PSD va fi acela care va forma viitorul Cabinet, spun surse politice.
PC, neinteresat de moţiune
PC va hotări abia lunea viitoare in Biroul Politic dacă susţine sau nu moţiunea de cenzură a PD pentru că "subiectul nu prezintă interes pentru conservatori", după cum a anunţat ieri purtătorul de cuvănt al partidului, Bogdan Ciucă. "Moţiunea este venită din partea unui partid care, deşi nu se mai află la guvernare, se află la putere prin cei aproape 3.000 de reprezentanţi ai săi din teritoriu şi avem de-a face cu o gălceavă intre două partide, PD şi PNL, care au colaborat foarte bine după care s-au certat şi din păcate această ceartă a infestat intreaga scenă politică", a adăugat Ciucă. Conservatorii au anunţat printre priorităţile din această vară consolidarea partidului, pregătirea pentru alegerile europarlamentare şi promovarea in răndul simpatizanţilor a proiectelor printre care se numără formarea fondului de solidaritate pentru pensionari. PC nu este interesat deocamdată nici de noul pol care incearcă să se formeze in jurul PNL. (Dana Piciu)
Reacţii
Demersul preşedintelui este neconstituţional atăt timp căt există un premier in funcţie, a declarat Bogdan Olteanu, după o intălnire a conducerii PNL aseară la Palatul Victoria. Liberalii au decis să meargă la consultări fără Tăriceanu, cu o delegaţie de "prieteni" ai preşedintelui, printre care Crin Antonescu, Puiu Haşotti, Norica Nicolai, Ludovic Orban, Teodor Atanasiu. Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, a catalogat consultările lui Băsescu drept "o mascaradă". Purtătorul de cuvănt al PC, Bogdan Ciucă, a declarat că partidul va participa la consultări, dar că o reconciliere PD-PNL este imposibilă. In schimb, purtătorul de cuvănt al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat că in acest moment toate variantele pentru formarea unei majorităţi parlamentare sunt deschise. Liderul PD, Emil Boc, a spus că formula propusă de Băsescu este cea mai apropiată de votul din 2004. (M.I.A.)